Μια ‘Σχεδία’ στο Σύνταγμα

Συζητάμε με τον Λευτέρη Λαζάρου για το νέο εστιατόριο 'ειδικού σκοπού'

Σε μια όμορφη γωνιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το Σχεδία Home. Ο χώρος περιλαμβάνει εκθετήριο και  πωλητήριο προϊόντων, εργαστήρια κατασκευής χειροτεχνημάτων ( Σχεδία Άρτ), ένα καφέ-μπαρ κι ένα εστιατόριο με υπέροχες γεύσεις για τις οποίες έχει φροντίσει ο σπουδαίος Λευτέρης Λαζάρου. Το Grill τον συνάντησε κι έλαβε λίγο από το λαμπερό φως που εκπέμπει ο μεγάλος αυτός σεφ.
Ρεπορτάζ, συνέντευξη: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: Θ.Α. & Γιάννης Ζινδριλής

 

Το εστιατόριο Σχεδία είναι ένας ιδιαίτερος κόμβος αλληλεγγύης και εφαρμοσμένης κοινωνικής καινοτομίας σκοπός του οποίου, μεταξύ άλλων, είναι να δημιουργήσει ευκαιρίες και θέσεις εργασίας σε ικανότατους συμπολίτες μας που, όμως, η αγορά εργασίας και η ζωή τους είχαν ξεχάσει.

Ο σεφ Λ. Λαζάρου έχει την επιμέλεια του μενού και με τον συνεργάτη του Γιάννη Υφαντίδη, εκπαίδευσε τους ανθρώπους της Σχεδίας που θα μαγειρεύουν στο εστιατόριο. Τα κοκτέιλ έχει επιμεληθεί ο bartender Πέτρος Μυτιληναίος. Από το υπόγειο (κουζίνα) μέχρι τον πρώτο όροφο του ιστορικού κτιρίου, σε τέσσερα επίπεδα θα απασχολούνται περίπου 30 άνθρωποι – πέρα από τους δεκάδες πωλητές του περιοδικού δρόμου Σχεδία.

Οι εκπαιδευόμενοι στην κουζίνα (πρώην πλέον πωλητές της Σχεδίας στη συντριπτική τους πλειοψηφία), με τον εκπαιδευτή τους Γιάννη Υφαντίδη, συνεργάτη του σεφ Λευτέρη Λαζάρου.

 

Το κατάστημα έχει μελετηθεί ώστε όχι απλά να είναι πλήρως προσβάσιμο, αλλά να το απολαμβάνουν και συνάνθρωποί μας με κινητικά προβλήματα, το μενού υπάρχει και σε ακουστική έκδοση για άτομα με μειωμένη όραση, υπάρχει πρόβλεψη για όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση πλαστικού (δεν υπάρχουν πλαστικά μπουκάλια, επί παραδείγματι), ο περαστικός έχει τη δυνατότητα να μπει και να γεμίσει με νερό το κενό μπουκαλάκι του, οι συσκευασίες για take away δεν είναι από πλαστικό, το γάλα, τα αυγά, το κοτόπουλο είναι βιολογικά. Ο χώρος είναι ‘άκαπνος’ καθώς  το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε κανέναν από τους χώρους του κτιρίου.

Λαζάρου καπετάνιος στο Σχεδία Home

Ζητάμε από τον Λ. Λαζάρου να μας εξιστορήσει το πως αποφάσισε να εμπλακεί με την προσπάθεια του περιοδικού Σχεδία. «Κρατάει χρόνια η κολόνια με τη Σχεδία. Μου είχε ζητηθεί και είχα βγει ως πωλητής του περιοδικού μαζί με άλλους επωνύμους για να βοηθήσουμε αυτό το μεγάλο σχέδιο, αυτή τη μεγάλη ιδέα. Έτσι ξεκίνησε το δικό μου δέσιμο με τη Σχεδία και το περιοδικό του δρόμου».

Ανάλογη ήταν και η συνέχεια, όταν ένα τηλεφώνημα επιτάχυνε τις διαδικασίες. «Στην πορεία έπεσε ένα τηλέφωνο ότι ‘Βρήκαμε ένα χώρο στην Κολοκοτρώνη και σκεφτόμαστε να κάνουμε κάποια πράγματα’. Με τη συζήτηση άρχισα να μπολιάζομαι με την ιδέα. Ένιωθα μέσα μου ότι κάτι μπορώ να αφήσω κι εγώ, σαν παρακαταθήκη για τους ανθρώπους οι οποίοι στην τρίτη ηλικία τους είναι άνεργοι. Ένας 30άρης θα βρει μια λύση· κάτι θα κάνει. Ένας π.χ. 58άρης όμως που έχει βγει στο περιθώριο τη δεκαετία που βαδίζουμε, είναι πολύ δύσκολο να ξανασηκώσει κεφάλι αν δεν έχει μια βοήθεια. Έστω ηθική. Κάποιος να του χτυπήσει την πλάτη. Να του πει ‘Πάμε φίλε. Εδώ είμαστε. Προχωράμε…’ για να ξεκινήσει και πάλι τη ζωή του».

Ο Λευτέρης Λαζάρου με τον Θανάση Αντωνίου στο Βαρούλκο στο Μικρολίμανο.

 

Όπως μας εξηγεί ο Λευτέρης Λαζάρου δεν αντιμετώπισε το Σχεδία Home ως ένα συνηθισμένο εστιατορικό project. «Εδώ μας ενδιαφέρει ένα ‘σπιτικό φαγάκι’, το ‘φαγάκι της μαμάς’. Δεν είναι το εστιατόριο που ‘επιμελείται ο Λαζάρου’. Έπρεπε να κάνουμε ένα φαγητό που να ξυπνάει μνήμες, φαγητό προσιτό, που να μυρίζει Ελλάδα. Το φαγητό που μας έχει λείψει.  Και να μην χρειάζεται να έχει …12 πτυχία ο μάγειρας που θα το μαγειρέψει. Το κριτήριο που είχα για να προχωρήσω στις προσλήψεις συνεργατών ήταν να ξέρουν να βράσουν ένα αβγό. Σήμερα είναι όλοι τους περήφανοι γι’  αυτό που κάνουν. Δεν περίμεναν ποτέ στη ζωή τους ότι θα μπορούσαν να κάνουν αυτά τα πράγματα που έχουν σχεδιαστεί από μένα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο».

Ευτυχώς η προσπάθεια βρήκε άμεση ανταπόκριση, όπως οι περισσότερες πρωτοβουλίες που λαμβάνει η δημιουργική ομάδα που κινείται γύρω από το περιοδικό Σχεδία.  «Ο κόσμος μέσα σε λίγο χρόνο μας γνώρισε, μας έχει αγκαλιάσει και αγαπάει το φαγητό μας. Η εκπαίδευση των ανθρώπων αυτών είχε λιγότερα προβλήματα απ΄ ότι περίμενα κι αυτό διότι είχαν πιστέψει σε αυτό που πάμε να κάνουμε. Κάνουν κατάθεση ψυχής. Άλλωστε η μαγειρική τέχνη είναι κατάθεση ψυχής. Τα παιδιά αυτά καμαρώνουν. Χαμογελάνε…» μας λέει με έκδηλη υπερηφάνεια ο πολυβραβευμένος Έλληνας σεφ.

Τα σχέδιά του για την …Σχεδία βλέπουν μακριά, καθώς ο ίδιος επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται για το κοινό καλό. «Πηγαίνω όσο πιο τακτικά μπορώ στη Σχεδία και φιλοδοξούμε αυτό το εστιατόριο να το πάμε και αλλού. Η Ελλάδα έχει ανάγκες από την παρουσία μας και σε άλλες πόλεις. Δεν σκοπεύω να αποκοπώ ποτέ. Όσο είμαι υγιής κι όσο αυτή η ιδέα βγάζει καρπούς, δεν θα σταματήσω να πηγαίνω στη Σχεδία».


Σχεδία Ηome: Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, Αθήνα. Ώρες λειτουργίας 08:00-03:00, επτά ημέρες την εβδομάδα (το σημείο λιανικής διάθεσης αντικειμένων «Σχεδία αρτ» θα λειτουργεί ώρες εμπορικών καταστημάτων). Τηλ: 213 0231220 & www.shedia.gr. 

You might also like