Ο Τζακίρ στην Πλατεία του Αη Γιώργη

To Grill στο νέο εστιατόριο Σχολαρχείο της Κυψέλης στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου

Είναι μια από τις ‘κρυφές’ πλατείες της Αθήνας. Περίοικοι την απολαμβάνουν δεκαετίες τώρα, επισκέπτες την ανακάλυψαν τα τελευταία χρόνια και η ‘φυλή’ των Airbnb την αναζητάει μανιωδώς με το κινητό στο χέρι. Δύο βήματα από την Πατησίων, κοντά  στον Πανελλήνιο και το Πεδίον του Άρεως, μερικά μόνο τετράγωνα μακριά από τα Δικαστήρια (αχρείαστα να ‘ναι…), η Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη είναι μια καρτ-ποστάλ της Αθήνας.  Εκεί βρίσκεται το ‘Σχολαρχείο της Κυψέλης’, ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο με έμφαση στη μεσογειακή κουζίνα το οποίο μετράει λίγους μήνες ζωής. Πάνω στην Πλατεία, μέσα στη ζωή της.
Συνέντευξη: Θανάσης Αντωνίου | Φωτογραφίες: Θ.Α. & Σχολαρχείο Της Κυψέλης

 

Στο χώρο όπου στεγάζεται  το νέο μεζεδοπωλείο (Επτανήσου 18)  λειτουργούσε επί περίπου μισό αιώνα το καφενείο Λυκαυγές. Ο κύριος Βαγγέλης, ο οποίος κάθεται διακριτικά στο μόνο ξέστρωτο τραπέζι του καταστήματος, αποσύρθηκε πριν από μερικούς μήνες από την ενεργό δράση. Σήμερα λειτουργεί επικουρικά στη νέα διεύθυνση, αποφεύγει τις κουβέντες και σχεδιάζει τη μεγάλη απόδρασή του στη γενέθλια γη της ορεινής Ηλείας- η Αθήνα τον έχει πια κουράσει.

Αντίθετα, ο 36χρονος Zakir Hossin από το Μπαγκλαντές, επαγγελματίας μάγειρας από μικρός, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας από το 2001, ετοιμάζεται, από τη θέση του επικεφαλής πλέον, να ‘κατακτήσει’ την εστιατορική Αθήνα.

Η Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. Τυπική Αθήνα.

 

Το Σχολαρχείο δεν είναι ο πρώτος σταθμός στην καριέρα του καθώς έχει εργαστεί στο παρελθόν σε διάφορες επιχειρήσεις στην Αθήνα, το Γαλαξίδι, σε ελληνικά νησιά αλλά και τη Σκοτία από την οποία όμως γύρισε για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

«Ο καιρός είναι πολύ άσχημος εκεί. Μπορεί οικονομικά να είναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά δεν υπάρχει το κλίμα που έχουμε εδώ. Εδώ υπάρχει ήλιος! Η Αθήνα είναι ίσως η πιο όμορφη πόλη που έχω πάει…» μας λέει σε μια μικρή ανάπαυλα από την κουζίνα, λίγο πριν υποδεχτεί τους πρώτους πελάτες της ημέρας. Η ώρα είναι μία το μεσημέρι και η Πλατεία Αγίου Γεωργίου Κυψέλης σφύζει από ζωή.

 

Καλωσόριζες Αirbnb

Επισημαίνουμε στον συνομιλητή μας την έκπληξή μας από το πώς ‘μεταμορφώθηκε’ η Πλατεία – χωρίς να έχει αλλάξει δραματικά εμφανισιακά- σε ένα σημείο συνάντησης Αθηναίων. «Η Πλατεία αυτή είναι μια γειτονιά της Αθήνας και δεν είναι καθόλου άγνωστη. Έχει το δικό της κόσμο αλλά έχει πλέον και πολλούς τουρίστες. Υπάρχουν πολλά δωμάτια Airbnb στην περιοχή. Είναι στο κέντρο και μην ξεχνάτε ότι έχουμε την καλύτερη συγκοινωνία. Η Πατησίων είναι δίπλα μας, στο κέντρο μπορείς να πας με τα πόδια…»  μας λέει ενθουσιασμένος ο Τζακίρ που βλέπει καθημερινά το κατάστημά του να γεμίζει από ανθρώπους όλων των ηλικιών, ντόπιους και τουρίστες.

Αυτός μάχεται στην κουζίνα φτιάχνοντας διαλεγμένα πιάτα: διάφορα είδη κεφτέδων, μοσχαρίσιο συκώτι, πιάτα ημέρας όπως μοσχάρι λεμονάτο με φρέσκα μανιτάρια, πανσέτα φούρνου και μύδια αχνιστά, κότσι χοιρινό κ.ά. Το μενού θα αλλάζει κάθε εξάμηνο- αυτή τη στιγμή ο Τζακίρ δουλεύει το πρώτο μενού που αποφασίστηκε να παρουσιαστεί. Το Σχολαρχείο είναι ασφαλώς ένα μεζεδοπωλείο αλλά λειτουργεί επίσης ως εστιατόριο, καθώς προσφέρει μια σειρά πιάτα ιδιαίτερα. Σερβίρει περίπου 10 ζεστά ορεκτικά, άλλα τόσα κρύα, 5-6 σαλάτες, πιάτα της σχάρας, ορισμένα θαλασσινά κ.ά.

 

Πολύ γρήγορα το Σχολαρχείο Της Κυψέλης έχει ήδη κατακτήσει μια θέση στην Πλατεία και αυτό το διάστημα ‘ανοίγεται’ και προς φίλους της εστίασης από γειτονικές ή μακρινές περιοχές που αποφασίζουν να περάσουν ένα απόγευμα ή μια βραδιά στην ονειρική και σχετικά παρεξηγημένη Κυψέλη.

Ο Τζακίρ από την πλευρά του έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργατών που τον προμηθεύουν καθημερινά εξαιρετικές πρώτες ύλες κι επώνυμα προϊόντα (γαλακτοκομικά  Όλυμπος, τυροκομικά Ήπειρος, προϊόντα Adoro κ.λπ.) με τα οποία ετοιμάζει τα πιάτα του, ενώ ο ίδιος επιμελείται τις αγορές κρεάτων, λαχανικών και θαλασσινών.

Δαπανάει κάτι παραπάνω επιλέγοντας premium μάρκες, αλλά διατηρεί μια ποιότητα που, ας μην γελιόμαστε,  δύσκολα συναντάς σε καταστήματα του κέντρου της Αθήνας. «Δεν παίρνω ότι να’ ναι, δεν αφήνω τον καθέναν να μου φορτώσει ότι εμπόρευμα έχει, ψωνίζω από διάφορους προμηθευτές και μπορώ να διαλέγω το καλύτερο» μας λέει.

Πολύ γρήγορα το Σχολαρχείο Της Κυψέλης έχει ήδη κατακτήσει μια θέση στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη.

 

Κάτι πάει να γίνει…

Ζώντας στην Ελλάδα για περίπου 18 χρόνια, ο Τζακίρ έχει δει τη χώρα στα πάνω και τα κάτω της και όντας άνθρωπος της εστίασης γνωρίζει πολύ καλά το που πατάει και που βρίσκεται η αγορά σήμερα. «Ακριβώς επειδή γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και την Αθήνα, δημιουργήσαμε ένα κατάστημα το οποίο προσφέρει πολλές επιλογές σε αυτόν ή αυτούς που θα το επισκεφτούν. Άλλος μπορεί να έρθει για μια μπίρα κι έναν μεζέ. Άλλος να δοκιμάσει μόνο το πιάτο ημέρας. Άλλος θα έρθει με την παρέα του για να φάνε καλά» μας λέει και συμπληρώνει χαμογελώντας: «Βλέπω πως έχουν φτιάξει κάπως τα πράγματα- δεν είναι όπως ήταν πριν πέντε χρόνια. Υπάρχουν δουλειές στην εστίαση, παρά το γεγονός ότι κάποιοι δεν τις εκτιμάνε».

Ο Τζακίρ προς το παρόν δεν θέτει υψηλούς στόχους για τον ίδιο και το κατάστημά του διότι γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Τον ενδιαφέρει πρώτα απ΄ όλα η βιωσιμότητα του Σχολαρχείου της Κυψέλης και το να μπορεί να κερδίζει τα προς το ζην. «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα μεροκάματο για όλους μας εδώ. Όποιος θέλει να βγάλει ένα μεροκάματο, θα διατηρήσει ψηλά την ποιότητα στο κατάστημά του κι έτσι θα πάει κι ο ίδιος καλά. Θέλουμε σταθερή πελατεία, ανθρώπους που θα έρχονται εδώ για να φάνε καλά. Αυτό μας φτάνει…» μας εξομολογείται.

Το Σχολαρχείο της Κυψέλης αποπνέει το ύφος παραδοσιακού μεζεδοπωλείου όπου κάθε τι έχει τη συμβολική αισθητική και την ιστορική σημασία του.

 

Καθείς στο έργο του

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Τζακίρ έχει δει πολλά καταστήματα να ανοίγουν και να κλείνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά η κατάσταση αυτή δεν τον φοβίζει διότι ο ίδιος έχει αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με κάτι που δεν γνωρίζει.

«Δουλεύει για παράδειγμα ένας στην οικοδομή, έχει μαζέψει κάποια χρήματα στη ζωή του  και σε μια στιγμή αποφασίζει να ανοίξει ένα εστιατόριο. Μπορεί να το ανοίξει, δεν αντιλέγω. Μπορεί όμως να το λειτουργήσει και να κερδίσει από αυτό; Μπορώ εγώ, για παράδειγμα, να ανοίξω ένα κατάστημα ρούχων, όταν ασχολούμαι 20 χρόνια με την κουζίνα και τα εστιατόρια; Αμφιβάλλω…» μας λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Η συζήτησή μας με τον Μπαγκλαντεσιανό σεφ γίνεται σε μια εποχή που το ζήτημα της ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του Δήμου της Αθήνας. Αν και η περιοχή της Πλατείας Αγίου Γεωργίου δεν είναι από αυτές που κάποιοι κατατάσσουν στην ‘κόκκινη ζώνη’, ζητάμε από τον μετανάστη μάγειρα κι επιχειρηματία τη γνώμη του. «Η αλήθεια είναι ότι φοβάμαι λιγάκι κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη ασφάλεια στην Αθήνα» μας εκμυστηρεύεται.  

Ο Zakir Hossin από το Μπαγκλαντές στην κουζίνα του Σχολαρχείου Της Κυψέλης. Με πολλές στάσεις ασφαλώς, στην 20χρονη πορεία του στη μαζική εστίαση.
You might also like