Τρέμουν τα αμερικανικά εστιατόρια τους δασμούς του Τραμπ

Φόβοι ότι πολλά ευρωπαϊκά τρόφιμα θα γίνουν ακριβότερα στις ΗΠΑ

Σε λίγες ημέρες (18/10), οι εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες προϊόντων όπως ουίσκι και εκλεκτά τυριά από την Ευρώπη θα υποστούν μια πρόσθετη επιβάρυνση της τάξης του 25%. Η βιομηχανία της μαζικής εστίασης στις ΗΠΑ κρατάει την ανάσα της για το τι πρόκειται να συμβεί, καθώς πολλά εστιατόρια χρησιμοποιούν κατά κόρον ευρωπαϊκά τρόφιμα.

 

Τα εστιατόρια είναι πιθανό να παρατηρήσουν απότομη αύξηση του κόστους πολλών τροφίμων που εισάγονται από την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν υλοποιηθούν οι απειλές του Τραμπ και επιβληθούν δασμοί στα τιμολόγια αγορών όπως είχε προγραμματιστεί στις 18 Οκτωβρίου.

Οι εισαγωγικοί δασμοί  περιλαμβάνουν ευρεία γκάμα αγαπημένων στις ΗΠΑ ευρωπαϊκών προϊόντων πολλά από τα οποία είναι τρόφιμα. Μεταξύ των τροφίμων περιλαμβάνονται προϊόντα όπως ουίσκι  από τη Σκωτία και την Ιρλανδία, ελιές και ισπανικό ελαιόλαδο,  λεμόνια, πολλά κρασιά και μεγάλη ποικιλία τυριών. Τα ιταλικά κρασιά, τα ελαιόλαδα και τα ζυμαρικά είναι από τα προϊόντα που εξαιρούνται. Υπάρχει επίσης δέσμευση των Αμερικανών ότι θα εξαιρεθούν δύο πολύ σημαντικά ελληνικά προϊόντα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και η φέτα, τίποτα όμως δεν είναι βέβαιο στο πλαίσιο ενός ακήρυχτου εμπορικού πολέμου.


Η 18η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η ημερομηνία μετά την οποία θα ξεκινήσει η επιβολή δασμών σε τιμολόγια αγορών από την Ευρώπη, αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι δασμοί αυτοί είτε να πάρουν παράταση είτε και να ακυρωθούν, κάτι που έχει κάνει στο παρελθόν ο Τραμπ σε άλλες περιπτώσεις.


Όπως είναι γνωστό, οι δασμοί προτάθηκαν από τον Πρόεδρο Τραμπ σε αντίποινα για την επιχορήγηση της ΕΕ στην Airbus, την κορυφαία  ευρωπαϊκή κατασκευάστρια εταιρεία  αεροπλάνων η οποία ανταγωνίζεται την Boeing και άλλες εταιρείες αεροναυπηγικής των ΗΠΑ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), ο οποίος κλήθηκε να διακριβώσει αν οι επιδοτήσεις αυτές παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, έφτασε στο συμπέρασμα ότι πράγματι, στην ΕΕ οι κυβερνητικές ενισχύσεις παραβιάζουν τους κανονισμούς που διέπουν το διεθνές εμπόριο και ότι οι Η.Π.Α. έχουν πράγματι το δικαίωμα να επιβάλλουν δασμούς. Η διοίκηση Τραμπ προσδιόρισε τους δασμούς αυτούς στα  σε 7,5 δισ. δολάρια σε βάρος ευρωπαϊκών προϊόντων.

Η αμερικανική βιομηχανία μαζικής εστίασης ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην τελική τιμή πολλών πιάτων τους οι δασμοί Τραμπ και η ανησυχία είναι μεγαλύτερη στο χώρο του fast casual και του fine dining, καθώς εκεί χρησιμοποιούνται περισσότερο τα εκλεκτά ευρωπαϊκά προϊόντα που περιλαμβάνονται στις ταρίφες των Αμερικανών.


Δείτε το επίσημο έγγραφο των ΗΠΑ στο οποίο προσδιορίζεται ποια ευρωπαϊκά προϊόντα θα υποστούν τους νέους δασμούς: EU_Final_Product_ListΚεντρική φωτογραφία: γαλλικά τυριά στην πόλη  Arles. © John Picken/ https://www.flickr.com.

You might also like