Τα κινούμενα ‘καταστήματα’ της Moving Aces

Μια ιδέα, δύο αδέλφια, τέσσερις ρόδες και αρκετό ...τρέξιμο

Δύο αδέλφια με εμπειρία στο χώρο του καφέ-μπαρ και της μαζικής εστίασης, με μπόλικη όρεξη για δουλειά και με τα μάτια τους ανοικτά στις σύγχρονες γαστρονομικές και εστιατορικές τάσεις, αποφάσισαν να θέσουν σε λειτουργία μια ενδιαφέρουσα ιδέα: ένα εποχούμενο κατάστημα εστίασης και ένα επίσης εποχούμενο μπαρ. Το σχέδιο ‘έτρεξε με τα χίλια’…
Συνέντευξη: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: Moving Aces

 

Η συνάντησή μας με τα αδέλφια Παπούλη δεν έγινε φυσικά στο κατάστημά τους γιατί κατάστημα δεν υπάρχει! Συναντηθήκαμε στο Γαλάτσι, στο Nobell Eatery Café και συζητήσαμε για το εγχείρημά τους το οποίο αν και προϋποθέτει οργάνωση, αίσθηση του χώρου και του χρόνου, όπως επίσης επιμονή κι υπομονή, δείχνει να κερδίζει τη μάχη της αναγνωρισιμότητας. Μεράκι, γνώση και συντονισμός: αυτά είναι, σύμφωνα με τους ίδιους, τα συστατικά της επιτυχίας στην κουζίνα και την επιχείρησή τους.

Ο Γιώργος Παπούλης που έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικού χώρου  και ο αδελφός του Αλέξης που έχει σπουδάσει οικονομικά κι είναι mixologist,  ασχολούνται εδώ και μια δεκαπενταετία με το χώρο της μαζικής εστίασης και της διασκέδασης έχοντας στο ενεργητικό τους τη δημιουργία σημαντικών χώρων όπως το The Bronx Bar στο Χαλάνδρι και το Bella Verde στα Πατήσια.

Είναι παιδιά Κωνσταντινοπολίτη που ήρθε 16 ετών στην Ελλάδα, μεγαλωμένα κι αυτά μέσα στον γαστρονομικό πλούτο της Πόλης και γαλουχημένα με την παράδοση ότι η οικογένεια πρέπει να μαγειρεύει καθημερινά και να συγκεντρώνεται στο τραπέζι για φαγητό. Εργάστηκαν πολλά χρόνια ως υπάλληλοι σε εταιρείες καφέ/εστίασης κι εδώ και κάποια χρόνια τρέχουν τα δικά τους καταστήματα.

Ο Αλέξης (αριστερά) και ο Γιώργος Παπούλης, οι δύο ‘κινούμενοι άσσοι’, στο Nobell Eatery Cafe (Γαλάτσι).

 

Πέρα από τα εμπόδια

«Το πιο δύσκολο όταν ξεκινήσαμε ήταν να βρούμε τον τρόπο για να βγάλουμε τη σωστή άδεια διότι πρόκειται για ένα κατάστημα το οποίο κινείται πάνω σε ρόδες» μας εξηγεί ο Γιώργος Παπούλης.

Τα εμπόδια ξεπεράστηκαν χάρη στη θέληση αλλά και την εμπειρία των δύο αδελφών. Η άδεια που εκδόθηκε για ‘κινούμενο κατάστημα εστίασης’ επιτρέπει στους δύο επιχειρηματίες να δουλεύουν απερίσπαστα προκειμένου να καλύψουν ένα ολοένα αυξανόμενο πελατολόγιο. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία Moving Aces μπορεί να καλύψει ευρεία γκάμα εκδηλώσεων, από ένα μικρό event λίγων προσκεκλημένων μέχρι τις ανάγκες μιας συναυλίας.

«Όταν ξεκίνησε αυτή η ιδέα, το να μεταφέρουμε δηλαδή τις γεύσεις που μας αρέσουν σε όσα περισσότερα σημεία μπορούμε στη χώρα μας», διευκρινίζει ο Αλέξης Παπούλης, «εξετάσαμε όλες τις παραμέτρους. Πιστέψαμε ότι θα πάει καλά. Κι επειδή θεωρούσαμε δεδομένο ότι θα εξυπηρετούμε παντού στην Ελλάδα, στήσαμε κατά τέτοιο τρόπο  την επιχείρηση που ακόμα και στην Αλεξανδρούπολη αν προκύψει κάποια δουλειά να μπορούμε να τη φέρουμε σε πέρας. Το σχέδιο ήταν έτοιμο πριν κλείσουμε την πρώτη μας δουλειά».

Ο Γιώργος Παπούλης ετοιμάζει ένα από τα σούπερ μπέργκερ. Το Smokin’ Meat μπορεί να ‘βγάλει’ τα πάντα. Μπέργκερ (μοσχάρι ή κοτόπουλο), ‘πειραγμένο’ χοτ ντογκ, σάντουιτς με παστράμι, κεφτεδάκια ‘της μαμάς’ με πατάτες φρεσκοτηγανισμένες κ.ά. Ορισμένες από τις πρώτες ύλες προέρχονται από φάρμα στη Θήβα, στην οποία συγγενείς των δύο αδελφών καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο μενού. «Η πατάτα μας καλλιεργείται χωρίς λίπασμα, το ελαιόλαδο το παίρνουμε από δικό μας άνθρωπο που καλλιεργεί χωρίς ραντίσματα».

 

Είναι όμως συμφέρουσα μια τέτοια επιλογή; Ο Γ. Παπούλης, ο οποίος μελέτησε σε βάθος την αγορά και τα κοστολόγιά της πριν κάνει το βήμα, μας εξηγεί: «Παρατηρούμε ότι άνθρωποι που έτυχε να διαθέτουν ένα μεγάλο κεφάλαιο, ανοίγουν ένα κατάστημα χωρίς γνώσεις και, ειδικά στην Ελλάδα και το δυτικό κόσμο, το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού δαπανάται για να φτιαχτεί ένα όμορφο κτίσμα. Άνθρωποι με μηδέν γνώσεις στη μαζική εστίαση και τη διασκέδαση, χωρίς καμία εμπειρία δημιουργούν καταστήματα και περιμένουν ότι θα  ‘τρέξουν’ μόνοι τους. Δεν είναι κακό η έλλειψη εμπειρίας. Είναι λάθος όμως να περιμένουν ότι χωρίς υπεύθυνο, χωρίς κάποιον με εμπειρία στον κλάδο θα μπορεί να δουλέψει σωστά το κατάστημα».

Εγκαίνια καταστημάτων ή επαγγελματικών χώρων, τελετές όπως γάμοι και βαφτίσεις, παιδικά πάρτι, εταιρικά events, lunch break στο πλαίσιο εταιρικών συνεδρίων ή διευρυμένων meetings είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που αναλαμβάνουν  οι δύο Moving Aces, ανεβάζοντας πια τον αριθμό αυτών που μπορούν να εξυπηρετήσουν σε 500-600 άτομα…

Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Παπούλης το  μεγάλο πρόβλημα στο street food είναι ότι ορισμένοι επαγγελματίες αγοράζουν απλώς επεξεργασμένες πρώτες ύλες τις οποίες αναμειγνύουν και τις σερβίρουν στους πελάτες τους. Για τους συνομιλητές μας αυτή δεν είναι η συνταγή της επιτυχίας. «Αγοράζουμε εμείς τις πρώτες ύλες και τις διαχειριζόμαστε ανάλογα προκειμένου να πετύχουμε αυτό που θέλουμε» μας λέει ο Γιώργος Παπούλης.

«Στη δική μας εκδοχή η διαχείριση της πρώτης ύλης μπορεί να γίνει γρήγορα, χωρίς μάλιστα να μειωθεί η ποιότητα. Είμαστε στην Ελλάδα και σχεδόν όλα μας προσφέρονται σε αφθονία και σε υψηλή ποιότητα. Το κοτόπουλό μας είναι εξαίρετο, το ίδιο τα λαχανικά, τα φρούτα κ.λπ.» υποστηρίζει.

Ο Αλέξης Παπούλης φτιάχνει τα ιδιαίτερα κοκτέιλ του στο The Bronx Van. Όπως λέει ο ίδιος: «Είναι μεγάλη υπόθεση το κοκτέιλ. Οι δικές μας παρασκευές είναι χειροποίητες, σπιτικές. Σχεδόν τα πάντα παρασκευάζονται από μας. Ότι σιρόπι χρειαστεί να μπει στο κοκτέιλ εμπλουτισμένο με φυσικά αρώματα, π.χ. από δυόσμο μέχρι κουρκουμά, παρασκευάζονται από μας. Ο πουρές φρούτων φτιάχνεται από μας, δεν χρησιμοποιούμε του εμπορίου. Φυσικά, υπό αυτές τις προϋποθέσεις το αποτέλεσμα είναι πάντα ιδιαίτερο, αισθάνεσαι ότι πίνεις ένα εξαιρετικό χυμό με αλκοόλ. Είναι ένα κοκτέιλ υψηλών προδιαγραφών».

 

Οι άνθρωποι πάνω απ΄ όλα

Ρωτάμε τους δύο αδελφούς για το αν και κατά πόσο οι πελάτες τους αντιλαμβάνονται όλη τη φιλοσοφία που κρύβει η χειροποίητη κουζίνας τους, από τη στιγμή που ένα όμορφο αυτοκινούμενο μπαρ ή ένα εντυπωσιακό αυτοκινούμενο κατάστημα όπως το Smokin’ Meat θα μπορούσε να ‘κερδίσει’ το κοινό και χωρίς τόση ποιότητα στην παρασκευή του φαγητού. Ο Αλέξης επιμένει: «Ο κόσμος αντιλαμβάνεται απολύτως αυτό που κάνουμε. Αντιλαμβάνεται τον συνδυασμό ποιότητας στη γεύση, χαμόγελου στην επικοινωνία και άριστης εξυπηρέτησης. Αυτή είναι η μαγεία για μας. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που προσδίδουν ομορφιά και μαγεία σε οτιδήποτε φτιάχνεται στη ζωή. Εμείς δημιουργούμε φαγητά, εμείς δίνουμε ζωή στις πρώτες ύλες». 

Οι αδελφοί Παπούλη αντιλαμβάνονται ότι ο πήχης έχει ανέβει καθώς ο μέσος πολίτης είναι πιο εξοικειωμένος με την γαστρονομία σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. «Έχουν ανοίξει πολλά μαγαζιά στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Η γαστρονομία έχει γίνει πιο προσιτή στο ευρύ κοινό. Ο ανταγωνισμός οδηγεί τον κόσμο στο να διαλέγει με προσοχή τη διαφορετική γεύση και να καταλαβαίνει τη μη επεξεργασμένη γεύση» υποστηρίζει ο Γιώργος Παπούλης ο οποίος μας ενημερώνει ότι πριν από το κλείσιμο οποιασδήποτε δουλειάς, ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει το μενού που θα προσφερθεί από την Moving Aces στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

 

Βλέποντας το πάθος με το οποίο μας μιλούν οι δύο επιχειρηματίες αντιλαμβανόμαστε πόσο ελκυστική είναι η δραστηριότητα στο χώρο της μαζικής εστίασης όταν μάλιστα αυτή εκτελείται υπό τις εξωστρεφείς συνθήκες που προϋποθέτει ένα κινούμενο όχημα. Ρωτάμε λοιπόν τους δύο αδελφούς για τα σχέδιά τους το επόμενο διάστημα. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται τη δημιουργία μιας σημαντικής, καινοτόμου ιδέας πάνω στο concept της κινούμενης εστίασης, καθώς εκτιμούν ότι οι δυνατότητες που προσφέρει είναι ακόμα μεγάλες. Ειδικά στην προνομιούχα χώρα μας.

Ο Αλέξης Παπούλης επιβεβαιώνει την αγάπη του για τον γενέθλιο τόπο: «Είμαι πολύ χαρούμενος διότι έχουμε όλοι σαν χώρα την τιμή  να βλέπουμε ελληνικά μπαρ να βραβεύονται μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο. Είναι κάτι τρομερό… Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή κι εφόσον δείξει σοβαρότητα στο ζήτημα της μαζικής εστίασης θα είναι από τους πιο δυνατούς παίκτες  στην Ευρώπη. Και δεν είμαστε παρά 10 εκατ. άνθρωποι ».

Moving Aces

  • Η εταιρεία διαθέτει παρασκευαστήριο προετοιμασίας, όμως η τελική επεξεργασία και το μαγείρεμα γίνονται στο φορτηγάκι, την ώρα της εκδήλωσης.
  • Τα βαν της έχουν ηλεκτρική & υδραυλική αυτονομία για περίπου 8 ώρες.
  • Η εταιρεία απασχολεί 4 εργαζόμενους ενώ συνεργάζεται με δίκτυο επαγγελματιών.
  • Άλλο ένα βαν θα προστεθεί στο δυναμικό της εταιρείας μέχρι το τέλος του 2019.
  • Το μέσο μενού της Moving Aces κυμαίνεται από 7- 20 ευρώ/ ανά άτομο.
  • Η Moving Aces εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης μέσω franchise.
  • Η Moning Aces έχει φτάσει μέχρι τα Τρίκαλα, τον Βόλο (συνεργάστηκε με την ΑΓΕΤ Ηρακλής), Σπέτσες, Ναύπλιο, Κέρκυρα κ.ά.
  • Τα έξοδα μετακίνησης επιβαρύνουν τον πελάτη. Το κόστος όμως δεν είναι πολύ διαφορετικό από το κόστος που θα έχει οποιοσδήποτε μετακινηθεί από τη Αθήνα προς κάθε ελληνικό προορισμό.

You might also like