Ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο της UECBV
Ανησυχία για την κατανάλωσης κρέατος- αισιοδοξία για την τεχνολογία
Ολοκληρώθηκε σήμερα αργά το απόγευμα το διεθνές συνέδριο της UECBV (European Livestock & Meat Trade Union – Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίου Ζώντων Ζώων & Κρέατος) που φιλοξενήθηκε και διοργανώθηκε στη χώρα μας από την ΕΔΟΚ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος). Το συνέδριο είχε ξεκινήσει χθες με τις συναντήσεις των διαφόρων ομάδων και των επιμέρους τομέων της Ένωσης (Ομάδα Υγιεινής, Τομέας Βιομηχανίας, Τομέας Εμπορίου Ζωικού Κεφαλαίου κ.ά.).
Στις περισσότερες εισηγήσεις της ημέρας τονίστηκε το πρόβλημα της συνεχούς μείωσης της κατανάλωσης κρέατος στην Ευρώπη (σε αντίθεση με την αύξηση που παρατηρείται στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες), ενώ όλοι σχεδόν οι ομιλητές εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην τεχνολογία η οποία πραγματοποιεί εντυπωσιακά άλματα και αλλάξει με ραγδαίο τρόπο το πρόσωπο της ευρωπαϊκής κτηνοτροφικής παραγωγής αλλά και την ίδια τη βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος.
Όσο αφορά την κλιματική αλλαγή, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας συμφωνούν πως αν και η παραγωγή κρέατος βάλλεται -πολλές φορές αδικαιολόγητα- από το περιβαλλοντικό κίνημα, εντούτοις οι φορείς της, από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μέχρι τα σφαγεία κι από τη βιομηχανία επεξεργασίας μέχρι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, λαμβάνουν συνεχώς μέτρα για τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος.
Το ζήτημα της ευζωίας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις απασχολεί επίσης έντονα την ευρωπαϊκή βιομηχανία, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που η βιομηχανία αυτή ανταγωνίζεται αντίστοιχες άλλων ηπείρων (Ασία, Λατινική Αμερική) στις οποίες το ζήτημα της ευζωίας δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο.
Η συζήτηση για το Industry 4.0
O Philippe Borremans, πρόεδρος της UECBV ανέφερε στην παρέμβασή του, κατά το κλείσιμο του συνεδρίου, ότι για πρώτη φορά η ευρωπαϊκή βιομηχανία έδειξε τόσο ενδιαφέρον για τις περιφερειακές πολιτικές που ασκούνται στο έδαφος της Ευρωπαϊκή Ένωσης και ξεκαθάρισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι κορυφαίο ζήτημα για τους επαγγελματίες του κρέατος. Τόνισε επίσης ότι η συζήτηση για το Industry 4.0 και την Τεχνητή Νοημοσύνη θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια καθώς αυτές οι δύο διαστάσεις θα ορίσουν σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο των ενεργειών. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στο Green Deal που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά η νέα Πρόεδρος Ursula von der Leyen.
Αρκετοί ομιλητές, προερχόμενοι από τον ευρωπαϊκό Νότο τοποθετήθηκαν για τις συμφωνίες της ΕΕ με διάφορες άλλες πολυεθνικές οντότητες, με τη συμφωνία MERCOSUR (με χώρες της Λατινική Αμερικής) να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ έντονος προβληματισμός υπήρξε αναφορικά με τις διαδικασίες πιστοποίησης και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών.
Εκπροσωπώντας το ΥπΑΑΤ, η Παναγιώτα Παπαδάκη τόνισε ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι μεγάλες διεθνείς συμφωνίες που υπογράφει η ΕΕ με εταίρους της σε όλο τον κόσμο, αγνοούν ή υποβαθμίζουν το ρόλο της γεωργίας, ενώ όσο αφορά την κτηνοτροφία, αυτή τις περισσότερες φορές θεωρείται – κακώς- ως μέρος της γεωργίας κατά τη διάρκεια συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων.
Ειδικά για τη συμφωνία MERCOSUR, ο Daniel Azevedo, διευθυντής του συνεταιριστικού κολοσσού Copa Cogeca δήλωσε σχετικά: «Δυστυχώς πρόκειται για μια συμφωνία η οποία εντείνει την ανισορροπία στο διεθνές εμπόριο, διότι επιτρέπει την εισαγωγή στην Ευρώπη προϊόντων που δεν παράγονται με τα ίδια στάνταρντ που παράγονται τα ευρωπαϊκά».
Από την πλευρά της η Margaret Boanas, αντιπρόεδρος της UECBV και πρόεδρος του Τμήματος Εμπορίου, απαντώντας σε ερώτηση του επιχειρηματία του κλάδου Παναγιώτη Μουλκιώτη (ΕΔΟΚ και Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Αλλαντοποιών και Εργαστήριων Κρέατος) σχολίασε τις επιθέσεις που δέχεται ο κλάδος του κρέατος από τη βίγκαν κοινότητα. «Πρέπει να ξεχάσουμε ότι εκπροσωπούμε επιμέρους χώρες και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ως μια παγκόσμια βιομηχανία. Διότι η επίθεση που δεχόμαστε είναι παγκόσμια. Τα χρήματα που χρησιμοποιούνται στις καμπάνιες των οργανώσεων αυτών είναι τεράστια- χρήματα που δεν μπορούμε να δαπανήσουμε εμείς. Πρέπει όμως να απευθυνθούμε στους νέους, να τους εξηγήσουμε με επιστημονικό τρόπο τα θετικά του κρέατος» είπε στην απάντησή της.