Fast, casual & healthy στο Σύνταγμα
Συζητάμε με τον Χρήστο Φασσέα του εστιατορίου Local Green
Στο πλατύ πεζοδρόμιο της οδού Περικλέους (30-32), λίγα μέτρα πιο από την Πλατεία Συντάγματος, στην προέκταση της Καραγεώργη Σερβίας, ο σεφ κι επιχειρηματίας Χρήστος Φασσέας αναπτύσσει ένα νέο διατροφικό healthy food trend με το εστιατόριο Local Green το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στα μέσα Ιουλίου.
Συνέντευξη: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: Θ.Α. & Local Green
Οι φίλοι της υγιεινής διατροφής και οι λάτρεις των fast casual εστιατορίων, που η αλήθεια είναι ότι σπάνιζαν στην Ελλάδα μέχρι πρότινος, έχουν την ευκαιρία να γευτούν ποικιλία από υγιεινές επιλογές φαγητού, όπως φρεσκοκομμένες σαλάτες, grain bowls, wraps και Acai bowls, τα οποία συνδυάζονται με super foods, όπως βιολογική κινόα, φρέσκο kale και goji berries, ολόφρεσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς και θρεπτικές πρωτεΐνες, ορισμένες ζωικές, οι περισσότερες όμως φυτικές.
Το πλούσιο μενού του νέου εστιατορίου περιλαμβάνει σειρά από γευστικά και ισορροπημένα γεύματα με πληθώρα vegan και gluten free επιλογών, αλλά και δροσερά ροφήματα όπως σπιτικές λεμονάδες χωρίς ζάχαρη, παγωμένο τσάι με προβιοτικά, νερό με κεφίρ και φυσικούς χυμούς ψυχρής έκθλιψης. Παράλληλα υπάρχει και η επιλογή ο καθένας να δημιουργήσει το δικό του γεύμα βασισμένο στις προτιμήσεις του.
Ποιότητα σε κάθε επιλογή
Απέναντί μας ο σεφ κι ένας εκ των ιδιοκτητών Χρήστος Φασσέας, χαμογελαστός κι αεικίνητος. Ασχολείται χρόνια με την εστίαση: έχει σπουδάσει μαγειρική στις ΗΠΑ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Φλωρεντία στην ιταλική κουζίνα, δούλεψε σαν μάγειρας και σεφ για αρκετά χρόνια και κάποια στιγμή αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, χωρίς ποτέ όμως να εγκαταλείψει την καθημερινή ενασχόλησή του με τη συνολική λειτουργία του εστιατορίου.
Έχει συνδέσει το όνομά του με σημαντικές εστιατορικές προτάσεις: το Bikini στις Σπέτσες, την πιτσαρία- τρατορία Capanna στο Κολωνάκι, το pizza-bar Matilde στο Γκάζι κ.ά., ενώ πρόσφατα διατηρούσε εστιατόριο στο Σικάγο- ο τελευταίος σταθμός του πριν το αθηναϊκό Local Green.
«Εδώ έχουμε ένα εστιατόριο όπου ο πελάτης μπορεί να φάει γρήγορα, πολύ υγιεινό φαγητό, με γεύσεις, με συστατικά από όλο τον κόσμο και όχι ακριβό» μας εξηγεί ο Χρ. Φασσέας. «Δεν είμαστε street food· έχουμε πολύ υψηλή ποιότητα σε ότι σερβίρουμε. Ο σολομός μας π.χ., δεν είναι καπνιστός αλλά άγριος σολομός Νορβηγίας ψητός στα κάρβουνα. Το κοτόπουλό μας μαρινάρεται για 24 ώρες και μετά ψήνεται. Τα σκεύη μας είναι μιας χρήσης από βιοδιασπώμενα υλικά ή 100% ανακυκλώσιμα».
Όπως φαίνεται από το όλο concept που παρουσιάζεται μπροστά μας, ο Χρ. Φασσέας κομίζει μια νέα κουλτούρα στο φαγητό που θέλει την υγιεινή κουζίνα πολύ …κεφάτη. «Ο Έλληνας πρέπει να καταλάβει ότι το υγιεινό φαγητό δεν είναι κάτι βαρετό, δεν είναι κάτι στεγνό κι άγευστο. Οι τουρίστες που έχουν εμπειρία τέτοιων προτάσεων στις χώρες τους το έχουν ήδη λατρέψει».
Ο ‘δύσκολος’ Έλληνας
Ο Χρ. Φασσέας είναι αποφασισμένος να παίξει το ρόλο του ‘ευαγγελιστή’ της υγιεινής διατροφής, να εξηγήσει στους πελάτες του την προέλευση, τη διατροφική αξία και τη χρήση των εξαιρετικών υλικών που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του και να τους υποδείξει νέες διατροφικές επιλογές. «Χρησιμοποιούμε ροβίτσα αντί για φακές σε μια σαλάτα μας, ένα όσπριο όχι πολύ γνωστό αλλά ιδιαίτερο, με πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά και πιο γευστικό από τη φακή. Ο κόσμος θα πρέπει να το γνωρίσει…».
Γνωρίζει όμως ο Έλληνας; «Η εστίαση έχει βελτιωθεί την Ελλάδα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο Έλληνας ως πελάτης έχει αρχίσει και μαθαίνει. Πειραματίζεται’, αναζητεί νέα πράγματα και τα υποδεέστερα μαγαζιά λιγοστεύουν. Θέλει δουλειά όμως ακόμα» μας εξηγεί ο εστιάτορας.
Έχοντας νωπή την εμπειρία από την παραμονή του στο Σικάγο των ΗΠΑ, εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για να τον ρωτήσουμε για τη ‘μυθική’ αυτή πόλη στην οποία διέπρεψαν στο παρελθόν και συνεχίζουν να διατηρούν εστιατόρια πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες.
«Το Σικάγο είναι σύμφωνα με τα αμερικανικά περιοδικά γαστρονομίας η Νο3 πόλη στις ΗΠΑ μετά τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Είναι στη μέση της χώρας και συγκεντρώνει γεύσεις απ΄ όλο τον κόσμο και τρομερή καινοτομία. Εντυπωσιακές γεύσεις, συνεχή λανσαρίσματα εστιατορίων, δημιουργικότητα χαρακτηρίζουν το Σικάγο. Ορισμένοι από τους κορυφαίους σεφ των ΗΠΑ έχουν καταστήματα στο Σικάγο. Είναι όμως μια ακριβή εστιατορική αγορά, σίγουρα πάνω από 20% ακριβότερη από την Αθήνα. Είναι όμως μια πόλη στην οποία αξίζει να πληρώσεις για να φας κάτι ιδιαίτερο» μας εξηγεί.
Οι τιμές του Local Green είναι προσιτές: δεν είναι τιμές fast food αλλά δεν είναι τιμές ακριβού εστιατορίου. Για να προσδιοριστούν από τον Χρ. Φασσέα έγινε έρευνα αγοράς σε παραπλήσια καταστήματα, κυρίως σε αυτά που ‘βασίζονται’ στην σαλάτα σε περιοχές γύρω από την Πλατεία Συντάγματος και στο κέντρο της Αθήνας. Ο ίδιος πέτυχε να κρατήσει το Local Green στην πιο χαμηλή κατηγορία ανάλογων καταστημάτων, χωρίς να κάνει καμία μείωση στην ποσότητα που θα πρέπει να αντιπροσωπεύει κάθε πιάτο σε ένα τέτοιο εστιατόριο.
Αξίζει να αναφέρουμε οτι πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμη και η υπηρεσία delivery με ηλεκτροκίνητα scooters ή ποδήλατα (κι ένα ηλεκτρικό μηχανάκι για μεγαλύτερες αποστάσεις) για τη μείωση των ρύπων από τα καυσαέρια, μειώνοντας όσο είναι δυνατόν το ενεργειακό τους αποτύπωμα.
Γρήγορα και …υπέροχα: μερικά από τα ‘πιάτα’ του Local Green
Acai Bowl: σε απόλυτα υγιεινή και 100% vegan επιλογή. Μια εντυπωσιακή, γευστική έκπληξη που συνδυάζει το acai berry του Αμαζονίου με μπανάνα, βούτυρο αμυγδάλου και toppings από διάφορα φρούτα και superfoods με μόλις 480-520 θερμίδες.
Quinoa Blue Cheese: με πρωταγωνιστή το blue cheese, τα φιστίκια Αιγίνης, τα σύκα Κύμης και το τραγανό κινόα, που θα σας γεμίσει ενέργεια με μόνο 550-600 θερμίδες.
Saigon Bowl: απολαυστικός συνδυασμός από noodles ρυζιού, cornfed κοτόπουλο σχάρας, λαχανικά και PortoBello σχάρας και ένα αναζωογονητικό kick από την roasted Jalapeno sauce και μόλις 380-420 θερμίδες.
Chocolate Mousse Avocado: άκρως απολαυστικό και θρεπτικό 100% vegan επιδόρπιο. Με μόλις 350 θερμίδες, αυτή η sugar, dairy & gluten free επιλογή με βάση το avocado έρχεται να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους και να δώσει εναλλακτικές σε όσους έχουν διατροφικούς περιορισμούς.
Κεντρική φωτογραφία: Ο Χρήστος Φασσέας στον μεγάλο μπουφέ του Local Green, εκεί όπου ο πελάτης μπορεί να ‘δημιουργήσει’ το δικό του πιάτο.