Επενδύσεις στις ιχθυόσκαλες

Αξιοποιούνται πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας – Θάλασσας

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, επισκέφθηκε τα ξημερώματα σήμερα, Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, την ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και συνομίλησε με ψαράδες, εμπόρους και εργαζόμενους για τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές της.

 

Στη συνέχεια, προήδρευσε σε σύσκεψη με το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) στον οποίο υπάγεται η ιχθυαγορά. Μετά την επίσκεψη η κ. Αραμπατζή δήλωσε: «Η επίσκεψή μας έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Είμαστε σήμερα εδώ αφ’ ενός για να αναδείξουμε τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα της αλιείας, αφ’ ετέρου για να αφουγκραστούμε τον παλμό των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων της αγοράς, καταγράφοντας τα προβλήματα, τις προτάσεις και τις ιδέες τους».

Όπως ανέφερε η Υφυπουργός η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο διαθέτουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την στήριξη και ανάπτυξη της αλιείας, ένα πρόγραμμα στο οποίο οι ιχθυόσκαλες και ιδίως αυτή του Κερατσινίου ως η μεγαλύτερη της χώρας έχουν πρωτεύοντα ρόλο καθώς άλλωστε αποτελούν ένα βασικό κρίκο στην αλυσίδα αξίας των αλιευτικών προϊόντων.

 

Η Φ, Αραμπατζή περιγράφοντας τις επόμενες κινήσεις της ανέφερε:

«-Αξιοποιούμε το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ 2014-2020), το οποίο ως γνωστόν παραλάβαμε σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά απορρόφησης. Στόχος μας η διοχέτευση πόρων του στην πραγματική οικονομία και επενδύσεις στον αλιευτικό Τομέα, όπως ένταξη επενδυτικών σχεδίων σε δράσεις εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των υποδομών στις ιχθυόσκαλες και βελτίωσης της ασφάλειας των αλιέων με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και προσανατολισμό:

-Την προστασία των καταναλωτών (υγιεινή – ασφάλεια αλιευμάτων),

-Την αύξηση του εισοδήματος των αλιέων και

-Την αποφυγή επιβολής κυρώσεων από Ε.Ε.

Ειδικά για την ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του “Masterplan” του Πειραιά παροχή δυνατότητας αύξησης της επιφάνειας της προκειμένου να υπάρξει βελτίωση των εγκαταστάσεων της».

You might also like