Γωγώ Παπαδιονυσίου (MamaTsita): Μαγειρεύω εποχές

Νέο βιβλίο με εποχικές συνταγές, ιστορίες και ιδέες από την κουζίνα της

Τα βιβλία μαγειρικής που υπογράφουν οι food bloggers και οι τηλεοπτικοί μάγειροι αυξάνονται συνεχώς και κάθε ένα από αυτά, πέρα από τις δοκιμασμένες στην πράξη (την κουζίνα δηλαδή…) συνταγές που προσφέρει στους αναγνώστες του, δίνει συνήθως έναν προσωπικό τόνο, αξιοποιώντας σε κάθε περίπτωση το ειδικό βάρος της προσωπικότητας του συγγραφέα. Κάποια από αυτά, είναι συνήθως κάτι περισσότερο από ένας κατάλογος συνταγών, τεχνικών και υποδείξεων. Κι εκεί βρίσκεται η επιτυχία τους.

 

Έτσι συμβαίνει και με το βιβλίο της Γωγώς Παπαδιονυσίου, ή MamaTsita όπως είναι γνωστή στο Διαδίκτυο, η οποία ανοίγει την κουζίνα της και μαγειρεύει υπέροχες συνταγές με φρέσκα εποχιακά υλικά, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει μικρά πρακτικά μυστικά και δίνει ιδέες για εύκολες και νόστιμες λύσεις για το καθημερινό τραπέζι.

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου παράλληλα όμως με τις συνταγές, η MamaTsita διηγείται ιστορίες από τα παιδικά και νεανικά της χρόνια που την ενέπνευσαν και την οδήγησαν στην κουζίνα αφού η ίδια είχε ακολουθήσει αρχικά άλλους επαγγελματικούς δρόμους.

Η Γωγώ Παπαδιονυσίου προέρχεται από το χώρο της μαζικής εστίασης καθώς οι γονείς της διατηρούσαν στο Λουτράκι το φημισμένο ουζερί- μεζεδοπωλείο ‘Ουζερί ο Χάρης’, όπου Χάρης ο πατέρας της. Την αγάπη όμως για τη μαγειρική φαίνεται πως κληρονόμησε από τη μητέρα της, κάποιες συνταγές της οποίας περιλαμβάνει το παρόν βιβλίο.

Αν και δραστηριοποιήθηκε αρχικά στο χώρο των χρηματιστηριακών εταιρειών (ήταν για ένα διάστημα «γιάπισσα» όπως σχολιάζει με χιούμορ η ίδια…), μετά το γάμο της και τη γέννηση των παιδιών της η Γ. Παπαδιονυσίου στράφηκε στην κουζίνα και ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως τηλεοπτική μαγείρισσα και food blogger ενώ έγινε ιδιαίτερα γνωστή μέσω του προσωπικού της site https://mamatsita.com.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τέσσερις εποχές και ξεκινάει, ως συνήθως από τον Σεπτέμβριο.  Η μαγειρική της έχει απ΄ όλα. Έχει συνταγές χωρίς γλουτένη, vegan και vegetarian, πάντα όμως είναι προσανατολισμένη στην εποχικότητα και τις πρώτες ύλες που μπορούν να βρεθούν εύκολα και να αξιοποιηθούν άμεσα. Πριν από κάθε εποχή υπάρχει ένα κείμενο που μας εισάγει στην μαγειρική φιλοσοφία της περιόδου, τα υλικά και τις γεύσεις, ενώ εμβόλιμα μέσα στο βιβλίο υπάρχουν μικρά αυτοβιογραφικά  κείμενα, γύρω από τις γεύσεις, τη μαγειρική και τις συνταγές.

Η Γ. Παπαδιονυσίου επιμένει στα κηπευτικά προϊόντα της πατρίδας μας (είναι χαρακτηριστικό ότι στο βιβλίο της περιλαμβάνει τέσσερις συνταγές με κουνουπίδι), πραγματοποιεί μικροπαρεμβάσεις σε κλασικές συνταγές της ελληνικής και της γαλλικής κουζίνας, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχει το πώς η ίδια ερμηνεύει το πέρασμά της από τις παραδοσιακές και λίγο …βαρετές συνταγές που κυριαρχούσαν στα σπίτια και τα εστιατόρια τη δεκαετία του ’80 στη σύγχρονη μαγειρική, αλλά και το πώς ενσωματώνει πλέον στην κουζίνα της κάποια υλικά που – η αλήθεια να λέγεται- δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστά στους παλαιότερους, όπως το βαλσαμικό, τα μανιτάρια κ.ά.

  • Μαγειρεύω εποχές
  • Εποχικές συνταγές, ιστορίες και ιδέες από την κουζίνα μου!
  • Γωγώ Παπαδιονυσίου (MamaTsita)
  • Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2019
  • Σελίδες: 224
  • Τιμή: 17 ευρώ
  • ISBN: 978-618-03-1753-4
You might also like