Κρεατόπιτα με καμένα φύλλα

Μια συνταγή του Νίκου Φωτιάδη για την Πρωτοβουλία Meet The Lamp

Παρουσιάζουμε μια συνταγή από την Πρωτοβουλία Meet The Lamp την οποία υλοποίησε στη χώρα μας η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, στη βάση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος για την ενθάρρυνση της χρήσης πρόβειου κρέατος στην επαγγελματική εστίαση αλλά και στην καθημερινή κουζίνα των Ευρωπαίων πολιτών. Οι συνταγές είναι του σεφ Νικόλαου Φωτιάδη, επικεφαλής  στην ομάδα ‘Μπριγάδα’ (ένωση- ομάδα που δημιούργησαν επαγγελματίες του διατροφικού τομέα με στόχο να προωθήσουν τα ελληνικά τοπικά προϊόντα). Ευχαριστούμε την ΕΔΟΚ για την παραχώρηση του σχετικού υλικού.

 

Κρεατόπιτα με καμένα φύλλα

Προετοιμασία: 15 λεπτά | Μαγείρεμα 2 ώρες | Μερίδες: 4

Υλικά

1 πακέτο (850 γρ.) χωριάτικο φύλλο

1 ½ κιλό αρνάκι (μπούτι ξεκοκαλισμένο και κομμένο κομμάτια μερίδες)

3 ξερά κρεμμύδια καθαρισμένα και τριμμένα

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

400 γρ. φέτα τριμμένη

6 αυγά χτυπημένα

1 κ.γ. άνηθο ψιλοκομμένο

1 φλ. τσ. βούτυρο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το αρνάκι με τα κρεμμύδια και το σκεπάζουμε με αλατισμένο νερό. Το ξαφρίζουμε και το αφήνουμε να βράσει περίπου 1 ½ ώρα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά όταν το νερό έχει σχεδόν εξατμιστεί.
  • Τοποθετούμε σε δύο λαμαρίνες, δύο φύλλα αλειμμένα με λίγο βούτυρο και τα ψήνουμε στους 200ο C μέχρι να πάρουν χρώμα (προσοχή να μην καούν).
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σπάμε σε μικρά κομμάτια. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ τη φέτα, τα αυγά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
  • Ξεψαχνίζουμε το κρέας, σουρώνουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα βάζουμε στη γέμιση (κρατάμε λίγο από το ζουμί όπου έβρασε το κρέας).  Προσθέτουμε και το κρέας στο μπολ με τη γέμιση της πίτας και ανακατεύουμε ώστε να τραβήξει το φύλλα τα υγρά. Αφήνουμε κατά μέρος.
  • Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε τρία φύλλα αλείφοντάς τα με λάδι. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα αλείφοντας με το υπόλοιπο λάδι και λίγο ζουμί από το κρέας.
  • Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για περίπου μια ώρα.

You might also like