Κουζίνες στη μάχη της βιωσιμότητας

Η συμβολή της Rational στην ενεργειακή απόδοση

Bιωσιμότητα: μια λέξη με πολλές εννοιολογικές παραμέτρους. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές σκέφτονται για τον αντίκτυπο του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους στον πλανήτη, όχι μόνο όσον αφορά την κινητικότητα αλλά και τη διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα όχι μόνο η προέλευση του τροφίμου, αλλά και η τεχνολογία προετοιμασίας.

 

Για ορισμένους, η προστασία του κλίματος είναι ταυτισμένη με τη μείωση των εκπομπών  CO2 από την οδήγηση αυτοκινήτων ή τον περιορισμό των αποβλήτων τροφίμων, ενώ για άλλους η μείωση της χρήσης   πλαστικών συσκευασιών ή η ΄καθαρή’ ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα κι όπως είναι αναμενόμενο κάποιοι από αυτούς να αφορούν στις εμπορικές κουζίνες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός πελατών θέλει ταυτόχρονα ένα υγιεινό γεύμα όσο και μια πιο βιώσιμη παραγωγή του γεύματος αυτού. Αυτό κάνει τα πράγματα στην κουζίνα πιο περίπλοκα: Τα μενού πρέπει να έχουν περισσότερα χορτοφαγικά πιάτα και τοπικά τρόφιμα και ταυτόχρονα όλα αυτά πρέπει να μαγειρεύονται χρησιμοποιώντας λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Οι καταναλωτές θέτουν ολοένα και περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τις πτυχές της αειφορίας ενός εστιατορίου, τις οποίες πρέπει να μπορούν να απαντούν οι εστιάτορες.

Αλλά δεν είναι μόνο μεγάλες εμπορικές κουζίνες που σκέφτονται για το πώς η βιομηχανία μαζικής εστίασης μπορεί να συμβάλει στην προστασία του κλίματος. Η Rational, ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά και η τεχνολογία στον τομέα της προετοιμασίας τροφίμων, εργάζεται επίσης συνεχώς για την ανάπτυξη των προϊόντων της ώστε να εξοικονομούν πόρους. Σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η εταιρεία «θα ήθελε να συμβάλει στη διασφάλιση φυσικής ζωής για τις μελλοντικές γενιές με φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και μεθόδους μαγειρικής που προωθούν την υγεία».

Πάνω απ ‘όλα, ωστόσο, η Rational έχει ως σκοπό της να  υποστηρίζει εστιάτορες: Οι μονάδες της εταιρείας  απαιτούν έως και 40% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και έως 10% λιγότερες πρώτες ύλες – σε σύγκριση με την συμβατική τεχνολογία κουζίνας. Ο λόγος για αυτό είναι η έξυπνη τεχνολογία, την οποία διαθέτουν τόσο το SelfCookingCenter όσο και το VarioCookingCenter, τα δύο κορυφαία προϊόντα της για τους επαγγελματίες της εστίασης.

Οι ηλεκτρονικοί ανιχνευτές που διαθέτουν αναγνωρίζουν πότε και πόση επιπλέον ποσότητα ενέργειας απαιτείται και η μονάδα την παρέχει την ώρα που μαγειρεύεται το προϊόν με απολύτως συγκεκριμένο και συστηματικό τρόπο. Οι διαδικασίες μαγειρέματος ρυθμίζονται ξεχωριστά, γεγονός που μειώνει το βάρος και τις απώλειες κοπής,  ενώ  εξασφαλίζει ότι τίποτα δεν θα ψηθεί ή δεν βράσει περισσότερο απ΄ όσο χρειάζεται κι έχει προγραμματιστεί.

«Εκτιμάμε ότι πάνω από 600.000 φούρνοι ατμού και περίπου 30.000 μονάδες VarioCookingCenter χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο, οι οποίες σύμφωνα με την εκτίμησή μας παράγουν μέχρι και 130 εκατ. γεύματα την ημέρα. Με τέτοπιου είδους συσκευές ενεργειακής απόδοσης, μπορούμε να πετύχουμε σημαντική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος», εξηγεί ο Μάριος Σαββάτης, Διευθυντής Πωλήσεων  στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης..

You might also like