Απειλούν τα κρασιά μας οι δασμοί των ΗΠΑ

Ανησυχία εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου

Με έντονο προβληματισμό αλλά και σε πλήρη κινητοποίηση ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου παρακολουθεί τις εξελίξεις ως προς το ενδεχόμενο επιβολής δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση στους ευρωπαϊκούς οίνους, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών.

 

Ο Σύνδεσμος έδωσε στη δημοσιότητα δελτίο Τύπου στο οποίο περιγράφει τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο θέμα. Στο δελτίο Τύπου αναφέρει συγκεκριμένα:

Από την πρώτη στιγμή, ο Σύνδεσμος, κινητοποιήθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου. Σε στενή συνεργασία με την  ελληνική Κυβέρνηση εργαστήκαμε και εργαζόμαστε εδώ και πολλές εβδομάδες προκειμένου να δοθεί αίσιο τέλος στο θέμα αυτό. Οι κινήσεις μας συμπεριέλαβαν την ενημέρωση του Πρωθυπουργού, τα Υπουργείο Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Comité Vins (το ευρωπαϊκό όργανο των ιδιωτικών οινοποιείων) αλλά και επαφές με τον ελληνοαμερικανικό πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, συντονισμένα σαν κλάδος, συμμετέχουμε ενεργά στην δημόσια διαβούλευση που οργανώνει το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, αναπτύσσοντας την νομική, πολιτική και εμπορική επιχειρηματολογία μας, ελπίζοντας να αποφύγουμε αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη. Τέλος, είμαστε ενεργά παρόντες, μέσω του ευρωπαϊκού οργάνου μας, στις συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ”.

Ο Σύνδεσμος κλείνει το δελτίο Τύπου με μια ‘ευχή’. Ότι την τελευταία στιγμή “θα αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη που θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην τόσο σημαντική και εμβληματική για το κρασί μας αμερικανική αγορά, παρακολουθούμε δε στενά τις εξελίξεις“.

You might also like