Μειώστε τη σπατάλη φαγητού, έξυπνα κι απλά

Συμβουλές από τον Μάριο Σαββάτη της Rational

Κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες έτοιμου φαγητού καταλήγουν στους κάδους. Η σπάταλη πολύτιμων περιβαλλοντικών πόρων και χρημάτων είναι μεγάλη. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα στον κλάδο της εστίασης ενώ μπορούν να ληφθούν μερικά απλά μέτρα για τη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων τροφίμων. Ο Μάριος Σαββάτης Senior Sales Director BD South Europe της Rational δίνει μερικές συμβουλές για την αποφυγή αυτής της σπατάλης

 

Σε πρώτη φάση αποτρέψετε την υπερπαραγωγή φαγητού. Μια καλή επιλογή είναι να μειώσετε τα μεγέθη των μερίδων. Μειώνετε έτσι την ποσότητα των υπολειμμάτων και συμβάλλετε έτσι στην αποφυγή της σπατάλης τροφίμων. Εάν μελετηθούν προσεκτικά τα μεμονωμένα συστατικά ενός πιάτου θα διαπιστωθεί εγκαίρως ποιο απ΄ όλα τα συστατικά είναι αποδεκτό από τον πελάτη και ποιο όχι, αποφεύγοντας έτσι τα απόβλητα. Η προσφορά ενός συμπληρώματος είναι η πιο λογική λύση- αν ζητηθεί επιπλέον φαγητό.

Προγραμματίστε τις ακριβείς ποσότητες. Μια άλλη επιλογή για την αποφυγή των αποβλήτων είναι η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας πληροφορικής στην κουζίνα. Τα ευφυή συστήματα καταμέτρησης αναλύουν πόσες μερίδες ενός (συγκεκριμένου) πιάτου έχουν σερβιριστεί στο παρελθόν σε μια δεδομένη ημέρα. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό των μελλοντικών απαιτήσεων της κουζίνας με μεγαλύτερη ακρίβεια. Μια καλά ταξινομημένη βάση δεδομένων συνταγών μπορεί επίσης να υποστηρίξει το σχεδιασμό και την παράδοση των πιάτων σε διαφορετικές ποσότητες.

Χρησιμοποιήστε την έξυπνη τεχνολογία κουζίνας. Η αναβάθμιση του εξοπλισμού αξίζει τον κόπο. Με τα συστήματα μαγειρέματος της Rational, οι ποσότητες τροφίμων (που ενδεχομένως χρειαστούν) αναπληρώνονται γρήγορα. Η σταθερή ποιότητα εξασφαλίζει επίσης λιγότερα απόβλητα. Με το πρόγραμμα SelfCookingCenter, τα προετοιμασμένα πιάτα μπορούν να αφαιρεθούν από την ψύξη κατόπιν παραγγελίας και να προετοιμαστούν σε λίγα λεπτά.

Για τον Μάριο Σαββατή, η αποφυγή των αποβλήτων έχει διπλάσιο όφελος για τον εστιάτορα: «Το να δοκιμάσετε τα νέα μεγέθη των μερίδων σας ή να δημιουργήσετε νέες διαδικασίες στην κουζίνα απαιτεί χρόνο αρχικά, αλλά οι επενδύσεις αυτές μπορούν να αποσβεστούν  γρήγορα. Ακόμη και απλά μέτρα μπορούν να επιφέρουν άμεση επιτυχία».

You might also like