Λέσχες Καπνιστών: πρώτο πρόστιμο στην Πλάκα

'Επιθετική' ανακοίνωση από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία κλιμάκιο επιθεωρητών στο οποίο συμμετείχε εκπρόσωπός της, επέβαλε πρόστιμο 2.000 ευρώ σε κατάστημα στην Πλάκα, εντός του οποίου υποστηρίζεται ότι λειτουργεί «Λέσχη Καπνιστών». Το πρόστιμο επιβλήθηκε για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου. Στην ανακοίνωση χρησιμοποιείται σκληρή γλώσσα για τις ‘Λέσχες’ και απευθύνονται προειδοποιήσεις για μηδενική ανοχή.

 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων στελεχών της Δ/νσης Οικονομικής πραγματοποίησαν ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  το Σαββατόβραδο (18/1) στον Κεραμεικό, στο Σύνταγμα και στο Γκάζι. Ο έλεγχος κάλυψε επίσης τους τομείς της συμμόρφωσης με τη φορολογική και την εργατική νομοθεσία με την πολύτιμη συνδρομή των παραπάνω φορέων και υπηρεσιών.

Σε αρκετά επιθετικό ύφος, απότοκο ασφαλώς των εντάσεων των τελευταίων ημερών, η Αρχή υπογραμμίζει οτι ο  ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου. « Η πολιτεία και οι δημόσιοι λειτουργοί δεν πρόκειται να ανεχθούν συμπεριφορές εκφοβισμού, λεκτικές ή άλλου τύπου επιθέσεις στην προσπάθεια τους να εφαρμόσουν το νόμο χωρίς εξαιρέσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Ενάντια και στις ‘Λέσχες’

Όπως αναφέρεται επί λέξει στην ανακοίνωση: « Οι έλεγχοι των κλιμακίων επικεντρώνονται στις πρακτικές που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς και στις προσπάθειες συγκάλυψης της λειτουργίας ΚΥΕ  ως ‘Λέσχες Καπνιστών’. Η Αρχή προειδοποιεί οτι οι συντονισμένοι αυτοί έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία όλων των δημόσιων ελεγκτικών φορέων».


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιβλήθηκαν πρόστιμα στις παρακάτω περιπτώσεις.

Πλάκα: Στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) εντός του οποίου υποστηρίζεται ότι λειτουργεί ‘Λέσχη Καπνιστών’ επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ για παραβάσεις του αντικαπνιστικού. Επίσης κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

Σύνταγμα: Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε μπαρ της περιοχής, η είσοδος του διακριτικά του μαγαζιού, βρέθηκαν θαμώνες να καπνίζουν και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις περιπτώσεις (4×100 ευρώ ), ενώ πρόστιμο 1.500 ευρώ και στον υπεύθυνο του καταστήματος για την ανοχή των καπνιζόντων, την ύπαρξη σταχτοδοχείων και τη μη ύπαρξη αντικαπνιστικών σημάνσεων.

Κεραμεικός: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις καπνίζοντες (4×100 ευρώ ) και 6.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του καταστήματος για την ύπαρξη καμουφλαρισμένων σταχτοδοχείων σε τραπέζια, την ύπαρξη καπνιζόντων και την απουσία σημάνσεων. Επίσης κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

Γκάζι: Ελέγχθηκε κέντρο διασκέδασης τύπου κλαμπ, στο οποίο o χώρος της ταράτσας είχε κλειστεί περιμετρικά με πλαστικά καλύμματα και ενέπιπτε στην αντικαπνιστική νομοθεσία, δεν υπήρχε σήμανση για απαγόρευση καπνίσματος, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε χώρους που απαγορεύονταν το κάπνισμα και δεν τηρούνταν το βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000 ευρώ.


Κεντρική φωτογραφία: φωτογραφία αρχείου/ Θανάσης Αντωνίου.

You might also like