“Time Out Market”: Το food hall που ‘φυτρώνει’ παντού

Μια ματιά στην αμερικανική εμπειρία των food halls

Ενόψει της δημιουργίας του πρώτου μεγάλου ελληνικού food hall στο χώρο που επί δεκαετίες στεγάζεται το Αρσάκειο Μέγαρο και η Στοά Βιβλίου, στο κέντρο της Αθήνας, ας δούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα στη σύγχρονη ‘πατρίδα’ των food hall, τις ΗΠΑ, όπου η ανάπτυξη των μεγάλων εστιατορικών αγορών έχει ένδοξο παρελθόν και εντυπωσιακό παρόν. Η περίπτωση των Time Out Market  είναι ενδεικτική και το πιο πρόσφατο από τα πολυ-καταστήματα αυτά ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Σικάγο.

 

Το Time Out Market Chicago  άνοιξε τις πύλες του στις 21 Νοεμβρίου με το σύνθημα “Βringing the best of the city under one roof”.  Το νέο food hall του Σικάγο, πόλη που θεωρείται η Νο3 στην  εστίαση των ΗΠΑ μετά τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, είναι  μια μεγάλη αγορά τροφίμων, εστίασης  και πολιτιστικών γεγονότων.

Το ‘κάτω από μια στέγη’ περιλαμβάνει 18 κορυφαίους σεφ και εστιατόρια του Σικάγο, κοκτέιλ μπαρ, καθώς και γαστρονομικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις  κι όλα αυτά υπό την καθοδήγηση της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Time Out του Σικάγου. Με έκταση περίπου 5.000 τ.μ.  και τρεις ορόφους, το Time Out Market Chicago διαθέτει εκτός από τα 18 εστιατόρια, κουζίνα επίδειξης για επαγγελματίες, κουζίνα για εκδηλώσεις, τρία μπαρ, αίθουσα  ψυχαγωγίας και roof bar στον τελευταίο όροφο.

 

« Το Time Out Market Chicago φέρνει μια νέα γαστρονομική και πολιτιστική εμπειρία και είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε τους επισκέπτες μας σε αυτόν τον εντυπωσιακό χώρο», δήλωσε ο Didier Souillat, διευθύνων σύμβουλος της Time Out Market και συμπλήρωσε: «Δημιουργήσαμε αυτό το μέρος για να παρουσιάσουμε το εξαιρετικό και πλούσιο ταλέντο του Σικάγο. Κάθε μέρα της εβδομάδας από το πρωί μέχρι το βράδυ, οι καλεσμένοι μας θα απολαμβάνουν μερικά από τα καλύτερα φαγητά της πόλης, θα βλέπουν κορυφαίους σεφ σε δράση, θα μπορούν να γευτούν κοκτέιλ γεύσης που δημιουργούν κορυφαίοι τοπικοί mixologists, θα συναντιούνται όλοι μαζί γύρω από κοινόχρηστα τραπέζια. Θα απολαμβάνουν επίσης συναρπαστικές πολιτιστικές δραστηριότητες. Είναι μια μεγάλη γιορτή αυτής της φανταστικής πόλης, είναι αφιερωμένο στον ‘εκδημοκρατισμό’  του καλού φαγητού. Κάνουμε το ‘κυριλέ’ φαγητό ‘καθημερινό’ και το ‘καθημερινό’ φαγητό   εξαιρετικό».

Η λίστα των σεφ για το Time Out Market, και τα αντίστοιχα εστιατόρια, συγκροτήθηκε από τη συντακτική ομάδα του περιοδικού Time Out η οποία έχει τη γενική επιμέλεια του εγχειρήματος. Μέσα σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται ορισμένοι από τους πλέον ανερχόμενους σεφ των ΗΠΑ, δημιουργοί όλοι τους μικρών -σε αριθμό καταστημάτων- αλλά πολύ ελπιδοφόρων αλυσίδων.

Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από Κυριακή μέχρι Πέμπτη 8.00- 22.00 και Παρασκευές και Σάββατα 8.00- 23.00. Ορισμένα εστιατόρια θα είναι ανοικτά για πρωινό, τα περισσότερα όμως θα ξεκινάνε με brunch στις 11.00. Τα μπαρ θα μένουν ανοικτά μέχρι τις 24.00 τις Παρασκευές και τα Σάββατα. Δεν διαθέτει υπηρεσία delivery.


Μερικοί από τους σεφ του Time Out Market Chicago

Η αλυσίδα Mini Mott έχει γίνει διάσημη για τα μπέργκερ της· θεωρούνται από τα καλύτερα στις ΗΠΑ. Το 2015, ο σεφ Edward Kim προκλήθηκε να φτιάξει ένα μπέργκερ στο μενού του Mott St, στο διάσημο ασιατικό-αμερικάνικο εστιατόριο. Αποδέχτηκε την πρόσκληση και κατέληξε στο να δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα signature burger. Τρία χρόνια αργότερα το 2018, ο Edward Kim δημιούργησε το εστιατόριο  Mini Mott. Τα εστιατόριά του έχουν ήδη τιμηθεί με βραβεία όπως αστέρια Michelin. Στο Time Out Market οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τα διάσημα μπέργκερ του Mini Mott, τα οποία σερβίρονται με λιωμένο αμερικάνικο τυρί, σάλτσα hoisin aioli, μαρμελάδα jalapeños, τουρσιά, βούτυρο miso, κρεμμυδάκια και γλυκοπατάτες.

Ο σεφ Edward Kim της αλυσίδας Mini Mott.

 

Το Band of Bohemia φέρνει ένα το βραβευμένο concept μπιραρίας στην Time Out Market. Το Band of Bohemia έχει δημιουργηθεί από δύο φίλους, τον ζυθοποιό Michael Carroll και τον επιχειρηματία Craig Sindelar που συνεργάστηκαν ενώ εργάζονταν στο διάσημο εστιατόριο Alinea (σε τρία αστέρια Michelin). Ξεκίνησαν το 2015 συνδυάζοντας την ικανότητα του Michael Carroll να κατασκευάζει μπίρες με την ευρεία γνώση του Sindelar στο κρασί και γρήγορα απέσπασαν το πρώτο αστέρι Michelin. Στο μενού περιλαμβάνονται ψητή  μελιτζάνα σε πίτα naan με σάλτσα αγιολί  και πιπεριές αλλά και ψημένη χοιρινή κοιλιά με καρύδα, tamarind (ασιατικό φυτό με μεγάλους καρπούς), μπανάνα και μάραθο.

O ζυθοποιός Michael Carroll και ο επιχειρηματίας Craig Sindelar του Band of Bohemia.

 

Το Dos Urban Cantina προσφέρει ένα μενού μεξικάνικων γεύσεων. Πρόκειται για τη συνεργασία των συζύγων και συναδέλφων σε εστιατόρια Brian και Jennifer Jones Enyart. Τελικά άνοιξαν το δικό τους εστιατόριο, το Dos Urban Cantina. Τα πιάτα τους είναι πρωτότυπες ερμηνείες κλασικών  μεξικάνικων πιάτων που αγκαλιάζουν σύγχρονες γεύσεις και τεχνικές. Έχουν διακρίσεις από media όπως η Chicago Tribune. Στο Time Out Market, η ομάδα Dos Urban Cantina ετοιμάζει φαγητά όπως τα Tamal tots (μπουκίτσες από ζυμάρι καλαμποκιού) από  με κρέμα πιπεριάς habanero, τα τάκος  με ξεψαχνισμένο χοιρινό με γκουακαμόλε (μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο), πράσινη σάλτσα, κρεμμύδι και κόλιαντρο και τον  τραγανό μπακαλιάρο, σαλάτα λάχανο-καρότο και σάλτσα κολοκυθόσπορου.

Ο Brian και η Jennifer Jones Enyart μαζί στη ζωή και τις κουζίνες στο Dos Urban Cantina.

 

Ο John Manion δημιουργεί ζωντανές γεύσεις με φλόγες. Ασχολείται με την τολμηρή μαγειρική της Νότιας Αμερικής στα διάσημα εστιατόρια του West Loop, El Che Steakhouse & Bar και La Sirena Clandestina. Η αγάπη του για τη συγκεκριμένη ήπειρο ξεκίνησε όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας όταν ήταν οκτώ χρονών. Εκεί μυήθηκε στον πολιτισμό και, κυρίως, στο φαγητό της Λατινικής Αμερικής και αργότερα στις αριστουργηματικές τεχνικές ψησίματος στη φωτιά. Στο Time Out Market του Σικάγου ο Manion  ετοιμάζει ‘φλεγόμενες’ γεύσεις και οι πελάτες του έρχονται για να γευτούν μερικά από τα πο διάσημα πιάτα του όπως μπάρμπεκιου χοιρινής ωμοπλάτης, κοτόπουλο Chimichurri Chicken Thighs και ο φρεσκοτηγανισμένες πατάτες με τριμμένο τυρί και σάλτσα.

Ο διάσημος στις ΗΠΑ σεφ John Manion των εστιατορίων West Loop, El Che Steakhouse & Bar και La Sirena Clandestina.

Από ένα Λονδρέζικο περιοδικό…

Το Time Out Market Chicago είναι ένα ακόμα project της παγκόσμιας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας του ομώνυμου περιοδικού- οδηγού πόλης που κυκλοφορεί σε πολλές πόλεις του κόσμου. Το πρώτο food hall, το Time Out Market Lisbon, δημιουργήθηκε στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας το 2014 κι έκτοτε έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν της χώρας με περίπου 3,9 εκατ. επισκέπτες το 2018. Το food hall στο Σικάγο είναι ένα από τα πέντε που δημιούργησε το περιοδικό μέσα στο 2019 (Μαϊάμι, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Μόντρεαλ και Σικάγο) ενώ αναμένονται νέα food hall στο Ντουμπάι το 2020, στο Λονδίνο το 2021 και στην Πράγμα το 2022. Το διάσημο περιοδικό Time Out πρωτοκυκλοφόρησε  στο Λονδίνο το 1968. Σήμερα κυκλοφορεί σε 327 πόλεις σε 58 χώρες.

You might also like