Βλάχος [Σέρρες]: Οι τιμές μας παραμένουν σταθερές εδώ και καιρό…

Ο Ιάκωβος Ζαραφίδης μας εξηγεί τι συμβαίνει στις Σέρρες

Στο κέντρο των Σερρών το ψητοπωλείο ‘Ο Βλάχος’ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Στα 62 χρόνια του, αποτελεί όχι μόνο σημαντικό γευστικό προορισμό αλλά και σημείο συνάντησης πολλών Σερραίων. Ο Ιάκωβος Ζαραφίδης και η οικογένειά του, ανέλαβαν το ιστορικό ψητοπωλείο πριν από μια δεκαετία και το οδηγούν στη νέα εποχή του, ενώ παράλληλα, επεκτείνονται στις Σέρρες με ένα εστιατόριο ελληνικής κουζίνας, το Άρωμα Αυλής.

 

Όταν ο Ιάκωβος Ζαραφίδης ανέλαβε τον Βλάχο το 2012, αποφάσισε να  διατηρήσει τον χαρακτήρα του καταστήματος:  ιστορικό σουβλατζίδικο, με σάλα, πολλά καθίσματα στον πεζόδρομο και δυνατό delivery, το οποίο επισκέπτεται κάθε ηλικιακή, κοινωνική και οικονομική κατηγορία Σερραίων. Το Άρωμα Αυλής, το νέο επιχειρηματικό βήμα του κ. Ζαραφίδη το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη του 2019, είναι κάτι διαφορετικό: ένα εστιατόριο με ελληνική κουζίνα.

Ζητάμε από τον Σερραίο επιχειρηματία να μας περιγράψει την κατάσταση που βιώνει στην πόλη του, όσο αφορά ασφαλώς την εστίαση. «Στις Σέρρες η κατάσταση που επικρατεί είναι δύσκολη» μας λέει κι εξηγεί: «Τρεις είναι παράγοντες που επιβαρύνουν την εστίαση: το γεγονός ότι έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη του κόσμου, ότι έχει ξεκινήσει ένα κυνηγητό για το κάπνισμα ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους και ότι αυξάνονται συνεχώς τα κόστη, ειδικά το κόστος του κρέατος εξαιτίας των συνεπειών από την κρίση στην Κίνα. Εμείς όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι τιμές μας παραμένουν σταθερές εδώ και πόσο καιρό…».

Το Άρωμα Αυλής, το νέο κατάστημα του Ιάκωβου Ζαραφίδη, θα εξερευνήσει τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας.

 

Παρά την εικόνα που περιγράφει – και την ακούσαμε από αρκετούς συναδέλφους του στην πόλη της Μακεδονίας- ο ίδιος προχώρησε ένα βήμα κάνοντας μια επένδυση που θα συζητηθεί. «Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο ακίνητο, έτσι όπως ήταν διαμορφωμένο με την αυλή του, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ιδανικός χώρος εστίασης στις Σέρρες. Η κουζίνα του θα κινείται στο πλαίσιο της ελληνικής γαστρονομίας. Θα έχει κάποια φαγητά στη σούβλα, κάποια στον φούρνο, ιδιαίτερα πιάτα όπως κριθαρότο, θα έχει ψάρια κ.λπ.».

Ο ίδιος δουλεύει με όλες τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων  του νομού για πρώτες ύλες και θεωρεί υποχρέωσή του να συνεργαστεί με τοπικούς παραγωγούς π.χ. από την Βροντού για πατάτες, με τοπική βιομηχανία εμφιάλωσης για τα αναψυκτικά, ενώ ούτε συζήτηση για τυροκομικά/ γαλακτοκομικά προϊόντα: οι Σέρρες έχουν τα πάντα και σε υψηλή ποιότητα.

Ζητάμε τη γνώμη του για τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αλλά και τις αλλαγές στα εργασιακά και στους ασφαλιστικούς νόμους, νέα που ο κ. Ζαραφίδης θεωρεί θετικά. «Δεν αρκούν όμως» μας επισημαίνει με έμφαση. Το μεγάλο θέμα που θέτει στη συζήτησή μας είναι το εργόσημο, υποστηρίζοντας ότι «ένας επιχειρηματίας της εστίασης που θέλει να απασχολήσει εκτάκτως προσωπικό, υπό τις παρούσες συνθήκες πρέπει να μπει σε μια σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία, ενώ με την υιοθέτηση του εργόσημου, εργαζόμενοι, εργοδότες, κράτος και ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν και να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι».

You might also like