Breakfast & Brunch: Ακμάζουσα αλλά περίπλοκη αγορά
Κινήσεις μεγάλων και ...μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην Αθήνα
Παραδοσιακοί και νέοι παίκτες της μαζικής εστίασης (κι όχι μόνο) συνωστίζονται επιχειρώντας να αποσπάσουν μερίδια σε μια σχετικά νέα αλλά ενδιαφέρουσα, περίπλοκη αλλά πολλά υποσχόμενη αγορά και, στην προσπάθειά τους αυτή, λανσάρουν τολμηρές για τα δεδομένα τους γαστρονομικές προτάσεις. Δεν θα ήταν κάτι περίεργο αν στην ‘εισβολή’ αυτή δεν πρωτοστατούσαν εταιρείες που δεν έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με το φαγητό αλλά το ‘ανακαλύπτουν’ καθυστερημένα. Διόλου επιπόλαια όμως, μιας και οι προτάσεις τους είναι εξαιρετικές.
Φωτογραφίες: αρχείο καταστημάτων. Κεντρική φωτογραφία: Το νέο brunch των Starbucks.
Με την ηλιοφάνεια να διαρκεί στη χώρα μας περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και με την εκρηκτική άνοδο του τουρισμού εδώ και μια πενταετία, δεν είναι ανεξήγητη η εντυπωσιακή αύξηση των καταστημάτων που προσφέρουν πρωινό, αλλά και η δημιουργία ορισμένων νέων που ‘ειδικεύονται’ σε αυτό.
Ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις που παρατείνουν τόσο τη διάρκεια του πρωινού μετά τις 10.00, όσο και τη διάρκεια του brunch μέχρι τις μεσημβρινές ώρες, Έλληνες επιχειρηματίες, διεθνείς αλυσίδες αλλά και μεμονωμένοι σεφ ή/και ιδιοκτήτες εστιατορίων, επενδύουν σε γευστικές επιλογές που δεν θυμίζουν σχεδόν σε τίποτα τις πεπαλαιωμένες επιλογές των English, continental και American πρωινών που σερβίρονταν εδώ και δεκαετίες.
Ειδικά στην Αθήνα, η οποία γνωρίζει πρωτοφανή ανάπτυξη, ‘παίκτες’ από διάφορες υποκατηγορίες της μαζικής εστίασης ‘γεμίζουν’ την κάρτα τους με υπέροχες γευστικές προτάσεις. Το Grill παρουσιάζει στο παρόν τεύχος μερικές από τις πολλές προτάσεις που έχουν ‘κατατεθεί’ στην κρίση του αθηναϊκού και του τουριστικού κοινού. Η πρόταση των καταστημάτων Κωσταρέλου είναι παλαιότερη, το Kayak μπήκε στη μάχη του brunch πριν από περίπου ένα χρόνο, οι άλλες δύο είναι κινήσεις εντός του 2019.
Τυροκομείο Κωσταρέλου
Ένας κορυφαίος Έλληνας γαλακτοκόμος και τυροκόμος, η εταιρεία των αδελφών Κωσταρέλου, που παράγει προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη σύνθεση ενός πρωινού, δεν θα μπορούσε να μείνει για πολύ μακριά από τη συγκεκριμένη αγορά.
Για την ακρίβεια είναι ένας από τους πρώτους παίκτες της ελληνικής αγοράς που συνέδεσαν με τόση τέχνη κι επιτυχία τα ιδιοπαραγόμενα γαλακτοκομικά/ τυροκομικά προϊόντα με έναν κεντρικό χώρο στον οποίο προσφέρονται ζεστά και κρύα πιάτα από νωρίς το πρωί μέχρι το αργά το απόγευμα. Το κατάστημα στο Κολωνάκι (Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32) έχει ήδη δημιουργήσει τη δική του παράδοση που θα ακολουθηθεί ασφαλώς και στο νεότευκτο στο Golden Hall στο Μαρούσι. Εκεί προσφέρονται τρία πρωινά που κυμαίνονται από 8,5 μέχρι 9,5 ευρώ και μπορούν να συνδυαστούν με 20 εκλεκτά ελληνικά τυριά, δικά τους ή άλλων παραγωγών. Το πιο …επιβλητικό είναι το Πρωινό ‘Τυροκομείο Κωσταρέλου’ που περιλαμβάνει: Γραβιέρα, φιλέτο καπνιστής μπριζόλας, βούτυρο, μέλι Ελάτης, μαρμελάδα βατόμουρο, μαύρες ελιές Χαλκιδικής, κλευκό και μαύρο ψωμί με προζύμι και καφέ της επιλογής του πελάτη.
Υπάρχουν άλλα δύο πρωινά, το ένα προσανατολισμένο σε γλυκιές γεύσεις (περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δημητριακά με ξηρούς καρπούς, ταχίνι, μαρμελάδα βατόμουρο κ.ά.) κι ένα με αλμυρές ως επί το πλείστον γεύσεις (ζαμπόν, τσαλαφούτι ή μαλακή φέτα κ.ά.)
Όσο για τις ώρες του brunch το Τυροκομείο Κωσταρέλου προτείνει μια σειρά κρύα σάντουιτς που ξεκινάνε από 5,8 ευρώ (Γραβιέρα και γαλοπούλα καπνιστή με πέστο από φιστίκια Μαρκοπούλου και πράσινη σαλάτα σε λευκή χωριάτικη μπαγκέτα) μέχρι 7,8 ευρώ (Muffaletta με μπριζόλα καπνιστή, μοσχάρι με πάπρικα και σαρδινέλα Δράμας, σαλάμι αέρος Λευκάδας, πινακωτύρι και μανούρι με τάπενταντ από μαύρες και πράσινες ελιές, αγκινάρα λαδιού και κόκκινη πιπεριά σε μπαγκέτα μπριός). Το μενού για το πρώτο μισό της ημέρας συμπληρώνουν ζεστά σάντουιτς και σαλάτες από 5,5 μέχρι 8,2 ευρώ.
Πρόταση: Για πρωινό ή για ελαφρύ μεσημεριανό, το σάντουιτς με τσαλαφούτι Κωσταρέλου, καπνιστό χοιρινό και scrambled eggs, σε αφράτο bagel.
Kayak
Τι συμβαίνει όταν μια κλασική εταιρεία παγωτού, γνωστή για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της, με μια τάση και προς τη ζαχαροπλαστική όπου κι εκεί διαθέτει τις απαράμιλλες συνταγές γλυκών Kayak, αποφασίζει να λανσάρει ένα brunch menu;
Ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 2018 η Κayak έχει ήδη λανσάρει στο κατάστημα της Γλυφάδας (Αγγέλου Μεταξά 24-26 & Ζησιμοπούλου) το concept ‘Βrunch Combo’, δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να απολαύσει γλυκές αλλά και αλμυρές της δημιουργίες σε προσιτές τιμές. Συγκεκριμένα, μόνο για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες η Κayak προσφέρει a la carte menu που περιλαμβάνει δύο πιάτα, ένα smoothie ή φυσικό χυμό και ένα καφέ ή ρόφημα.
Εκεί η εταιρεία παρουσιάζει 18 γευστικές αλμυρές και γλυκές προτάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται- εκτός από τις κλασικές επιλογές όπως croquet madame ή αυγά scrambled- και εναλλακτικές δημιουργίες όπως: pancakes με σολωμό ή με τηγανιτό αυγό, μπέικον, gouda και maple syrup, pretzels με τυρί Φιλαδέλφεια, προσούτο και αυγό ποσέ, ανοιχτό σάντουιτς με χωριάτικο ψωμί, mouse αβοκάντο, ελαιόλαδο, ντοματίνια και γραβιέρα, bao buns με κιμά ή λαχανικά, waffle banoffee με φρέσκιες μπανάνες κ.ά.
Συζητώντας με το τμήμα marketing της εταιρείας και την κυρία Τελωνιάτη, μαθαίνουμε ότι το concept της Γλυφάδας θα μεταφερθεί και στο κατάστημα της Πλάκας. «Ξεκινήσαμε από το κατάστημα της Γλυφάδας γιατί ήταν το μόνο που είχε service καθώς όλα τα άλλα καταστήματά μας ήταν take away. Υπάρχει όμως και το κατάστημά μας στην Πλάκα όπου εκεί θέλουμε να ενδυναμώσουμε το πρωινό Τώρα θέλουμε να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο το πρωινό και κατ’ επέκταση και το brunch, οπότε υπάρχει η σκέψη να εξελιχθεί και στην Πλάκα κατά τον ίδιο τρόπο. Στη Γλυφάδα ο κόσμος έχει υποδεχτεί πολύ καλά το πρωινό- brunch, αρέσει και βλέπουμε ότι πολλοί προγραμματίζουν για μια επίσκεψη, π.χ. Κυριακή πρωί στο κατάστημα, σε έναν χώρο που ούτως ή άλλως αρέσει πάρα πολύ στον κόσμο. Συνδυάζουν μάλιστα το φαγητό με ένα παγωτό ή ένα γλυκό της Kayak».
Τα προϊόντα που προσφέρονται στο κατάστημα είναι της εταιρείας η οποία διαθέτει από χρόνια οργανωμένη κουζίνα. «Υπήρχαν ούτως ή άλλως φαγητά στο μενού μας από το μεσημέρι, απλά αποφασίσαμε κάποια στιγμή να προβάλλουμε αυτές τις δυνατότητες και τα προϊόντα μας. Ξέρετε, αν δεν επικοινωνήσεις με τον κόσμο, δεν θα γνωρίζει αυτά που κάνεις
Πρόταση: pancake με τηγανιτό αυγό, μπέικον, γκούντα και maple syrup
Starbucks
Τα Starbucks ‘εξερευνούν’ και εξελίσσουν καινοτόμες επιλογές φαγητού που συνοδεύουν τα χειροποίητα ροφήματά τους. Αυτή την περίοδο, ανανέωσαν και εμπλούτισαν την γκάμα φαγητού προσφέροντας στους πελάτες τους περισσότερες εναλλακτικές για όλη τη μέρα.
Εδώ και δύο μήνες σε όλα τα καταστήματα Starbucks παρουσιάζονται νέες προτάσεις φαγητού, οι οποίες ξεχωρίζουν η κάθε μια για διαφορετικούς λόγους. Κοινός παρονομαστής αποτελεί η φιλοσοφία της Starbucks για τις επιλογές φαγητού:
– να συνάδουν πλήρως με την ταυτότητα, καταγωγή και κληρονομιά της εταιρείας,
– να αναδεικνύουν τοπικά ποιοτικά και φρέσκα συστατικά που εναρμονίζονται με τη φιλοσοφία της,
– να δημιουργούν ή/και να εξελίσσουν νέες τάσεις στον χώρο του φαγητού. Για την σύσταση της τελικής γκάμας φαγητού, κίνητρο αποτέλεσε και η δυναμική εμφάνιση της τάσης για brunch τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, εναλλακτικές για πρωινό και μεσημεριανό ή ακόμη καλύτερα ανάμεσα στα δύο, καθώς και για επιλογές με έμφαση στην ευεξία.
Ασφαλώς οι νέες γευστικές επιλογές σχεδιάστηκαν ώστε να ταιριάζουν και να συμπληρώνουν την εμπειρία ροφημάτων καφέ Starbucks.
Όσο αφορά τις προτάσεις φαγητού αυτές κινούνται προς την ικανοποίηση κάθε γούστου. Ενδεικτικά αναφέρουμε: το ‘all-day breakfast bagel’, δηλαδή αφράτο bagel με ομελέτα, τέσσερα τυριά και σχοινόπρασο, το smoked bacon & scamorza bagel, δηλαδή αφράτο bagel με καπνιστό bacon, καπνιστή μοτσαρέλα και pesto μελιτζάνας, το ‘prosciutto-con-porcini sandwich’ με κριθαρένιο ψωμί με προσούτο, μοτσαρέλα και sauce κρέμας μανιταριών porcini, το salami Napolitano σandwich με σαλάμι αέρος τυρί ένταμ κάρδαμο και sauce καρυδιού σε κριθαρένιο αγγλικό ψωμάκι. Υπάρχει η εναλλακτική εκδοχή της σπανακόπιτας (αραβική πίτα γεμισμένη με μείγμα τυριού, καραμελωμένα γλυκά κρεμμύδια, θυμάρι και τραγανό σπανάκι) και μια απολύτως vegan επιλογή (τραγανό σπανάκι, jackfruit με vegan mayo & ΒΒQ sauce σε vegan κρουασάν).
Η Βασιλική Κατσουλάκου από τα Starbucks μας ενημέρωσε ότι οι νέες αυτές επιλογές πρωινού και brunch, οι οποίες προσφέρονται σε όλα τα καταστήματα της εταιρείας, έχουν ήδη πολύ θετική ανταπόκριση από τους πελάτες της αλυσίδας και μάλιστα σε πολλά και διαφορετικά είδη κοινού, στα διάφορα καταστήματά της. Η εταιρεία συνεργάζεται με τρίτο συνεργάτη που ετοιμάζει τα συγκεκριμένα προϊόντα σε καθημερινή βάση. Κλείνουμε την σύντομη ενημέρωσή μας ρωτώντας το στέλεχος των Starbucks για το ρόλο που έπαιξε η άνοδος του τουρισμού στην Ελλάδα στην απόφαση της αλυσίδας να προσφέρει ένα πολύ ιδιαίτερο πρωινό. «Υπήρχαν πάντα πολλές και διαφορετικές γευστικές επιλογές στα καταστήματά μας, απλώς είπαμε αυτή τη φορά να εμπλουτίσουμε τη γκάμα και να τη διευρύνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αποφασίσαμε να προσθέσουμε περισσότερους κωδικούς, ενώ κάθε περίπου δύο μήνες προσθέτουμε νέες επιλογές και στο φαγητό, όπως άλλωστε κάνουμε και με τα ροφήματα
Πρόταση: chipotle chicken wrap , μια φθινοπωρινή πρόταση, δηλαδή τορτίγια με φιλέτο κοτόπουλο, maple syrup και σπανάκι πλαισιωμένο από μεξικάνικη chipotle sauce.
Gargaretta
Το νέο all day bistrot στη συνοικία Γαργαρέττα (Ροβέρτου Γκάλλι 1), στους πρόποδες της Ακρόπολης, είναι το πιο αγαπημένο νέο κατάστημα εστίασης στις τάξεις των κριτικών γεύσης, όχι μόνο για την εξαιρετική κουζίνα του, την οποία έχει επιμεληθεί ο σεφ Άρης Πουλόπουλος, αλλά κυρίως διότι η αισθητική και η ατμόσφαιρα που αποπνέει είναι πολύ ιδιαίτερη. Πολύ κοντά στην τουριστική ‘καρδιά’ της Αθήνας, ο Μουσείο Ακρόπολης, σε μια περιοχή που γνωρίζει συνεχή κι εντατική ανάπτυξη επί σχεδόν μια πενταετία, το εστιατόριο Gargaretta (Ροβέρτου Γκάλλι 1), προσπαθεί να αξιοποιήσει τη δημιουργικότητα των προτάσεών του, την ανάγκη του αθηναϊκού κοινού για νέες γεύσεις στο τμήμα πρωινό- brunch αλλά και την αυξημένη παρουσία τουριστών στην ευρύτερη περιοχή που δεν καταλύουν σε ξενοδοχεία αλλά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα και αναζητούν πρωινό.
Ανάμεσα στις επιλογές που προσφέρει το Gargaretta ξεχωρίσαμε τα αυγά benedict επάνω σε crunchy waffle με γλυκοπατάτα και hollandaise sauce. Επίσης τους λουκουμάδες με αβοκάντο, ποσέ αυγά, βολάκι Άνδρου και μαγιονέζα λιαστής ντομάτας. Ιδιαίτερο πιάτο για πρωινό είναι τα αβγά, σφακιανή πίτα, μέλι θυμαρίσιο από τα Σφακιά, πρόβειο βούτυρο και χειροποίητη μαρμελάδα.
Πρόταση: η γνωστή Ανδρειώτικη ομελέτα ‘φρουτάλια’ με λουκάνικο και βολάκι Άνδρου.