Ελ. Βασιλειάδου: «Η ποικιλία, μας κρατάει χρόνια στην αγορά

Η ιδιοκτήτρια του Σερραϊκού 'Ελλήνων Γεύσεις', μιλάει στο Grill

Η Ελένη Βασιλειάδου τα πήγαινε πάντα καλύτερα με τα λογιστήρια και τα οικονομικά· ο σύζυγός της Βασίλης Μενέξης με την εστίαση. Οι δυο τους ‘τρέχουν’ εδώ και 13 χρόνια ένα από τα φημισμένα εστιατόρια των Σερρών, το ‘Ελλήνων Γεύσεις‘,  το οποίο, αν και δεν βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, έχει καταφέρει να εδραιωθεί στη συνείδηση των Σερραίων ως μια κλασική  επιλογή ενώ πολλοί τουρίστες ή διερχόμενοι το επισκέπτονται αφού προτείνεται σε όλους τους τουριστικούς/ γαστρονομικούς οδηγούς.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Το Ελλήνων Γεύσεις είναι το μεγαλύτερο από τα εστιατόρια που επισκέφτηκε το Grill στις Σέρρες, ένα εντυπωσιακό σε μέγεθος κατάστημα διακοσμημένο με γούστο και με μια εντυπωσιακή είσοδο που μαγνητίζει τον επισκέπτη. «Το κατάστημά μας είναι μεγάλο, πράγματι, αλλά είναι βολικό διότι, ειδικά το καλοκαίρι, έχουμε 20άρια και 30άρια τραπέζια που δεν μπορούν να στηθούν σε μικρότερους χώρους. Το χειμώνα μοιράζουμε το κατάστημα σε σάλες, ανοίγουμε σταδιακά όσες χρειαζόμαστε και χειριζόμαστε το χώρο όσο το δυνατό πιο οικονομικά κι αποδοτικά» μας λέει με μια δόση υπερηφάνειας η Ελένη Βασιλειάδου. Στο κατάστημα εργάζονται συνολικά σε όλες τις βάρδιες (και το έξτρα προσωπικό του Σαββατοκύριακου) 47 άτομα ενώ καθημερινά εργάζονται διπλές βάρδιες στα πολλά πόστα της κουζίνας και της σάλας.

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας η πελατεία του εστιατορίου ήταν κυρίως Έλληνες και Σερραίοι. Σήμερα το Ελλήνων Γεύσεις επισκέπτονται πολλοί Έλληνες από άλλες πόλεις καθώς και πολλοί ξένοι: Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Τούρκοι, Ισραηλίτες, Γερμανοί κ.ά. Το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών αλλά και οι καλές κριτικές στο Trip Advisor οδηγούν πολλούς ξένους στις σάλες του ενώ πολλοί Βαλκάνιοι που κατεβαίνουν για διακοπές στην Ελλάδα κάνουν εδώ την πρώτη στάση τους για φαγητό.

Το Ελλήνων Γεύσεις δεν είναι η μόνη επιχείρηση του ζεύγους Βασιλειάδου-Μενέξη. Το ζευγάρι λειτουργεί, με συνεργάτες, τρεις καφετέριες Mikel σε Θεσσαλονίκη και Προμαχώνα ενώ μέχρι πρότινος διατηρούσαν εστιατόριο στο Ντίσελντορφ το οποίο όμως πουλήθηκε για αν επικεντρωθούν στις εγχώριες δραστηριότητές τους.

Η είσοδος στο εστιατόριο Ελλήνων Γεύσεις, στις Σέρρες. Εντυπωσιακό καλωσόρισμα, χωρίς αμφιβολία.

 

Μια διαφορετική συνταγή

Τι είναι όμως το Ελλήνων Γεύσεις. Η Ελένη Βασιλειάδου είναι απόλυτα ειλικρινής όταν μας το περιγράφει: « Είμαστε στην περιφέρεια και δεν έχουμε την πολυτέλεια να ‘επιλέγουμε’ την πελατεία μας. Έτσι, το κατάστημα προσφέρει πολλά: μαγειρευτό φαγητό, σούβλες, σχάρες, τηγανιτά κι έχει μεγάλο κομμάτι στο delivery πίτσας και μπέργκερ. Άρα δεν έχουμε συγκεκριμένο χαρακτήρα. Είμαστε ‘λίγο απ΄ όλα’. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δεν ακούγεται καλά, αλλά αυτή η επιλογή, μας έχει κρατήσει εδώ και 13 χρόνια στην αγορά, με ανοδική μάλιστα πορεία».

Το εστιατόριο έχει μεγάλη κάρτα αλλά πουλάει κυρίως κρέατα στη σχάρα και τη σούβλα καθώς και σαλάτες ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι  τα σερβιριζόμενα προϊόντα είναι ιδιοπαρασκευαζόμενα: το ψωμί  φτιάχνεται στο εστιατόριο, οι αλοιφές, οι κροκέτες, τα σνίτσελ κ.ά. Όλα αυτά προϋποθέτουν ώρες εργασίες και πάρα πολλά άτομα.

Μπορεί σήμερα το Ελλήνων Γεύσεις να έχει κατακτήσει σημαντική θέση στο εστιατορικό σκηνικό των Σερρών, πριν από 13 χρόνια όμως το σκηνικό ήταν διαφορετικό. Η Ελ. Βασιλειάδου θυμάται ότι « Όταν ανοίξαμε η πόλη δεν είχε τόσο καταστήματα, ίσως δεν τα πρόσεχα εγώ. Τα τελευταία χρόνια  ανοίγουν πολλά, ίσως περισσότερα απ΄ όσα θα έπρεπε». Είναι η μόδα της εποχής; «Δεν ξέρω που βασίζονται  όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες» μας λέει με απορία και μας εξηγεί το πώς ακριβώς ‘δουλεύει’ η εστίαση στην Μακεδονική πόλη: «Παρατηρώ  ενώ ο τζίρος μας αυξάνεται διότι στο κατάστημά μας έχουμε προσελκύσει πολύ κόσμο από έξω,  η μέση κατανάλωση έχει πέσει. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος Σερραίος δυσκολεύεται. Ποια πρέπει να είναι η απάντησή μας σε αυτή την τάση; Αν ο Σερραίος βγει για φαγητό δύο φορές το μήνα, να έρθει και τις δύο φορές σε μας. Αν το πετύχουμε αυτό, είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουμε…».

Μεγάλο κατάστημα αλλά ζεστά διακοσμημένο, το Ελλήνων Γεύσεις κερδίζει τους Βαλκάνιους επισκέπτες του.

 

Έλεγχος κόστους: απαραίτητος

Για να μπορέσει όμως ένα περιφερειακό εστιατόριο να σταθεί θα πρέπει να ελέγχει τα κόστη του και το Ελλήνων Γεύσεις δεν αποτελεί εξαίρεση. «Είναι μεγάλο λάθος να πουλά ο εστιάτορας χωρίς να γνωρίζει πόσο κοστίζει το προϊόν του. Καμιά φορά παρασύρονται οι συνάδελφοι και θεωρούν ότι αν πουλήσουν ‘επτά’ κάτι που έχουν αγοράσει ‘πέντε’, θα κερδίσουν…» σχολιάζει.

Η ίδια θεωρεί ότι δεν έχει  παρασυρθεί από τις μειώσεις τιμών όπως γίνεται συχνά στα καταστήματα στο κέντρο της πόλης. Αντιθέτως, υπάρχουν περιπτώσεις που αυξήθηκαν οι τιμές στο κατάστημά της  όταν χρειάστηκε να αγοράσει πρώτες ύλες ακριβότερα. «Βλέπουμε προσφορές σε ορισμένα καταστήματα που εμείς, ως επαγγελματίες, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να είναι κερδοφόρες. Ο κόσμος βέβαια δε νοιάζεται, τον ενδιαφέρει να αγοράσει φθηνά, ο επαγγελματίας όμως θα πρέπει να νοιαστεί για το κατάστημά του» επισημαίνει.

Ανακαλώντας μάλιστα την εμπειρία της στο εξωτερικό όπου ο επίδοξος επιχειρηματίας της εστίασης πρέπει να περάσει από κάποια εκπαίδευση, θεωρεί ότι «Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε με λίγα χρήματα στα χέρια του να βγάζει άδεια και να λειτουργεί ένα γυράδικο. Και να το κλείνει σε λίγους μήνες αφήνοντας χρέη…».

Κλείνουμε τη συζήτησή μας με την συνιδιοκτήτρια του Ελλήνων Γεύσεις ψάχνοντας …προσωπικό, κάτι που φαίνεται πως απασχολεί την πλειονότητα των εστιατόρων στις Σέρρες. «Το καλοκαίρι δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί κι εμείς από τα μέσα Ιουλίου κλείνουμε- είμαστε κυρίως χειμερινό εστιατόριο. Η αλήθεια όμως είναι ότι η πόλη έχει πρόβλημα» μας λέει η συνομιλήτριά μας κι αναρωτιέται: «Ποιος π.χ. Θεσσαλονικιός σερβιτόρος θα θελήσει να έρθει στις Σέρρες για καλοκαιρινή δουλειά;».

Στο Ελλήνων Γεύσεις απασχολούνται σήμερα εργαζόμενοι που βρίσκονται εκεί πολλά χρόνια και το ενδιαφέρον είναι ότι ξεκίνησαν κυρίως ως ανειδίκευτοι. Το εστιατόριο έχει σχεδιάσει επιμορφωτικά σεμινάρια και δημιούργησε μια καλή ομάδα που διαρκεί πολλά χρόνια, τουλάχιστον ο πυρήνας της. «Η αλήθεια είναι ότι με τους σερβιτόρους έχουμε πρόβλημα διότι δεν μπορούμε εύκολα να βρούμε κόσμο μόνο για το Σαββατοκύριακο, άνθρωποι δηλαδή που να το δουν  ως μια δεύτερη δουλειά. Δυσκολευόμαστε είναι αλήθεια! Κάποιες φορές …τρέχουμε και δεν φτάνουμε, κάποιες φορές είμαστε παραπανήσιοι…». Ευτυχώς όμως, σε κάθε περίπτωση, η δουλειά ‘βγαίνει’…


Κεντρική φωτογραφία: Η Ελένη Βασιλειάδου στο Ελλήνων Γεύσεις με τα παιδιά της βάρδιας.

 

You might also like