20ός Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης

Πρώτο το "Σαντορίνη 2018 Λευκός, ΠΟΠ Σαντορίνη" από το Οινοποιείο Βενετσάνου

Η τριήμερη επετειακή 20ή διοργάνωση του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Θεσσαλονίκη από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2020. Στο φετινό διαγωνισμό, 25 καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Masters of Wine, Master Sommelier, οινολόγοι, οινοχόοι, δημοσιογράφοι και άλλοι επαγγελματίες οίνου, χωρισμένοι σε πέντε επιτροπές. Επιπλέον στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν πέντε εκπαιδευόμενοι κριτές, ένας σε κάθε επιτροπή γευσιγνωστών.

 

Οι γευσιγνώστες δοκίμασαν, αξιολόγησαν και βαθμολόγησαν 907 δείγματα, εκ των οποίων, τα 870 ήταν οίνοι από την Ελλάδα, τη Βραζιλία και την Κύπρο ενώ τα 37, αμπελοοινικά αποστάγματα από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία. Τα μετάλλια που απονέμονται στους οίνους/αποστάγματα με βάση τη βαθμολογία τους είναι τα ακόλουθα:  Χρυσό Μετάλλιο: 90–100 βαθμούς, Ασημένιο Μετάλλιο: 87 – 89 βαθμούς και Χάλκινο Μετάλλιο: 84 – 86 βαθμούς. Σύμφωνα με τη βαθμολογία, 60 οίνοι έλαβαν χρυσό μετάλλιο, 190 ασημένιο και 360 χάλκινο. Στα αμπελοοινικά αποστάγματα αντίθετα, από τα 37 της συμμετοχής έλαβαν: 4 χρυσό μετάλλιο, 9 ασημένιο και 16 χάλκινο.


Το 2020 η αύξηση των δειγμάτων αγγίζει το 4,7%, όσον αφορά τους οίνους και το 8,8% όσον αφορά τα αμπελοοινικά αποστάγματα, σε σχέση με το 2019. Στο 71% των οίνων και στο 78% των αποσταγμάτων που συμμετείχαν στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσ/νίκης δίδεται μετάλλιο.


Εξάλλου, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο από τον φετινό Διαγωνισμό είναι η αύξηση της συμμετοχής των νέων και μικρών οινοποιείων, πάνω από 10%.  Πιο συγκεκριμένα, από τις 220 οινοποιίες που συμμετείχαν φέτος στον 20ό ΔΔΟΑΘ, οι 24 αφορούν καινούργια οινοποιεία και μικρά ως προς τον όγκο παραγωγής οίνων.

Επιπρόσθετα επισημαίνουμε τη συμμετοχή πειραματικών οίνων στο Διαγωνισμό η οποία όμως αφορά μόνο αξιολόγηση και όχι συμμετοχή στα μετάλλια.   Ωστόσο αρκετοί οινοποιοί θεωρούν πως ο Διαγωνισμός αποτελεί σημαντική ευκαιρία ώστε να δοκιμαστεί και να βαθμολογηθεί το προϊόν τους προκειμένου να λάβουν ένδειξη για την ποιότητά  του, εφόσον αξιολογείται από σημαντικούς γευσιγνώστες-κριτές.

Οι βραβευμένοι οίνοι και αποστάγματα του 20ού ΔΔΟΑΘ θα μπορούν πλέον να διακρίνονται σε σημεία πώλησης από το αυτοκόλλητο μετάλλιο (sticker) που έχουν το δικαίωμα να συμπεριλαμβάνουν στη φιάλη τους, ανάλογα με τη διάκριση, χρυσό, ασημένιο ή χάλκινο, με το λογότυπο του Διαγωνισμού.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Καλύτερος Οίνος του Διαγωνισμού: Σαντορίνη 2018 Λευκός, ΠΟΠ Σαντορίνη – Οινοποιείο Βενετσάνου.

Καλύτερος Ερυθρός Οίνος: Αγιορείτικο Άβατον 2016, ΠΓΕ Άγιο Όρος – Ευάγγελος Τσάνταλης.

Καλύτερος Ροζέ Οίνος: Άλφα Single Vineyard Σκαντζόχοιρος 2019, ΠΟΠ Αμύνταιο – Κτήμα Άλφα.

Καλύτερος Λευκός Οίνος: Σαντορίνη 2018, ΠΟΠ Σαντορίνη – Οινοποιείο Βενετσάνου.

Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος: Santowines Santorini Vinsanto 8 ετών Παλαίωσης 2008/2010, ΠΟΠ Σαντορίνη – Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

Καλύτερος Αφρώδης ή Ημιαφρώδης Οίνος: Santo Sparkling Brut Methode Traditionelle 2016 – Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

Καλύτερη Ρετσίνα: Δάκρυ του Πεύκου 2019 – Σ. Κεχρή.

Καλύτερο Απόσταγμα: βαθμολογία: Kanenas Απόσταγμα.


Όλα τα αποτελέσματα και πληροφορίες: www.tiwc.gr

You might also like