COVID-19 Effect| Στις ΗΠΑ οι εστιάτορες έστησαν Relief Fund
Φόβοι για απώλειες 5-7 εκατ. θέσεων εργασίας στην εστίαση
Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου οι θεσμικοί φορείς του εστιατορικού απλώς …παρακολουθούν τις εξελίξεις που συνδέονται με τον κορωνοϊού, στις ΗΠΑ, όπου βεβαίως τα δίχτυα προστασίας των εργαζομένων του κλάδου είναι από ανύπαρκτα έως πολύ χαλαρά, η εστιατορική βιομηχανία κινείται προς την κατεύθυνση της αρωγής των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων της μαζικής εστίασης που έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Εκεί η μεγαλύτερη οργάνωση του κλάδου, η πανίσχυρη National Restaurant Association προχώρησε πριν λίγες ημέρες στην ίδρυση του ‘The Restaurant Employee Relief Fund’ με στόχο να βοηθήσει τους εργαζόμενους της μαζικής εστίασης που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Μέσω αυτού του Ταμείου, θα δοθούν επιχορηγήσεις στους υπαλλήλους της βιομηχανίας εστιατορίων που έχουν επηρεαστεί από το COVID-19, άνθρωποι έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται ή έχουν χάσει τη δουλειά τους. Οι επιχορηγήσεις θα δοθούν το συντομότερο δυνατό σε άτομα που πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως αυτά έχουν ελεγχθεί και επαληθευτεί από το National Restaurant Association Educational Foundation (NRAEF).
Από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις αρχές Απριλίου η εστίαση στις ΗΠΑ έχασε πάνω από 3 εκατ. θέσεις εργασίας και πάνω από 25 δισ. δολάρια πωλήσεων ενώ το 50% των ιδιοκτητών εστιατορίων προβλέπουν θα χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας μέσα στον Απρίλιο.
Σύμφωνα με την National Restaurant Association, αυτή τη στιγμή λειτουργούν περισσότερα από 1 εκατομμύριο εστιατόρια στις ΗΠΑ, στα οποία απασχολούνται περισσότεροι από 15 εκατ. υπάλληλοι. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι έως 5 έως 7 εκατ. εργαζόμενοι σε εστιατόρια ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους λόγω του COVID-19, μάλιστα πολλοί ήδη έχουν χάσει τη δουλειά τους από τις αρχές Μαρτίου.
Σε πρώτη φάση το Ταμείο στοχεύει στην καταβολή βοηθήματος ύψους 500 δολαρίων σε όσους εξασφαλίσουν την έγκριση του NRAEF. Η πλατφόρμα έκλεισε για την επεξεργασία των πρώτων αιτήσεων και θα ανοίξει και πάλι αυτήν εβδομάδα. Το Ταμείο έσπευσαν να στηρίξουν οικονομικά κάνοντας τις πρώτες μεγάλες δωρεές εταιρείες όπως οι PepsiCo, Uber Eats, Constellation Brands, Moët Hennessy USA, Ecolab, Cargill, Boston Beer Company, P&G Professional κ.ά.
“Πέρασα ολόκληρη την καριέρα μου στα εστιατόρια” δήλωσε ο σεφ Guy Fieri που έχει τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας για τη συγκέντρωση χρημάτων και συμπλήρωσε: “Από την κουζίνα μέχρι το πλύσιμο πιάτων, τα έχω κάνει όλα. Επίσης πέρασα μεγάλο μέρος των τελευταίων 15 χρόνων ταξιδεύοντας σε αυτή την ένδοξη χώρα συναντώντας συναδέλφους οι οποίοι αφιέρωσαν τις ζωές τους σε αυτή τη δουλειά και, επιτρέψτε μου να σας πως κάτι: είναι πιο σκληρά εργαζόμενοι που έχω συναντήσει, οι ψυχές των πόλεών τους. Αλλά έχουν τώρα ανάγκη τη βοήθειά μας και μαζί με το Restaurant Employee Relief Fund μπορούμε να τους προσφέρουμε υποστήριξη. Αυτή τη στιγμή που οι εργαζόμενοι την έχουν περισσότερο ανάγκη από ποτέ”.