COVID-19 | Γκρίνιες στις ΗΠΑ για τις χρεώσεις του delivery

Οι εστιάτορες καταγγέλλουν αυξήσεις και ζητούν ...μειώσεις

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, όπου κατά το διάστημα των τελευταίων εβδομάδων περίπου το 60% του συνολικού πληθυσμού έχει παραγγείλει τουλάχιστον μια φορά για φαγητό,  αυξάνεται η πίεση για τον περιορισμό της προμήθειας που χρεώνουν οι εταιρείες διανομών για την παράδοση των γευμάτων των εστιατορίων με τα οποία συνεργάζονται.

 

Το ποσοστό της προμήθειας που προτείνουν οι δήμαρχοι στις πόλεις των ΗΠΑ κυμαίνεται από 5% στο Σικάγο, όπου  το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει μια πρόταση μείωσης το επόμενο διάστημα, έως και  10% στη Νέα Υόρκη, όπου το δημοτικό συμβούλιο έχει καλέσει τις εταιρείες διανομών σε δημόσια ακρόαση διότι οι καταγγελίες πληθαίνουν. Στη Βοστώνη η προμήθεια των εταιρειών delivery έχει ξεπεράσει το 15% με αποτέλεσμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να φέρουν το θέμα σε συνεδρίαση για να συζητηθεί ως επείγον.

Προτάσεις για μείωση των προμηθειών παράδοσης παραγγελιών που έχουν αυξηθεί μέχρι και 40% έχουν κατατεθεί από τους δημάρχους πόλεων όπως το Cambridge και το Newton στη Μασαχουσέτη. Σε ορισμένες περιοχές, οι δήμαρχοι επικαλούνται τις αυξημένες εξουσίες που τους έχουν παραχωρηθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και καλούν τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις προμήθειές τους, τη στιγμή κατά την οποία  τα εστιατόρια αγωνίζονται να παραμείνουν ζωντανά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό μιας τέτοιας απόφασης «η θέσπιση  ανώτατου ορίου  για τα τέλη που μπορούν να χρεώνουν οι υπηρεσίες παράδοσης τα εστιατόρια  κατά τη διάρκεια αυτής της έκτακτης ανάγκης είναι κάτι που μπορεί να κάνει η διαφορά μεταξύ ενός εστιατορίου που μένει στην αγορά κι ενός που είναι αναγκασμένο να προβεί σε απολύσεις». 


Η έκρηξη του delivery στις ΗΠΑ, ανάγκασε πολλές δημοτικές αρχές να ζητήσουν ή ακόμα και να επιβάλλουν μειώσεις στις χρεώσεις των εταιρειών διανομής. Το Σαν Φρανσίσκο ήταν μια από τις πρώτες πόλεις που προχώρησε σε νομοθετική πράξη σύμφωνα με την οποία το 15% καθίσταται το ανώτερο όριο νόμιμης προμήθειας.


Την ίδια στιγμή καταστηματάρχες κυρίως από εστιατόρια της Νέας Υόρκης έχουν κινηθεί νομικά σε βάρος κορυφαίων εταιρειών διανομής (DoorDash, Postmates και Uber Eats) κατηγορώντας τες για παραβίαση της ομοσπονδιακής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας διότι πιέζουν τα εστιατόρια να αποδεχτούν τεράστιες αυξήσεις  σε χρεώσεις υπέρ τους.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται στα σκαριά ειδική νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει στους καταναλωτές να ενημερώνονται από τα εστιατόρια ότι μέρος του ποσού που πληρώνουν για την παραγγελία τους δεν πηγαίνει στους επαγγελματίες της εστίασης αλλά καταλήγει στις εταιρείες διανομής.

Από την πλευρά τους οι εταιρείες διανομής, που έχουν αναδειχθεί σε ‘πρωταθλητές’ των ημερών, έχουν προβεί υπό το βάρος των πιέσεων σε ορισμένες μειώσεις τιμών και κάποιες προσφορές. Η DoorDash ανακοίνωσε ότι μειώνει τις χρεώσεις για ορισμένους πελάτες της- περίπου 150.000 εστιατόρια σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία-  κατά 50% μέχρι τις 31 Μαΐου. Η προσφορά αφορά μόνο μικρές εστιατορικές επιχειρήσεις που διαθέτουν μέχρι πέντε καταστήματα.

Η Grubhub ανακοίνωσε στις αρχές της πανδημίας ότι η εταιρεία θα ‘παραιτηθεί’ από έσοδα ύψους 100 εκατ. δολαρίων από τη μείωση των τελών προμήθειας για ανεξάρτητα εστιατόρια. Από την πλευρά τους οι εστιάτορες που συνεργάζονται με το συγκεκριμένο μεταφορικό γίγαντα διαμαρτύρονται ότι η εταιρεία στην πραγματικότητα αναβάλει τις εισπράξεις αλλά δεν περικόπτει.


Κεντρική φωτογραφία: flickr/ Phillip Pessar

You might also like