COVID- 19 | Ο Περίγυρος δεν φοβάται το αύριο

Συζητάμε με τον μάχιμο ψητοπώλη Διονύση Σάμπαλη

Ο Διονύσης Σάμπαλης έχει πάνω από δύο δεκαετίες στο χώρο της επαγγελματικής κουζίνας κι εστίασης ενώ εδώ κι επτά χρόνια είναι ο ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου Περίγυρος, στη Νέα Σμύρνη. Άνθρωπος της δουλειάς, γνώστης της ευρύτερης αγοράς και απρόσμενα αισιόδοξος, διατηρεί όλο αυτό το διάστημα ανοικτό το κατάστημά του δουλεύοντας με όσες δυνατότητες του επιτρέπουν οι έκτακτες καταστάσεις που ζούμε όλοι, κι εξυπηρετώντας υποδειγματικά τους πελάτες του.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Μάλιστα όλο αυτό το διάστημα, όπως μας ενημέρωσε, και παρά τις δυσμενείς συνθήκες στην αγορά, ο εφοδιασμός του καταστήματός του από τις προμηθεύτριες εταιρείες ήταν απρόσκοπτος. «Οι προμηθευτές αυτό το διάστημα είναι διαλλακτικοί, είναι συζητήσιμοι, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει να κάνει και με ποιον επιχειρηματία έχουν απέναντί τους. Οι αξιόπιστοι εστιάτορες αντιμετωπίζονται διαφορετικά…» μας είπε.

Λίγο πριν ανακοινωθούν τα νέα μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, τον επισκεφτήκαμε στο ψητοπωλείο του και είχαμε την ευκαιρία να πούμε λίγα πράγματα για την κατάσταση που επικρατεί, διερευνώντας παράλληλα, στο μέτρο του δυνατού, τις δυνατότητες που αφήνει το μέλλον για τον ίδιο και την επιχείρησή του.

Διονύσης Σάμπαλης

«Ο Περίγυρος παρουσιάζει σταδιακή άνοδο, ειδικά μετά το Πάσχα. Αρχικά είχε υποχωρήσει η δουλειά αλλά μετά τις γιορτές υπάρχει και πάλι κινητικότητα. Θεωρώ ότι ο κύριος λόγος είναι ότι άλλαξε η ψυχολογική κατάσταση του κόσμου σε συνδυασμό με την αλλαγή του καιρού. Ο κόσμος είναι αλήθεια ότι πιέστηκε πολύ από το ‘Μένουμε Στο Σπίτι’… Τις πρώτες ημέρες της καραντίνας η κατανάλωση στα σουπερμάρκετ ήταν -κατά την άποψή μου- υπερβολική: ο κόσμος στόκαρε προϊόντα στα σπίτια, μαγείρεψε πολύ, δοκίμασε κάτι άλλο και στη συνέχεια, όπως είναι φυσικό, κουράστηκε ή βαρέθηκε ή και τα δύο! Έτσι θέλησε να γευτεί κάτι διαφορετικό, να παραγγείλει και κάτι απ΄ έξω. Στην αρχή εδώ στον Περίγυρο μειώσαμε θέσεις εργασίας θέτοντας μέρος του προσωπικού σε αναστολή σύμβασης εργασίας» υποστηρίζει ο συνομιλητής μας, σπεύδει όμως να διευκρινίσει οτι εκτιμάει πως «αυτό  θα ανατραπεί το επόμενο διάστημα καθώς επανερχόμαστε στους κανονικούς ρυθμούς».

Πως θα είναι η αγορά μετά την πανδημία; «Η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη κυρίως διότι ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου έχει μείνει χωρίς δουλειά ή έχει λιγότερα χρήματα. Φαντάζομαι ότι γρήγορα θα ανοίξουν καταστήματα, θα επιστρέψει ο κόσμος στις δουλειές, η εστίαση θα δουλέψει και πάλι. Θα επανέλθουμε…» ισχυρίζεται ο ψητοπώλης από τη Νέα Σμύρνη.

Ο Περίγυρος στη Νέα Σμύρνη, συνέχισε να λειτουργεί στην πανδημία για take away και delivery παραγγελίες.

 

Σχολιάζοντας τη φημολογία για τα νέα μέτρα ο Δ. Σάμπαλης μας εξηγεί ότι το ο Περίγυρος θα αξιοποιήσει τον εξωτερικό χώρο, καθώς  τα διάφανα πλαστικά παραπετάσματα που έχει τοποθετήσει για τους χειμερινούς μήνες  θα αφαιρεθούν. Το κατάστημα είναι …γωνιακό μπορεί όμως να εκμεταλλευτεί μόνο τη μια από τις δύο ελεύθερες πλευρές του

Ο χώρος, όπως μας τονίζει, θα λειτουργήσει με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν και τους κανονισμούς. «Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς θα δουλέψει ο εξωτερικός χώρος, δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση. Το κατάστημα έχει άδεια για 70 τραπεζοκαθίσματα μέσα κι έξω, νομίζω ότι θα δουλέψουμε με τα μισά…» μας εξηγεί.

Κλείνουμε με τα μέτρα που λήφθηκαν από την πολιτεία, τα οποία για τον Διονύση Σάμπαλη ήταν μονόδρομος. «Είμαστε κατάστημα με περισσότερα από πέντε άτομα προσωπικό και δεν μας έπιασαν τα πρώτα μέτρα, περιμέναμε τα δεύτερα» μας είπε και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι να καταφέρουμε να διασώσουμε τις θέσεις εργασίας. Θέλω να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοί μου, θέλω όλοι να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Εύχομαι να μπορέσουν όλοι να ‘επιστρέψουν’ χωρίς απώλειες».

You might also like