COVID-19 | Ο Μπάμπης Χασομέρης ανασχεδιάζει τη σαιζόν
Συζητάμε με τον επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη: «Κανείς δεν σκέπτεται να κάνει σοβαρό 'άνοιγμα’»- «Εγκλωβισμένοι οι εστιάτορες που έκαναν επενδύσεις»
Έμπειρος επαγγελματίας στον κλάδο της μαζικής εστίασης, με παραστάσεις όχι μόνο από την ελληνική αλλά κι από τη διεθνή πραγματικότητα καθόσον έχει δραστηριοποιηθεί με επιτυχία και στο εξωτερικό, ο Μπάμπης Χασομέρης περιμένει κι αυτός, όπως χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί του την 1η Ιουνίου. Ευελπιστώντας ότι θα είναι μια Δευτέρα επανεκκίνησης· Δευτέρα που θα ανοίγει χαραμάδα αισιοδοξίας κι όχι πόρτα της αβεβαιότητας.
«Πρώτα απ΄ όλα είναι πολύ ενοχλητικό να βλέπω λαϊκή αγορά εδώ στη Θεσσαλονίκη γεμάτη με εκατοντάδες ηλικιωμένους ανθρώπους, ο ένας δίπλα στον άλλον, και το πρόβλημα να θεωρούμε ότι είναι τα μέτρα απόστασης των πελατών στην εστίαση…» μας λέει εμφανώς ενοχλημένος όταν του ζητάμε ένα πρώτο σχόλιο για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και παραπέμπουν το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης για έναν ολόκληρο μήνα αργότερα.
Επικεντρώνοντας την κριτική του πιο συγκεκριμένα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εστίαση, ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας μας εξηγεί ότι «Τα καταστήματα θα ανοίξουν- κανένας δεν διαφωνεί, το θέμα είναι ότι η επιβάρυνση των καταστημάτων θα είναι τεράστια, από τη στιγμή μάλιστα που δεν ακούσαμε τίποτα για μείωση του κοστολογίου τους μέσα από μέτρα ενίσχυσης» μας εξηγεί.
Σύμφωνα με τον Μπ. Χασομέρη, εστιατόρια ανά την Ελλάδα, τα οποία έχουν επενδύσει πολύ μεγάλα ποσά στη διαμόρφωση υπέροχων εσωτερικών χώρων, ‘καταδικάζονται’ αυτή τη στιγμή. «Χιλιάδες επιχειρηματίες έχουν πληρώσει μεγάλα ποσά, συχνά πάνω από 200.000 ευρώ, για να διαμορφώσουν τα καθιστικά στα εστιατόριά τους, έχουν πληρώσει πανάκριβους εξοπλισμούς, ορισμένοι έχουν δώσει μεγάλα ποσά για ‘αέρα’ για να μπουν σε ακίνητα που πίστευαν ότι μπορούν να τους αποφέρουν κέρδη, κι όλοι αυτοί είναι τώρα εγκλωβισμένοι» μας ενημερώνει.
Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τη φημισμένη παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης, όπου τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα υψηλά κι οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα καταστήματα τα προηγούμενα χρόνια αρκούντως εντυπωσιακές: οι ιδιοκτήτες τους, ειδικά αυτοί που δεν έχουν ικανό εξωτερικό χώρο για να λειτουργήσουν έστω και υπό ειδικές συνθήκες, είναι εγκλωβισμένοι ενώ αμφίβολο είναι αν όλα τα καταστήματα της συγκεκριμένης ζώνης θα επιβιώσουν της πανδημίας και των συνεπειών της.
«Δεν άκουσα κανέναν να αξιώνει μείωση των ενοικίων, του ρεύματος, των τελών κ.ά. Δεν είδα κάποια συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά της πολιτείας για να στηριχθεί η εστίαση και ειδικά εκείνοι οι επιχειρηματίες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε μετά την επίσημη έναρξη του Ιουνίου. Ένα ανοιχτό κατάστημα είναι οπωσδήποτε καλύτερο από ένα κλειστό, αλλά εάν είναι να φορτωθεί ένας επιχειρηματίας νέα χρέη με το άνοιγμά του, τι χειρότερο θα του συμβεί αν μείνει κλειστός;»
Τέτοια εποχή άλλη χρονιά, ο Μπάμπης Χασομέρης θα ‘πετούσε’ ανάμεσα στο κατάστημά του Saltsa Bar στην Τούμπα και το Tucan στον Μαρμαρά της Χαλκιδικής. Το πρώτο συνεχίζει τη λειτουργία του κυρίως μέσω take away και delivery διότι ουδέποτε στηριζόταν στα λιγοστά τραπεζοκαθίσματά του. «Το κατάστημα αυτό, όπως και πολλά άλλα στην Θεσσαλονίκη προσπαθούν και φαίνεται πως επιβιώνουν διότι αν και έχει μικρύνει πολύ η αγορά, έχουν μειωθεί δραματικά και οι παίκτες- όσες επιχειρήσεις παραμένουν ενεργές παίρνουν ένα σημαντικό κομμάτι του τζίρου».
Το δεύτερο, το οποίο κι αυτό λειτουργεί ως delivery σήμερα, αποτελεί ένα εστιατόριο που προσφέρει και διασκέδαση καθώς το καλοκαίρι φιλοξενεί σχεδόν κάθε εβδομάδα μουσικά events. «Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή τι θα ισχύει για τα καταστήματα όπως το Tucan τα οποία αν και είναι εστιατόρια προσφέρουν μουσικά events» μας λέει και συμπληρώνει: «Θα εφαρμόσουμε όλα τα μέσα προστασίας που προβλέπονται αλλά καταλαβαίνετε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι δυνατό να καλυφθούν τα κόστη που προϋποθέτουν π.χ. ένα μουσικό σχήμα. Δεν γνωρίζω αν με τα νέα δεδομένα κάτι τέτοιο είναι βιώσιμο. Επομένως είναι απολύτως αναγκαίο να ανασχεδιάσουμε ολόκληρη τη σαιζόν».
Όπως κι άλλοι επιχειρηματίες που μοιράζονται τις σκέψεις τους στο Grill, ο Μπάμπης Χασομέρης ανησυχεί όχι μόνο για τον τρόπο λειτουργίας και τις τεχνικές προδιαγραφές που θα ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα αλλά, κυρίως, για την αγοραστική δυνατότητα του κοινού στην μετά κορωνοϊό εποχή. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων είναι ακόμα στα σπίτια τους και ξοδεύει το 800άρι που έχει λάβει ως βοήθημα από την πολιτεία» υποστηρίζει. «Από τον επόμενο μήνα, δεν ξέρω ποια θα είναι η κατάσταση, πολύ φοβάμαι όμως ότι θα έχουμε πρόβλημα. Ο κόσμος θα περιορίσει τις εξόδους του και δεν ξέρω πότε θα αποκατασταθεί αυτός ο ‘κύκλος’ της διασκέδασης που είχαμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια».
Κλείνουμε τη συζήτησή μας με μια αναφορά για τη φθινοπωρινή περίοδο- αν και μακριά, φαίνεται πως απασχολεί. «Κανείς δεν γνωρίζει τη θα γίνει από τον Οκτώβριο όταν είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Γνωρίζω ότι πολλοί επιχειρηματίες περιλαμβάνουν κι αυτό το σενάριο στην στρατηγική τους, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο ‘μαζεμένοι’ σε αυτά που θα κάνουν. Κανείς δεν σκέπτεται να κάνει σοβαρό άνοιγμα…».