COVID- 19 | Εστίαση ‘βουβή’ αλλά όχι άφωνη στις Άδειες Καρέκλες
Οι επαγγελματίες σεμνά αλλά με ουσία, διαμαρτυρήθηκαν στο Σύνταγμα- Τέσσερις θεσμικοί παράγοντες μιλάνε στο Grill- τι ζητάνε οι εστιάτορες
Χωρίς την παρουσία εστιατόρων πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα η ‘βουβή’ διαμαρτυρία Άδειες Καρέκλες του κλάδου της εστίασης ο οποίος αποτελεί τον ένα από τους δύο χειρότερα πληττόμενους κλάδους, μαζί με τον τουρισμό. Οι θεσμικοί φορείς που παραβρέθηκαν στην πρωτότυπη αλλά εύγλωττη διαμαρτυρία, επανέλαβαν τα αιτήματά τους, συνομίλησαν με τους περαστικούς, έκαναν δηλώσεις στα media και κέρδισαν τις εντυπώσεις.
Ρεπορτάζ & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου
Με απόλυτη τάξη και τηρώντας μέτρα ασφαλείας, θεσμικοί παράγοντες του κλάδου της εστίασης έδωσαν το παρών στην Πλατεία Συντάγματος, συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία ‘Empty Chairs’ που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου. Η αγωνία έκδηλη στα πρόσωπα των ανθρώπων της εστίασης αλλά το κλίμα που συνάντησαν ήταν σαφώς θετικό: όλοι αναγνωρίζουν οτι η εστίαση έχει πληγεί και πρέπει να τύχει στήριξης από την πολιτεία.
Το Grill βρέθηκε στην Πλατεία Συντάγματος και ζήτησε από τέσσερις θεσμικούς παράγοντες να τοποθετηθούν.
Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
«Η κοινή γνώμη είναι με τον κλάδο μας, βλέπω μια διάχυτη συμπαράσταση κι αυτό είναι βασικό στην προσπάθειά μας. Πρέπει όμως να παραμείνουμε ζωντανοί για να μην υπάρχουν ‘Άδειες Καρέκλες’- αυτό είναι το νόημα αυτής της διαμαρτυρίας. Αυτή που βλέπετε πίσω μου θα είναι η εικόνα των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της ζωής μας, αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης. Ζητάμε τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%, την επιχορήγηση των επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης για την επόμενη ημέρα. Και φυσικά την στήριξη των θέσεων εργασίας. Να επιδοτήσουμε όχι την ανεργία αλλά την εργασία καταβάλλοντας η πολιτεία το 50% του μισθολογικού κόστους, ποσό που μπορεί να αντλήσει από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SURE (Σημ. Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency).
Στο ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων πρέπει να τονίσω ότι υπάρχει μια καλή επαφή και συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, τον υπουργό κ. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό κ. Παπαθανάση, υπάρχει καθημερινή επαφή για να αμβλύνουμε τα προβλήματα που δημιουργεί η αποστασιοποίηση των καθισμάτων στους χώρους της εστίασης. Ελπίζω πως τις επόμενες ημέρες θα είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω οτι θα έχουμε καλύψει σχεδόν το 80% της δυναμικότητας από το 30-35% που έχουμε σήμερα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί».
Γιώργος Κουράσης, γενικός γραμματέας ΠΟΕΣΕ
«Η ημερομηνία της επανεκκίνησης δεν είναι το θέμα μας. Δεν είναι τόσο σημαντικό να ανοίξει η εστίαση π.χ. μια εβδομάδα νωρίτερα, όταν οι όροι με τους οποίους ανοίγει ένα εστιατόριο δεν είναι αυτοί που θα του επιτρέψουν να είναι βιώσιμο ως επιχείρηση. Εδώ λοιπόν συζητάμε για τους όρους της επανεκκίνησης. Η παρουσία μας εδώ είναι η συμμετοχή μας στην πανευρωπαϊκή καμπάνια ‘Empty Chairs’, για να επισημάνουμε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εστίαση.
Ζητάμε όπως ίσως γνωρίζετε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ζητάμε εργαλεία ρευστότητας με μια επιχορήγηση στις επιχειρήσεις, ένα ‘κεφάλαιο επανεκκίνησης’ όπως το ονομάζουμε, ώστε να μπορέσει μια επιχείρηση να ξεκινήσει. Χρειαζόμαστε στήριξη για τις ενοικιαζόμενες αίθουσες, τα ενοίκια είναι ψηλά και η ρύθμιση για το ενοίκιο είναι …λίγη μπροστά στο παρατεταμένο διάστημα διακοπής. Η εστίαση θα πρέπει να ενταχθεί σε εργαλεία χρηματοδότησης όπως το ΕΣΠΑ, ενώ ζητάμε και μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Επειδή όμως η επιχείρηση δεν μπορεί να σταθεί χωρίς τους εργαζομένους της, θα πρέπει να βρεθούν εργαλεία στήριξής τους. Όπως είναι η επιδότηση της απασχόλησης κι όχι της ανεργίας».
Παναγιώτης Καρασαββίδης, μέλος του δ.σ. της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών & Καφέ – Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης
«Με αυτά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, το 50% των καταστημάτων είναι αμφίβολο αν θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Τα προβλήματα δεν λείπουν από καμία ελληνική πόλη· η Θεσσαλονίκη έχει τα δικά της.
Το ζήτημα δεν είναι αν θα ανοίξουν τα καταστήματα νωρίτερα, αλλά με τι όρους θα ανοίξουν. Αν πρέπει να δουλεύουν με το 50% του δυναμικού τους διότι έχουν χάσει τον εσωτερικό χώρο και από τον εξωτερικό χώρο σε περιορίζουν μόλις στο ένα τρίτο, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να πληρωθούν εργαζόμενοι ή να πληρωθούν τα κόστη του καταστήματος. Οπότε, ποιος ο λόγος να ανοίξει κάποιος το κατάστημά του;».
Ανδρέας Ανδριανάκης, Πρόεδρος Ένωσης Ψητοπωλών Αττικής
«Σχετικά με τα ζητήματα των τραπεζοκαθισμάτων και των τελών, η κυβέρνηση θα πρέπει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να ενημερώσει τους ΟΤΑ. Στην πλειοψηφία τους οι Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι με το μέρος της εστίασης και προτίθενται να παραχωρήσουν ορισμένο ελεύθερο, κοινόχρηστο χώρο, θα κάνουν μειώσεις δημοτικών τελών. Γενικά είμαστε σε καλό δρόμο με τους ΟΤΑ.
Αν θέλουμε να ανοίξουν τα καταστήματα την προκαθορισμένη ημέρα, θα πρέπει να πάρουν δάνεια. Και τα δάνεια αυτά πρέπει να προωθηθούν γρήγορα, οι διαδικασίες πρέπει να είναι fast track, χωρίς πολλές εγγυήσεις, τις οποίες δεν διαθέτουν οι επαγγελματίες».