COVID-19 | Νέο τοπίο στη μαζική εστίαση

Μέσω ...delivery η επιστροφή στην λειτουργία για τις επιχειρήσεις

Αν και βρίσκονται σε φάση αναμονής, περιμένοντας την επίσημη επαναλειτουργία των καταστημάτων τους, οι επαγγελματίες της μαζικής εστίασης κινούνται αυτό το διάστημα προετοιμάζοντας την επιστροφή τους κάνοντας μικρά βήματα κι ευελπιστώντας πως η πολιτεία όχι μόνο θα επιτρέψει την επανεκκίνηση νωρίτερα από την 1η Ιουνίου αλλά και οτι θα συμβάλλει στην οικονομική στήριξή τους.

 

Σε τροχιά προετοιμασίας βρίσκονται αρκετοί επιχειρηματίες στην εστίαση οι οποίοι αυτό το διάστημα σχεδιάζουν την επιστροφή τους στην ενεργό δράση. Μικρές παρεμβάσεις στα καταστήματα ύστερα από εκτεταμένες απολυμάνσεις το προηγούμενο διάστημα, επιστροφή επιχειρήσεων σε κάποιες δραστηριότητες όπως η διανομή ή ακόμα και το take away από το κατάστημα και αλλαγές στο μενού από τους ανθρώπους της κουζίνας- κάποιες από αυτές ήταν ούτως ή άλλως αναμενόμενες λόγω της εποχής.

Το σημαντικότερο νέο αυτή την εβδομάδα είναι ότι επιστρέφουν σε ένα καθεστώς πολύ περιορισμένης λειτουργίας ορισμένες επιχειρήσεις εστίασης που είχαν κατεβάσει ρολά στις 13 Μαρτίου. Μεγάλες επιχειρήσεις όπως η La Pasteria ανακοίνωσαν ότι ξεκινάνε σε επιλεγμένα καταστήματα τη διανομή παραγγελιών σε πελάτες τους. Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως θα κινηθούν κι άλλες μεγάλες εστιατορικές επιχειρήσεις.

Αλλά και μικρότερου βεληνεκούς καταστήματα ‘επιστρέφουν’ στη διανομή, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ψητοπωλείο Dennis (Ζωγράφου), το οποίο είχε διακόψει τη λειτουργία του και επιστρέφει στη διανομή στις 8 Μαΐου.  Από τις 4 Μαΐου ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του  το ψητοπωλείο Πλατεία & Σουβλάκι (Μαραθώνας) που ήταν κλειστό από τα μέσα του Μάρτη.

 

Σε άλλο επίπεδο, αρκετοί εστιάτορες σχεδιάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα τοποθετήσουν τα τραπεζοκαθίσματα στους χώρους έξω από τα καταστήματά τους ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ξεκινήσει ‘άτυπες’ συζητήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διευθέτηση δύο δύσκολων ζητημάτων: α) τη μείωση των δημοτικών τελών για τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του χρόνου και  β) την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και λοιπούς δημόσιους χώρους.

Σε έντονους ρυθμούς κινείται και η αγορά της κατασκευής προστατευτικών και διαχωριστικών τα οποία αναμένεται πως θα χρησιμοποιηθούν σε πολλά καταστήματα και ήδη εταιρείες του κλάδου εγκαθιστούν αυτό το διάστημα μικρές κατασκευές σε εστιατόρια και καφέ-μπαρ.

You might also like