Αποστασιοποίηση και εστίαση: συνύπαρξη ή αντίφαση;

Προβληματισμένοι οι Λoνδρέζοι εστιάτορες από το χθεσινό διάγγελμα Τζόνσον

Ερωτηματικά προκάλεσε στην αγγλική εστίαση το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ο οποίος φάνηκε ιδιαίτερα προσεκτικός όσο αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ  τα ‘πέντε επίπεδα’ ανοίγματος των αγορών στα οποία αναφέρθηκε παραπέμπουν το άνοιγμα της εστίασης για (αρκετά) αργότερα.

 

Στην Αγγλία οι απόψεις διίστανται πάντως για το πότε θα ανοίξει συνολικά η εστίαση, ενώ το σχήμα των πέντε επιπέδων συναγερμού στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον δεν ξεκαθαρίζουν το πότε θα ανοίξουν τα εστιατόρια αν και για την ξενοδοχειακή βιομηχανία η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 1η Ιουλίου.

Στην Αγγλία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου και τα ποικίλα άρθρα στα κλαδικά έντυπα, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός όσο αφορά τη βιωσιμότητα της εστίασης υπό το καθεστώς της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο βροχερός καιρός δεν βοηθάει τη χώρα αλλά και η πλειοψηφία των καταστημάτων δεν διαθέτουν σημαντικούς εξωτερικούς χώρους: δύο παράγοντες που καθιστούν προβληματική την επιλογή να ανοίξουν καταστήματα με το ένα τρίτο ή το ένα τέταρτο του δυναμικού τους.

Το ‘βιεννέζικο’ καφέ The Delauny Counter, του Ομίλου Corbin & King, στο Λονδίνο. Φωτο: The Delaunay Facebook

 

Ο Jeremy King, συνιδιοκτήτης της αλυσίδας Corbin & King με τον από 40ετίας συνεταίρο του Chris Corbin, θεωρεί ότι τα μέτρα αποστασιοποίησης καθιστούν ‘αδύνατη και απίθανη’ τη λειτουργία των 9 καταστημάτων τους στο Λονδίνο. Ο Όμιλος διαθέτει μερικά από τα πιο φημισμένα λονδρέζικα fine dining εστιατόρια και καφέ  όπως  το The Wolseley, το The Delaunay, το βιενέζικο καφέ The Delaunay Counter, τη μπρασερί Zedel και το καφέ Fischer’s.

«Δεν θα με ενδιέφερε  να πάω σε ένα χώρο στον οποίο θα κάθομαι απομονωμένος, περιτριγυρισμένος από πλεξιγκλάς και θα με σερβίρει κάποιος με μάσκα και χειρουργικά γάντια- που βλέπετε το ωραίο;» σχολίασε ο φλεγματικός Jeremy King. Στην πραγματικότητα πίσω από πίσω από τις δηλώσεις Βρετανών επιχειρηματιών της εστίασης υπάρχει ο φόβος ότι κάποια από τα ξακουστά εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας του Λονδίνου  δεν θα είναι βιώσιμα στην μετά τον κορωνοϊό εποχή.

Αντίθετα, υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι η πολιτική του social distancing  θα επηρεάσει περισσότερο τα μικρά και παρεΐστικα εστιατόρια στα οποία οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και, άρα και των θαμώνων, είναι ήδη πολύ μικρές. Αντίθετα στις σάλες των εστιατορίων υψηλής γαστρονομίας υπήρχε ήδη σημαντική απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, ένα είδος ‘αποστασιοποίησης΄ για λόγους κοινωνικούς. Όχι όμως σε όλα…

Κατάστημα της BrewDog στο Μάντσεστερ. Η εταιρεία προτίθεται να ακολουθήσει τις υποδείξεις περί social distancing.

 

Φυσικά η πλειοψηφία των καταστημάτων προετοιμάζονται για την επιστροφή στην κανονικότητα. Μάσκες και γάντια για το προσωπικό θα διαθέτει η εταιρεία BrewDog η οποία δραστηριοποιείται τόσο στη ζυθοποιία (προϊόντα της διανέμονται και στην Ελλάδα), όσο και στη διαχείριση χώρων εστίασης και παμπ. Επίσης σε κάθε τραπέζι θα βρίσκονται αντισηπτικά ενώ οι κατάλογοι θα είναι μιας χρήσης. Τακτικός θα είναι ο καθαρισμός των τραπεζιών, πριν και μετά τη χρήση τους, αλλά κι ενδιάμεσα.

Μια από τις λύσεις  που εξετάζονται από τους επιχειρηματίες της εστίασης είναι η επιβολή κίνησης μέσα στο κατάστημα μόνο προς μια κατεύθυνση, όπως συμβαίνει σε ορισμένα σουπερμάρκετ, έτσι ώστε ο πελάτης να μην μπορεί να …‘κόβει βόλτες’ στο κατάστημα- ο σχεδιασμός μιας τέτοιας κίνησης όμως είναι ιδιαίτερα δύσκολος αν όχι ανέφικτος σε ορισμένα καταστήματα.

Οι Βρετανοί σεφ αλλά κι οι επιχειρηματίες της εστίασης, δεν φαίνονται διατεθειμένοι προς το παρόν να υιοθετήσουν μέτρα ανάλογα με αυτά που έχουν ληφθεί σε εστιατόρια στην Ασία: προσωπικό που φοράει ολόσωμες προστατευτικές στολές, τραπέζια με πλεξιγκλάς χωρίσματα, ελεγχόμενη παραμονή στα εστιατόρια, συνεχές καθάρισμα τραπεζικών μέχρι και κάθε 15 λεπτά κ.ά.


Κεντρική φωτογραφία: Το all day εστιατόριο The Wolseley, στο Λονδίνο. Φωτο: The Worlesey Facebook . 

You might also like