COVID-19 | Ξεκινάει στις 25 Μαΐου η εστίαση

Ένας πελάτης ανά δύο τ.μ.- Έξι άτομα στο τραπέζι- Όλη η οικογένεια μαζί- Χρησιμοποιούνται και οι ημιυπαίθριοι χώροι

Τους οριστικούς ‘Κανόνες λειτουργίας για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος‘ έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγο ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και ταυτόχρονα ανακοίνωσε οτι η μαζική εστίαση και τα καφέ ξεκινούν και πάλι τη λειτουργία τους οριστικά στις 25 Μαΐου- μια εβδομάδα νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη.

 

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοίνωσε το κυβερνητικό επιτελείο είναι τα παρακάτω. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
  • Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
  • Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
  • Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός χαρακτήρισε το στάδιο του ανοίγματος “Πολύ μεγάλο στάδιο της επιχειρηματικότητας”, καθώς επανέρχεται σε λειτουργία περίπου το 35% της επιχειρηματικότητας που έκλεισε στις 13 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, στα καταστήματα εστίασης για να υπολογιστεί το πόσα άτομα μπορούν να εξυπηρετηθούν διαιρείται ο υπαίθριος και ο ημιυπαίθριος χώρος δια του δύο, ενώ όσο αφορά τις αποστάσεις των τραπεζιών αυτά θα τοποθετούνται ανάλογα με τις δυνατότητες του χώρου.

You might also like