COVID-19 | Νέα μέτρα ανακοινώθηκαν για την εστίαση

Μείωση του ΦΠΑ- Πρόνοιες για την εργασία και τα δάνεια

Με την εστίαση να περιλαμβάνεται στους παραγωγικούς τομείς που προστατεύονται, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.

 

Το σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει μια φάση προοδευτικής ανάκαμψης της οικονομίας από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 και μια φάση ανάταξης της οικονομίας από εκεί και πέρα. Στη φάση της ανάκαμψης περιλαμβάνονται μέτρα για τη συνέχιση και διεύρυνση της στήριξης προς την απασχόληση, λήψη στοχευμένων φορολογικών μέτρων, περεταίρω ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Η σημαντικότερη είδηση από την ενημέρωση του κυβερνητικού επιτελείου  ήταν η επανεκκίνηση του τουρισμού στις 25 Μαΐου αλλά με ένα πολύ πιο ευέλικτο καθεστώς για τους μετακινούμενους τουρίστες. Όσο αφορά την εστίαση το σημαντικότερο από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η μείωση του ΦΠΑ για καφέ και μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% με την εστίαση πάντως να περιμένει κάτι πιο ‘γενναιόδωρο’. Η αναστολή εργασίας και η αποζημίωση  ειδικού σκοπού παραμένουν σε ισχύ και τον Ιούνιο του 2020 για την εστίαση, όπως συνεχίζει να ισχύει και τον Ιούνιο η έκπτωση ενοικίου.

Ο νέος μηχανισμός ‘Συν- Εργασία’

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ΚΑΔ, που παρουσιάζουν πτώση του τζίρου τους σε ποσοστό άνω του 20% εντάσσονται στο συγκεκριμένο μηχανισμό, όπως κι όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και οι εποχιακά εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.

Δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να περιορίσει το χρόνο εργασίας του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης έως και 50%. Ταυτόχρονα παρέχεται πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών δικαιωμάτων του εργαζόμενου επί του αρχικού ονομαστικού μισθού. Από την πλευρά του το κράτος αναλαμβάνει την αναπλήρωση κατά 60% των αποδοχών του εργαζόμενου. Έτσι ώστε οι καθαρές αμοιβές να μην πέφτουν κάτω από το όριο του κατώτατου μισθού. Τέλος δεν επιτρέπεται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας του εργαζόμενου που επιδοτείται ούτε η αλλαγή των όρων της σύμβασης εργασίας.

You might also like