Κρασί: επιστροφή ΕΦΚ αλλά όχι μείωση του ΦΠΑ

Κάτι ...καλύτερο περίμεναν οι παραγωγοί οίνου από τα μέτρα στήριξης

Με χαρά και ανακούφιση ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου  ενημερώθηκε ότι δίδεται επιτέλους, αίσιο τέλος στο ζήτημα της επιστροφής ΕΦΚ σε μικρά οινοποιεία. Δυστυχώς ενώ αποφασίζεται ορθά η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μέτρο το οποίο χαιρετίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, το μέτρο που εξαγγέλθηκε αφορά μεν και ροφήματα της εστίασης όπως ο καφές, αποκλειστικά εισαγόμενο προϊόν, ενώ το κρασί, ως «αλκοολούχο ποτό» μένει κραυγαλέα απέξω.

 

Σχετικά με την επιστροφή του ΕΦΚ, ο Σύνδεσμος σημειώνει οτι «Η κρίση της πανδημίας έκανε πιο έντονη την ανάγκη αποκατάστασης της αδικίας και της υλοποίησης της δέσμευσης που λάβαμε από το στόμα του Πρωθυπουργού. Με επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών στις 20.03.2020 την οποία δημοσιοποιήσαμε ευρέως τονίσαμε την αναγκαιότητα να αρθεί η αδικία του ΕΦΚ που για τρία χρόνια παράνομα εισέπραξε το Δημόσιο, και τον οποίο είχαν προκαταβάλει οι μικροί οινοποιοί».

Σχετικά με την αδικαιολόγητη εξαίρεση του κρασιού από τη μείωση του ΦΠΑ, ο Σύνδεσμος εκτιμάει οτι «μαζί με τα χίλια και πλέον οινοποιεία της Χώρας (αυτό το διαμάντι της μεταποίησης) μπαίνουν στο περιθώριο εμμέσως και οι αμπελουργοί καθώς και μια μεγάλη ομάδα από προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών της εγχώριας αγοράς που εξαρτώνται άμεσα από την ευημερία του ελληνικού κρασιού. Ενός προϊόντος ήδη πολλαπλά χειμαζόμενου».

Η Ευρώπη – αντίθετα- στηρίζει το κρασί

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δώσει πράσινο φως στην δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου συντελεστή στα αλκοολούχα ποτά συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, όταν ο ίδιος συντελεστής εφαρμόζεται και στην εστίαση (σημείο 12α του Παραρτήματος ΙΙΙ της Οδηγίας περί ΦΠΑ). Μερικές χώρες απολαμβάνουν ήδη ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ (Αυστρία, Λουξεμβούργο), ενώ άλλες ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το αυτονόητο, εντάσσοντας το κρασί σε μειωμένο συντελεστή μαζί με την εστίαση. Στην Ελλάδα, με έναν ήδη συντελεστή ΦΠΑ από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, το κρασί παραμένει «τιμωρία».

You might also like