COVID-19 | Ούτε οι εργαζόμενοι στην εστίαση ικανοποιήθηκαν

Θεωρούν οτι καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις και ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων- ΠΟΕΕΤ έδωσε στη δημοσιότητα τις θέσεις της σχετικά με τα μέτρα στήριξης του κλάδου της εστίασης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κι όπως γίνεται αντιληπτό, ούτε οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι. Η κριτική της Ομοσπονδίας παρουσιάζει τρεις άξονες διεκδικήσεων ενώ η επιστολή καταλήγει με αναφορά σε πιθανές κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες- ήδη έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση, στη Ρόδο, σήμερα 22 Μάη.

 

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας  αναλύει τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση σε τρεις ξεχωριστούς άξονες

1ος άξονας- Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
1.- Δεν αναφέρεται πουθενά η χρονική διάρκεια του μέτρου αυτού και δεν γίνεται ξεκάθαρο αν το 40% που θα απασχολείται αν θα μπορεί ο εργοδότης να εφαρμόζει την εκ περιτροπής εργασία και αν στο προσωπικό που θα εργάζεται θα εφαρμόζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας των Κ.Σ.Σ.Ε. (για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους είναι υποχρεωτική μέχρι 31/8/2020 ) για την εστίαση δεν την έχει κηρύξει υποχρεωτική, η Κυβέρνηση εδώ και έξι μήνες.
2.- Απαλλάσσει τους εργοδότες που θα επιλέξουν να μην ανοίξουν από οποιαδήποτε υποχρέωση προς τους εργαζόμενους καθώς δίνει τη δυνατότητα να παραταθεί η αναστολή της σύμβασης στο 100%. Μόνο που στην περίπτωση των εποχικών επιχειρήσεων και εργαζομένων δεν υπάρχει σύμβαση ενεργή κατατεθειμένη στο «Εργάνη» και δεν υπάρχει πρόβλεψη πως θα γίνει αυτό! Θα παρακαλάει ο εργαζόμενος τον εργοδότη να του κάνει επαναπρόσληψη και μετά αναστολή;
3.- Θα καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού δηλ. στα επίπεδα της Κ.Σ.Σ.Ε.;
4.- Για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους –δεν αναφέρεται για πόση χρονική διάρκεια και εύλογα γενάτε ζήτημα για τα 50 ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας το Χειμώνα 2020.
5.- Και τον μήνα Ιούνιο επεκτείνεται η αναστολή σύμβασης και παρατείνεται το εισόδημα των 534,00€ καθώς και τον Ιούλιο.

2ος άξονας – Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»:
1.- Δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να μετατρέψει τις συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής και μάλιστα ενθαρρύνει τους εργοδότες προς αυτή την κατεύθυνση για να έχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις!
2.- Δεν αναφέρεται πουθενά σε πιο μισθό θα καταβάλλεται η συν-χρηματοδότηση γίνεται λοιπόν κατανοητό πως οι κλαδικές συμβάσεις των Ξενοδοχοϋπαλλήλων αλλά και της εστίασης αφού ο Πρωθυπουργός μίλησε για κατώφλι του κατώτατου μισθού δηλ. 650,00 ευρώ.

3ος άξονας- Χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και κίνητρο επαναπρόσληψης τους
1.- Δεν υπάρχει περαιτέρω επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όσους έχουν πάρει ήδη παράταση: επεκτείνονται για 2 μήνες σ΄ αυτούς που έληξε το μήνα Μάιο και ειλικρινά αναρωτιόμαστε ποιους αφορά αφού οι συνάδελφοι μας στον κλάδο δεν επιδοτούνται καθώς όλοι δουλεύουν ήδη την εποχή αυτή και οι δικαιούχοι όσο αφορά τον κλάδο μας μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού
2.- Πως προκύπτει ο αριθμός 120.000 εποχικά ανέργους που χορηγείται το επίδομα εποχικής ανεργίας ως τον Σεπτέμβριο ποιους αφορά; Εκτιμά η Κυβέρνηση ότι τόσοι θα είναι οι άνεργοι φέτος;
Και τέλος μειώνονται τα απαιτούμενα ένσημα από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο. Δηλαδή μειώνει τα ένσημα για να πάρουν οι εργαζόμενοι το εποχικό βοήθημα των 500 ευρώ για ένα μήνα και όχι για το επίδομα ανεργίας των 3 μηνών και 5 ημερών.

Συμπεράσματα της ΠΟΕΕΤ

  • Τα μέτρα αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτά καθώς στην πράξη, καταργούνται οι Κλαδικές συμβάσεις.
  • Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις με μισά ωράρια ,μισές μέρες τον μήνα, καμία ουσιαστική προστασία αυτών που θα μείνουν φέτος εκτός εργασίας, καμιά επέκταση στο επίδομα ανεργίας.
  • Αποκλεισμός χιλιάδων εργαζομένων για άλλη μια φορά από τις ρυθμίσεις.

Η επιστολή κλείνει με την επισήμανση οτι « Η Ομοσπονδία μας τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει τις κινήσεις του κλάδου από εδώ και πέρα. Καλούμε έστω και τώρα την Κυβέρνηση να ακούσει τους εργαζόμενους του κλάδου και να τους στηρίξει πραγματικά».

You might also like