COVID-19 | Εστίαση: Λίγο πριν το τέλος της ‘καραντίνας’

Ετοιμάζονται για τη νέα τους 'πρεμιέρα' τα καταστήματα, σε λίγες ώρες

Περίεργο, πρωτοφανές για τα χρονικά μας, το κλίμα στο χώρο της μαζικής εστίασης τις τελευταίες ώρες: μπορεί να υπάρχει έντονη ανησυχία για το τι θα αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες στην μετά τον κορωνοϊό εποχή και για το πως θα αντιδράσουν οι πολίτες στην πρόσκληση που απευθύνει ο κλάδος, την ίδια ώρα όμως υπάρχει η ‘κρυφή’ ελπίδα οτι η δίμηνη απομόνωση θα οδηγήσει πολλούς στο να βγουν από τα σπίτια τους και να απολαύσουν ένα γεύμα. Έστω υπό τις νέες συνθήκες.

 

Το Grill πήρε από νωρίς τους …δρόμους σε δήμους της Αθήνας για να δει από κοντά τις προετοιμασίες για τη Δευτέρα 25 Μαΐου,όταν κι επίσημα ξεκινάει, μετά από τη δίμηνη καθολική διακοπή, η εστίαση. Οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τα τραπέζια τους στους χώρους που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, κυρίως για δύο λόγους.

Πρώτον διότι δεν θέλουν να δώσουν το ‘δικαίωμα’ σε περαστικούς ή άσχετους να κάτσουν ενώ βρίσκονται ακόμα σε ισχύ τα πρόστιμα. “Είναι 5.000 ευρώ το πρόστιμο και δεν έχω καμία όρεξη να μπλέξω τελευταία στιγμή..” μας είπε επιχειρηματίας στο Νέο Κόσμο.

Υποδειγματική νέα διάταξη τραπεζιών σε ένα κατάστημα το οποίο διαθέτει το προνόμιο πολύ μεγάλου υπαίθριου χώρου.

 

Σε άλλα καταστήματα οι εργασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες ολοκληρώνονται, κυρίως βαψίματα τραπεζοκαθισμάτων, καθαρισμοί κλιματιστικών (για τα οποία το καθεστώς λειτουργίας παραμένει ασαφές), τοποθέτηση υαλοπετασμάτων κ.λπ.

Κι ο δεύτερος είναι διότι αρκετοί από τους επαγγελματίες αυτούς βρίσκονται ακόμα σε συζητήσεις με τους δήμους για την αξιοποίηση περισσότερων τετραγωνικών στους υπαίθριους χώρους. “Ακόμα περιμένω από τον Δήμο την έγκριση για την επέκταση που δικαιούμαι σύμφωνα με τη νομοθεσία” μας είπε επαγγελματίας από την πλατεία Αγίου Σώστη, στο Νέο Κόσμο.

Τελειώνουν οι εργασίες των τελευταίων ημερών και αύριο ξημερώνει η μεγάλη ημέρα. Εστιατόριο στο Κουκάκι.

 

Σε αρκετά καταστήματα έγιναν το τελευταίο διάστημα πιο εκτεταμένες, οικοδομικές σε κάποιες περιπτώσεις, εργασίες προκειμένου να δημιουργηθεί άνοιγμα σε υπαίθριο χώρο, έτσι ώστε να μπορέσει το εστιατόριο να εκμεταλλευτεί τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

“Πρέπει όλοι να γίνουν λίγο πιο διαλλακτικοί αυτό το διάστημα” μας είπε επαγγελματίας από τη Νέα Σμύρνη, “προκειμένου να μπορέσει η εστίαση να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, οι επαγγελματίες να πάρουν ανάσα κι ο κόσμος να δουλέψει. Αλλά να μπορέσουν και οι πελάτες να φάνε άνετα, χωρίς να έχουν φόβους ή ενδοιασμούς”. 

Ένα γερό καθάρισμα πριν τοποθετηθούν τα τραπεζοκαθίσματα σε εστιατόριο αραβικής κουζίνας στη Νέα Σμύρνη.

 

Τι προτείνει ο ΕΦΕΤ

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ), ενόψει της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης από τις 25 Μαΐου 2020, εκδίδει τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19.
Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις. Στην ομάδα που συνέταξε τον οδηγό συμμετείχαν, εκτός από στελέχη του ΕΦΕΤ, εξέχοντες επιστήμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο καθώς και έμπειρα στελέχη των επιχειρήσεων τροφίμων, μέλη των ανωτέρω αναφερόμενων φορέων.
Ο οδηγός βασίστηκε στα στοιχεία που ίσχυαν μέχρι την ημερομηνία έκδοσής του και είναι διαθέσιμος για λήψη από την ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ  www.efet.gr.
You might also like