Εστίαση στην αφετηρία μιας νέας εποχής
Μιλούν στο Grill επαγγελματίες που βγήκαν και πάλι σε λειτουργία
Με ανάμεικτα συναισθήματα όσον αφορά το μέλλον τους, αλλά με τη θέληση να αφήσουν πίσω τους το καταστροφικό τελευταίο δίμηνο, οι επαγγελματίες της εστίασης έχουν πάρει από τη Δευτέρα 25 Μάη τις θέσεις τους και υποδέχονται τους πρώτους πελάτες τους. Το Grill βγήκε για …φαγητό και συνομίλησε με ορισμένους από αυτούς.
Ο Γιάννης Ατζεμιάν των ψητοπωλείων ‘Σάββας’ (είναι γιος του ιστορικού επαγγελματία Σάββα Ατζεμιάν) μιλάει από θέση …ισχύος αφού έχει μακρά εμπειρία στον κλάδο της εστίασης, πασίγνωστο διαχρονικό brand που ενισχύει τις πωλήσεις του αλλά και πείσμα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας το κατάστημά του έμεινε κλειστό ενώ ξεκίνησε μόνο για delivery μετά την Πρωτομαγιά.
Τον συναντήσαμε στο κατάστημά του στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, όπου έτοιμος και οργανωμένος υποδέχεται τους πελάτες του στους εξωτερικούς χώρους του ψητοπωλείου, τόσο μπροστά από την είσοδο του καταστήματος στον πεζόδρομο, όσο και στην διάσημη πλατεία. Αισιόδοξος όσο αφορά το επαγγελματικό μέλλον του («Εμείς θα είμαστε οι τελευταίοι που θα πέσουμε. Πάμε με όραμα και αισιοδοξία λοιπόν…» μας λέει χαμογελώντας), αλλά προβληματισμένος για τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Ατζεμιάν θεωρεί απολύτως επιτυχημένη τη διαχείριση της κρίσης από την πλευρά της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι με τις επιλογές του Έλληνα πρωθυπουργού και τα μέτρα που ελήφθησαν σώθηκαν ζωές.
Όσο αφορά τα μέτρα που λήφθηκαν για τον κλάδο του, ο επικεφαλής των καταστημάτων ‘Σάββας’ θεωρεί ότι το βασικότερο όλων των ζητημάτων είναι ο ΦΠΑ. «Όσες γνώμες κι αν ακούσω, είμαι κάθετος σε αυτό που έχω καταλάβει όσα χρόνια ασχολούμαι: για να επιβιώσει η εστίαση στην Ελλάδα, πρέπει το ΦΠΑ να πέσει στο 6%. Ο υψηλός ΦΠΑ είναι ο λόγος για τον οποίο τόσες πολλές επιχειρήσεις του κλάδου φυτοζωούν, είναι συνεχώς υπερχρεωμένες. Ανακυκλώνουν απλώς τα χρήματά τους… Μπορεί η εστίαση τα τελευταία χρόνια να παρουσιάζει ‘ανάπτυξη’ αλλά δείτε ποια είναι η ουσία, ψάξτε ποιο είναι το πραγματικό κέρδος όσων επιχειρούν».
Σύμφωνα με τον κ. Ατζεμιάν το σύνολο του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα είναι λανθασμένο διότι ο επιχειρηματίας, κατά την άποψή του, θα έπρεπε να φορολογείται με βάση τις πραγματικές πωλήσεις του σε άμεσο χρόνο, μέσω μιας ειλικρινούς δήλωσης εισοδημάτων. Μάλιστα προτείνει η φορολόγηση του επιχειρηματία να διαμορφωθεί στο 15% σε μια αγορά όμως που το ΦΠΑ θα είναι οπωσδήποτε 6%. Φέρνει μάλιστα το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χώρων που έχουν υιοθετήσει τέτοια φορολογικά συστήματα τα οποία, κατά τα γνωστά, αποδίδουν πολύ καλύτερα από το αντίστοιχο ελληνικό.
Ο Γ. Ατζεμιάν θεωρεί ότι και το τραπεζικό σύστημα είναι απέναντι κι όχι δίπλα στους εστιάτορες. «Πηγαίνουμε στις τράπεζες, με τη δουλειά που έχουμε και δεν μπορούμε να πάρουμε δάνειο. Παρά την ιστορία μας, μας ‘ψάχνουν’ συνεχώς» μας λέει φανερά απογοητευμένος.
Λίγο πιο δυτικά αλλά πάλι στη Νέα Σμύρνη ο Γιλμάζ Σεκμάν, το κατάστημα του οποίου ήταν κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ετοιμάζει το νεοσύστατο ψητοπωλείο Doner TZ. «Ήμασταν κλειστοί αυτό το διάστημα, δεν θελήσαμε να δώσουμε το φαγητό μας με delivery» μας λέει και εξηγεί το γιατί: «Είμαστε ένα ξεχωριστό κατάστημα, θέλουμε ο πελάτης να απολαμβάνει το φαγητό τη στιγμή που φτιάχνεται».
Μετανάστης στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον ο Γ. Σεκμάν έχει τη δική του οπτική για τα πράγματα. «Τα βλέπω θετικά τα πράγματα. Έχουμε καλό φαγητό και ξεκινάμε και πάλι με ένα κάπως διαφορετικό μενού από αυτό που είχαμε όταν μας πέτυχε το κλείσιμο των καταστημάτων. Κάθε ένας που έχει εστιατόριο πρέπει να πιστέψει σε αυτό που κάνει, έτσι κι εγώ πιστεύω στον εαυτό μου».
Ο ίδιος καταλαβαίνει ότι τα οικονομικά του κόσμου έχουν αλλάξει, αλλά θεωρεί πως όταν τους προσφέρει κάποιος καλό φαγητό και σε καλές τιμές, οι πελάτες θα έρθουν. «Έχω χώρο μπροστά στο κατάστημα, μου φτάνει αυτή τη στιγμή και περιμένω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Δεν θέλω να είναι υπερβολικός, αλλά πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά» μας λέει χαμογελώντας.