Ο Χρήστος Μαντίδης αναβιώνει το σερραϊκό τραπέζι

Βιβλίο από τον Σερραίο μάγειρα, ερευνητή της γαστρονομίας και συγγραφέα

Η εστιατορική αγορά των Σερρών  μπορεί να κυριαρχείται από τα παραδοσιακά ψητοπωλεία  που προσφέρουν σουβλάκι κυρίως και κεμπάπ, στην μακεδονίτικη πόλη όμως  μια νέα και ενδιαφέρουσα γενιά μαγείρων επιχειρεί να παρουσιάσει κάτι καινούργιο μέσα από τα καταστήματα στα οποία δημιουργεί.

 

Μέρος αυτής της ‘στροφής’ νέων μαγείρων των Σερρών, προς λιγότερο τυποποιημένες και πολύ πιο ελκυστικές συνταγές, είναι ο σεφ και συγγραφέας Χρήστος Μαντίδης. Γεννήθηκε το 1972 στο Ψυχικό Σερρών, όπου και μεγάλωσε. Οι πρώτες του μαγειρικές ανησυχίες είχαν τις ρίζες τους στις Μικρασιάτισσες γιαγιάδες του και ήταν η αφορμή για ένα συνειδητό ταξίδι στο σύμπαν της μαγειρικής.

Από τις αρχές του 2000 και για τρία χρόνια κατέγραψε με επιτόπια έρευνα παλιές συνταγές της πατρίδας του, τις σπανιότερες από τις οποίες παρουσίασε στη συνέχεια σε εκπομπή σερραϊκού καναλιού. Ο Χρ. Μαντίδης κατεβαίνει στην Αθήνα το 2006, σπουδάζει μαγειρική κι έκτοτε εξασκεί το επάγγελμά του σε διάφορα εστιατόρια.

Γαστρονομική έρευνα

Το 2011, αποφάσισε να ασχοληθεί και πάλι με την ιστορική- γαστρονομική έρευνά του, έχοντας αυτή τη φορά πολύ περισσότερες γνώσεις κι εμπειρίες στην κουζίνα και μετά από πρόσθετη έρευνα δύο χρόνων ολοκλήρωσε τη καταγραφή της σερραϊκής γαστρονομικής παράδοσης.

«Γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους της γαστρονομίας και κρατώ στην καρδιά μου λίγους και εκλεκτούς. Μεγάλη μου επιθυμία είναι να μαγειρέψω κάποτε με τη συγκίνηση της πραγματικής γνώσης, πέρα από μόδες και μιμήσεις, και προς αυτή τη κατεύθυνση το βιβλίο αυτό πιστεύω πως είναι μια όμορφη αρχή» αναφέρει σχετικά ο συγγραφέας ο οποίος αφιερώνει το  βιβλίο του στην αξεπέραστη Εύη Βουτσινά (1950-2013), τη μεγάλη μαγείρισσα, δημοσιογράφο και συγγραφέα.

O Χρήστος Μαντίδης μελετώντας το Σερραϊκό τραπέζι ενισχύει τη διαπίστωση πως το φαγητό καθρεφτίζει την αγωνία όλων των ανθρώπων ενός τόπου και έχει σκοπό να οριοθετήσει το τραπέζι τους ως σημείο συνάντησης χαράς και λύπης, ως άγραφο καθεστώς παντός καιρού.

Όπως συμβαίνει και σε άλλες προσφυγικές κοινότητες ανά την Ελλάδα, οι πρώτες ύλες των τόπων όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες  σηματοδότησαν τη νόστιμη μαγειρική των ντόπιων, που χαρακτηρίζεται από απλότητα.

Οι συνθήκες ζωής, η σκληρή αγροτική δουλειά, και η εξέλιξή τους δικαίωσαν την παραδοσιακή γεύση, που διατηρήθηκε αναλλοίωτη σχεδόν στο πέρασμα του καιρού. Μελετώντας τη σήμερα σε βάθος, μας ξαφνιάζει με το χαρακτήρα, την ένταση και τη συσχέτισή της με την επιβίωση, τις γιορτές, την πίστη και τις εποχές του χρόνου που διαφοροποιεί τα πιάτα. Έτσι, στο βιβλίο εκτός από τις περίτεχνες συνταγές που αφορούν κυρίως Κυριακάτικα ή γιορτινά τραπέζια υπάρχουν και πιο …ταπεινές συνταγές για το καθημερινό τραπέζι, με λίγα υλικά κι εύκολη εκτέλεση.

  • “Ο Χρήστος Μαντίδης αναβιώνει το σερραϊκό τραπέζι”
  • Μαντίδης Χρήστος
  • Εκδόσεις iWrite.gr
  • Σελ.: 200
  • Τιμή: 16 ευρώ
  • ISBN: 978-618-5067-70-0

Αυτό το διάστημα ο Χρ. Μαντίδης ετοιμάζει το νέο βιβλίο του για την κουζίνα των Βλάχων Ασπροποτάμου (ορεινά Τρίκαλα).

You might also like