«Οι νέοι ‘επιστρέφουν’ πάντα στην ελληνική κουζίνα»

Επισκεφτήκαμε τον 'Κάρολο' στη Ν. Σμύρνη και μιλήσαμε με τον σεφ Κων/νο Γιακιντζή

O Κωνσταντίνος Γιακιντζής, με το εστιατόριο Κάρολος στη Νέα Σμύρνη το οποίο λειτουργεί εδώ κι ενάμιση χρόνο επιθυμεί να δώσει νέα πνοή στο είδος του wine bar. Το γεγονός ότι το εστιατόριό του βρίσκεται σε μια από τις ’10 ομορφότερες γειτονιές της Ευρώπης’, κάνει το έργο του κατά τι ευκολότερο.
Συνέντευξη: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: Θ.Α. & Πάρις Ταβιτιάν/ Κάρολος

 

Η Νέα Σμύρνη θεωρείται μια από τις πιο όμορφες συνοικίες της Αθήνας. Ακόμα και σήμερα που η εντατική δόμηση της επάρατης αντιπαροχής οδήγησε σε πολυκατοικίες- τερατουργήματα. Ακόμα κι όταν το κυκλοφορικό πρόβλημα που προκάλεσε η κατασκευή του Τραμ (χωρίς να φταίει το μέσο…) πνίγει την πόλη μεσοβδόμαδα.

Εσχάτως, μια έγκριτη βρετανική εφημερίδα συμπεριέλαβε την Νέα Σμύρνη στις ‘10 ωραιότερες γειτονιές της Ευρώπης’. Ευπρόσδεκτο το βρετανικό κομπλιμέντο, εντούτοις τόσο οι Νεοσμυρνιώτες όσο και οι υπόλοιποι Αθηναίοι αντιλαμβάνονται ότι η πραγματικότητα είναι … κάπως διαφορετική.

Το εστιατόριο Κάρολος στη Νέα Σμύρνη είναι ένα από τα νέα, ήπιων τόνων, εστιατορικά  ‘στέκια’ της Αθήνας.

 

Το νέο wine bar

Σε αυτή τη γειτονιά, ο 38χρονος μάγειρας Κωνσταντίνος Γιακιντζής – με καταγωγή από άλλο ένα όμορφο νότιο προάστιο, την Βάρκιζα-  αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δικό του επαγγελματικό χώρο. Το αποτέλεσμα είναι το μικρό αλλά χαριτωμένο  wine bar- restaurant Κάρολος, το οποίο βρίσκεται στον αίθριο χώρο εμπορικού κέντρου επί της οδού Ομήρου, που πλέον εμπορικού και πολυσύχναστου δρόμου της πόλης, δίπλα ακριβώς στην – επίσης διάσημη για διάφορους λόγους- κεντρική πλατεία της πόλης. Το εστιατόριο λειτουργεί εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο.

Ο Κ. Γιακιντζής έχει δουλέψει σε πολλές επιχειρήσεις εστίασης και σε όλα τα πόστα ενός καταστήματος ενώ ο  ‘Κάρολος’ είναι η πρώτη επιχειρηματική δραστηριότητά του . «Μένω αρκετά χρόνια στη Νέα Σμύρνη, γνωρίζω καλά την εστιατορική αγορά της. Θεωρούσα ότι υπήρχε ένα κενό στο χώρο του wine bar που να προσφέρει ποιοτικό φαγητό, δηλαδή πέρα από τα κλασικά πιάτα με τυριά και αλλαντικά. Η Νέα Σμύρνη είναι κοντά στη θάλασσα που λατρεύω, είναι μια οικογενειακή περιοχή, έχει μεγάλες πλατείες…» μας είπε. Ο ίδιος, όπως μας εξομολογείται, ήθελε πάντα ένα ‘μαζεμένο’ εστιατόριο το οποίο, ακόμα κι όταν είναι γεμάτο πελάτες, να μπορεί να διατηρήσει την ταυτότητά του.

Εκλεπτυσμένη αισθητική που παραπέμπει στη δεκαετία του 1960 και στοιχεία από το σουηδικό design χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική του εστιατορίου Κάρολος.

 

Η κουζίνα αλλά και η κάβα του καταστήματος αναφέρονται αποκλειστικά στην ελληνική παραγωγή. «Όλες οι παρασκευές μας στηρίζονται σε προϊόντα Ελλήνων μικρών παραγωγών, ενώ τα αλλαντικά μας προέρχονται από μικρές κτηνοτροφικές φάρμες. Τυροκομικά προϊόντα αγοράζουμε από μικρά κυκλαδίτικα τυροκομεία αλλά και από ορισμένους παραγωγούς στα Μεσόγεια, η φάβα μας είναι από τον Φενεό κ.ό.κ. Έτσι, το αποτέλεσμα αναφέρεται πάντα στην ελληνική κουζίνα. Αυτός ήταν ο στόχος μας…» σχολιάζει o σεφ.

Ο Κ. Γιακιντζής θεωρεί ότι η εξέλιξη της κουζίνας στα ελληνικά wine bar είναι ευθέως ανάλογη με την εξέλιξη του ελληνικού αμπελώνα ο οποίος έχει σήμερα τελείως διαφορετική εικόνα απ΄ ότι πριν 20 χρόνια. Το εστιατόριο Κάρολος προσέλκυσε το αρχικό κοινό του λόγω της προσεγμένης κάβας του, πολύ σύντομα όμως έγινε αντιληπτό από τους πελάτες του ότι ήταν ένα εξίσου ποιοτικό εστιατόριο. «Όταν κοιτούν τον κατάλογο και βλέπουν τα πιάτα μας αλλά και τις τιμές τους, οι περισσότεροι πελάτες μας αμέσως επιλέγουν να δοκιμάσουν την κουζίνα μας, ακόμα κι αν έχουν έρθει μόνο για να πιουν ένα ιδιαίτερο κρασί» μας εξηγεί.

Η Αθήνα και οι γειτονιές της

Οι πελάτες του Κάρολου είναι κυρίως άνθρωποι που ψάχνουν κάτι διαφορετικό στην έξοδό τους και δεν αρκούνται στις mainstream επιλογές, τους αρέσει το εστιατόριο  επειδή είναι ένα ‘στέκι’ με ωραία μουσική κι ατμόσφαιρα. Και φυσικά, αποτελεί κομμάτι μιας ευρύτερης αγοράς, της μεγάλης αθηναϊκής και στο σημείο αυτό ζητάμε τη γνώμη του συνομιλητή μας για την πρωτεύουσα.

«Επειδή έχουμε συνηθίσει την πόλη οπτικά, σίγουρα δεν την αντιλαμβανόμαστε όπως οι επισκέπτες της. Όποιος όμως επισκεφτεί σήμερα το κέντρο της πόλης, θα διαπιστώσει ότι  έχουν ανακαινιστεί πολλά εγκαταλελειμμένα κτίρια, έχουν επισκευαστεί πολλά παρατημένα καταστήματα, έχουν σχηματιστεί πολλές, μικρές κι ωραίες γειτονίτσες μέσα στο κέντρο της Αθήνας και, παράλληλα, λόγω της φροντίδας προέκυψε άνθηση της εστίασης και του τουρισμού» μας εξηγεί.

Προσεκτικά επιλεγμένα κρασιά Ελλήνων οινοποιών αποτελούν το ‘βαρύ πυροβολικό’ του εστιατορίου. Όσο για την κουζίνα του είναι κι αυτή προσανατολισμένη στην μικρή ελληνική παραγωγή.

 

Μέσα στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Αθήνα, η εστίαση αποτελεί ένα κομψό στολίδι, ενώ το ενδιαφέρον του κοινού έχει κορυφωθεί μέσω γαστρονομικών φεστιβάλ, εκδηλώσεων γευσιγνωσίας, διαγωνισμών  κ.ά.

Ο Κ. Γιακιντζής δεν εκπλήσσεται από τις εξελίξεις: «Είμαστε ένας λαός ο οποίος έχει συνηθίσει να φέρνει από το εξωτερικό σε ‘δεύτερο’ συνήθως χρόνο τις εξελίξεις που συμβαίνουν εκεί- δεν θα το αποβάλλουμε ποτέ και δεν ήμαστε ο μόνος λαός που συμπεριφέρεται έτσι. Καλό είναι να έρχονται τάσεις για να τις δοκιμάζει η νεολαία η οποία συνήθως επιστρέφει στη συνέχεια στην ελληνική κουζίνα η οποία, για τους περισσότερους από μας είναι η ίδια η παιδική μας ηλικία…» μας λέει ο νεαρός σεφ κι επιχειρηματίας χαμογελώντας.

Άλλωστε, όπως σημειώνει, η εμπειρία των γαστρονομικών κύκλων τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι σεφ, επιχειρηματίες και μεγάλο μέρος του κοινού ‘επιστρέφουν’ πάντα στην ελληνική κουζίνα. Και αυτή η τάση συνδέεται ασφαλώς με τις εξελίξεις στον ελληνικό παραγωγικό τομέα.

Ο Κ. Γιακιντζής είναι απολύτως πεπεισμένος ότι  «η νέα άνθηση της ελληνικής κουζίνας συνδέεται με τον εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό νέων, premium τροφίμων που διαθέτει πλέον η εγχώρια αγορά. Η αλήθεια είναι ότι τα προϊόντα αυτά στόχευαν τις εξαγωγές, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως, αυτή η νέα ποιοτική παραγωγή λειτουργεί σε δύο επίπεδα και την αξιοποιεί εξίσου και η εστίαση».

Ο ίδιος άλλωστε δοκιμάζει συνεχώς νέα προϊόντα, βρίσκοντάς τα είτε σε κλαδικές εκθέσεις, είτε επικοινωνώντας ο ίδιος με τους παραγωγούς- ένα μικρό ποσοστό πλέον παραγωγών τον βρίσκουν οι ίδιοι τώρα που κι αυτός αποτελεί ένα ηχηρό κι ανερχόμενο κομμάτι της σύγχρονης αθηναϊκής εστίασης.

O σεφ Κωνσταντίνος Γιακιντζής στο εστιατόριο Κάρολος, στη Νέα Σμύρνη, το οποίο ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του με την επανεκκίνηση της μαζικής εστίασης. Πίσω του το όμορφο αίθριο του εμπορικού κέντρου, που θα πρωταγωνιστήσει στην μετά κορωνοϊό εποχή.

 

You might also like