Πίτα με πιπεριές Φλωρίνης

Μια συνταγή από την Αρετή Παπαδοπούλου, από την Πτολεμαΐδα

To Grill παρουσιάζει μια συνταγή με τις φημισμένες πιπεριές Φλωρίνης, μια παραδοσιακή πίτα, φτιαγμένη φτιαγμένη από την Αρετή Παπαδοπούλου η οποία εργάζεται ως υπάλληλος δημοτικής επιχείρησης, είναι μητέρα δύο αγοριών και ζει στην Πτολεμαΐδα Εορδαίας.

 

Η αγάπη και το μεράκι της για την κουζίνα ήταν το κίνητρο να δημιουργήσει την πετυχημένη στήλη μαγειρικής «Μαγειρεύοντας με την Αρετή» στην εφημερίδα Πτολεμαίος και στο site e-ptolemeos.gr. Η ίδια παρακολουθεί το πρόγραμμα ‘Επαγγελματική Μαγειρική και Ελληνική Κουζίνα’, το οποίο υλοποιείται από το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης  του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πολλές είναι οι αναφορές στις συνταγές της στα ιστολογίαδιακεκριμένων Ελλήνων σεφ, όπως του Άκη Πετρετζίκη. Στις συνταγές της δεν υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας καθώς είναι δοκιμασμένες και γραμμένες απλοϊκά προκειμένου να γίνονται κατανοητές από όλους. Η μεγάλη της αγάπη είναι τα γλυκά του κουταλιού και τα λικέρ. Συνταγές της Αρετής στο: https://e-ptolemeos.gr/c/editorials-columns/nutrition/mageireyontas-me-tin-areti/

Πίτα με πιπεριές Φλωρίνης

Υλικά

1 πακέτο σφολιάτα

100 γρ. βούτυρο αγελαδινό

500 γρ. μανιτάρια

250 γρ. μπέικον

1 βάζο πιπεριές Φλωρίνης

1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

1 κρέμα γάλακτος (200 γρ.)

300 γρ. γκούντα τριμμένη

1 αυγό και λίγο γάλα

σουσάμι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C πάνω κάτω αντιστάσεις.
  • Βάζουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι να λιώσει. Ρίχνουμε το μπέικον στο τηγάνι να σοταριστεί με το βούτυρο (η μυρωδιά του θα σας σπάσει τα ρουθούνια…), τα σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές και τα βγάζουμε σε πιατέλα που έχουμε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας.
  • Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένα και φρέσκα μανιτάρια, απλά τα σοτάρουμε καλά να φύγουν τα υγρά τους. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στη φωτιά για 2-3 λεπτά. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα.
  • Ψιλοκόβουμε τις φέτες του μπέικον και τις προσθέτουμε στο τηγάνι με τα μανιτάρια να σοταριστούν και αυτές, σε χαμηλή θερμοκρασία. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα έως ότου μαλακώσουν καλά τα μανιτάρια και εξατμιστούν όλα τα υγρά τους. Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το τηγάνισμα μέχρι να μειωθούν τα υγρά της γέμισης.
  • Κόβουμε τις πιπεριές Φλωρίνης, τις προσθέτουμε στο τηγάνι με τη γέμιση και στη συνέχεια προσθέτουμε τη γκούντα και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη τη γέμιση.
  • Αλείφουμε με λάδι το ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, το οποίο το έχουμε δουλέψει με τον πλάστη. Αν χρειαστεί, αλευρώνουμε το φύλλο σφολιάτας και τον πάγκο εργασίας.
  • Ρίχνουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα να πάει σε όλο το ταψί, αφήνοντας όμως κενό γύρω γύρω στις άκρες του φύλλου. Σκεπάζουμε την πίτα με το άλλο φύλλο και πατάμε τις άκρες να ενωθούν με το χέρι μας.
  • Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε με πινέλο. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, ρίχνουμε σουσάμι και την ψήνουμε 50 – 55 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να ψηθεί ομοιόμορφα.
  • Τη βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να χλιαρύνει και τη σερβίρουμε σε πιατέλα.

You might also like