Μετρό: Οι νέοι σταθμοί ζεσταίνουν την εστίαση

Θετικοί οι επιχειρηματίες, περιμένουν την …ανάκαμψη

Αύξηση της κινητικότητας και τόνωση της αγοράς έφερε το άνοιγμα των τριών σταθμών του μετρό σε Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό και Νίκαια, με τους επιχειρηματίες της εστίασης στις περιοχές αυτές να είναι ικανοποιημένοι, σε πρώτη φάση, από τις εξελίξεις. Μετά την καταστροφική καραντίνα και τη, ‘χλιαρή’ όπως αποδείχτηκε, επανεκκίνηση της εστίασης, το άνοιγμα των σταθμών του μετρό ήταν σίγουρα μια όαση μέσα στην εστιατορική έρημο που διανύουμε.

 

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι κατά το διάστημα των τελευταίων ετών, πολλά καταστήματα στις τρεις αυτές περιοχές ήταν ζημιογόνα και στην εικόνα αυτή, συμβολή είχε και η αναστάτωση που προκάλεσαν τα έργα κατασκευής. Το τελευταίο διάστημα όμως, η προσδοκία για την αποκατάσταση της κίνησης και τη λειτουργία των σταθμών, πυροδότησε εκ νέου το ενδιαφέρον για τις περιοχές αυτές και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Grill, νέα καταστήματα έκαναν και θα κάνουν την εμφάνισή τους στις περιοχές αυτές.

Ο Αλέξανδρος Μπαγδάτογλου, με το εστιατόριο 3Brothers είναι από εκείνους που περίμεναν την ολοκλήρωση των έργων του μετρό και μάλιστα σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Grill, το φθινόπωρο του 2018, αισιοδοξούσε ότι τα έργα θα είχαν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2019 και δήλωνε τότε στο περιοδικό μας «έτοιμος και αισιόδοξος για τις νέες προκλήσεις». Τα έργα άργησαν ένα χρόνο, ο ίδιος όμως παραμένει αισιόδοξος.

Ο Αλέξανδρος Μπαγδάτογλου, με το εστιατόριο 3Brothers, στον Κορυδαλλό.

 

«Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι καλή. Είναι βέβαια οι πρώτες μέρες. Η πλατεία έχει κόσμο, τα καταστήματα λειτουργούν κανονικά με βάση τις αποστάσεις, καφέ και εστιατόρια. Όλοι οι συνάδελφοι στην καφεστίαση άνοιξαν τα καταστήματά τους και δουλεύουν κανονικά. Εμείς ξεκινήσαμε με την επανεκκίνηση της εστίασης αλλά το πρώτο διάστημα, μέχρι τα μέσα Ιουνίου δηλαδή, τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα- ήμασταν σχεδόν 80% κάτω. Στη συνέχεια η κατάσταση βελτιώθηκε αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επανέλθουμε στα περυσινά νούμερα. Θα μείνουμε ανοικτοί όλο το καλοκαίρι και ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλύτερα».

Έμπειρος επαγγελματίας στην καφεστίαση, ο  Ανδρέας Τζαβάρας που μετράει  τρεισήμισι δεκαετίες δραστηριότητας, αποφάσισε να μετακινηθεί από την πλατεία Ελευθερίας, όπου διαθέτει το πασίγνωστο Εγκώμιο, – το οποίο συνεχίζει όμως κανονικά τη λειτουργία του. Σήμερα είναι κι αυτός αισιόδοξος ότι το μετρό μπορεί να αλλάξει την εικόνα του Κορυδαλλού.

«Είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση μετά το άνοιγμα των σταθμών, είδαμε αμέσως άνοδο εδώ και μερικές μέρες. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα καταστήματά μας υπέστησαν πολύ μεγάλη πτώση: αν κάποτε ήμασταν στο ‘10’, φτάσαμε κάποια στιγμή στο ‘2’ και σήμερα πήγαμε στο ‘3’. Όλα τα καταστήματα άνοιξαν και ακούω ότι θα έχουμε και καινούργια» μας είπε.

Ο Ανδρέας Τζαβάρας, με το Εγκώμιο, στον Κορυδαλλό.

 

Το κατάστημά του, το Εγκώμιο μετά την επανεκκίνηση έχει μια μικρή πτώση αλλά όπως μας εξήγησε βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανόδου γιατί πρόκειται για ένα κατάστημα το οποίο έχει τη δική του, μόνιμη πελατεία στην περιοχή. «Είμαστε ένα διαχρονικό κατάστημα… Μας βοήθησε επίσης ο δήμος Κορυδαλλού, δίνοντάς μας χώρο στην πλατεία, κάποια παρτέρια» σχολιάζει.

Ζητάμε από τον κύριο Τζαβάρα ένα σχόλιο για τα μέτρα στήριξης  που έχει λάβει η πολιτεία και ειδικά για το θέμα της δανειοδότησης αλλά η άποψή του είναι μάλλον …αποκαρδιωτική. «Η πολιτεία επιχείρησε να δώσει δάνεια στους επιχειρηματίες, αλλά έτσι όπως δίνονται δεν θα μπορέσουν να πάρουν πολλοί» μας λέει και εξηγεί: « Να σας δώσω ένα παράδειγμα: το κατάστημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια μπροστά στα έργα και τα τελευταία δύο υπήρχε λαμαρίνα μπροστά του και είναι ζημιογόνο. Δεν ήταν δυνατό να μην είναι! Πως θα πάρω δάνειο υπό αυτές τις συνθήκες;».


Κεντρική φωτογραφία: Ο σταθμός του Κορυδαλλού. Αττικό Μετρό/ © Pygmalion Karatzas.

You might also like