Cluster τροφίμων & εστίασης στην Ομόνοια

Πρόταση του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του Μεγάλου Περιπάτου- Δημόσια διαβούλευση με εκπροσώπους φορέων της αγοράς

Τις προϋποθέσεις και ευκαιρίες που παρουσιάζονται ώστε ο Μεγάλος Περίπατος, να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας της πόλης, συζήτησαν εκπρόσωποι επιχειρηματικών  φορέων αλλά και κοινωνικών  και στρατηγικών  εταίρων, στο πλαίσιο της συνεχούς δημόσιας διαβούλευσης  του Δήμου Αθηναίων.

 

Στην  διαβούλευση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας  Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος Αντώνης Μακρής, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας Γιώργος Μαρκατάτος, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνίας Γιώτα Παπαρίδου, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Νίκος Κογιουμτζής, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών Βάλια Αρανίτου,  και η διευθύντρια Επικοινωνίας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Μαρία Γάτσου.

«Η Ερμού, η Βαλαωρίτου, η Βουκουρεστίου  και άλλοι πεζόδρομοι της Αθήνας, είναι η χειροπιαστή απόδειξη για τα οφέλη της επιχειρηματικότητας από την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου. Είναι η απόδειξη ότι ο Μεγάλος Περίπατος, μας προσφέρει μία μεγάλη ευκαιρία να μετατρέψουμε την αγορά μας σε εμπορικό προορισμό. Μας επιτρέπει να δώσουμε σε κάθε περιοχή της Αθήνας, ξεχωριστή εμπορική και επιχειρηματική ταυτότητα. Και αξιοποιούμε τον Μεγάλο Περίπατο για να μπούμε σε μία νέα περίοδο επιχειρηματικότητας για την πόλη. Να αναβαθμίσουμε το επίπεδό της και να την οργανώσουμε, να την αναδείξουμε και να την ενισχύσουμε με σύγχρονα  ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, δημιουργώντας και νέες θέσεις εργασίας» τόνισε, ανοίγοντας την δημόσια διαβούλευση ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Λειτουργία συστάδων επιχειρήσεων- Clusters

Στη συζήτηση που ακολούθησε  παρουσιάστηκε το πλάνο για την ανάδειξη και την ανάπτυξη των τοπικών αγορών και των επιχειρήσεων μέσα από μια εμπεριστατωμένη μελέτη σύστασης και λειτουργίας συστάδων επιχειρήσεων (Clusters). Η μελέτη επικεντρώθηκε σε έξι συγκεκριμένες περιοχές που χωρικά περιλαμβάνονται στην έκταση που εξελίσσεται ο Μεγάλος Περίπατος.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης τονίστηκε η ανάγκη για ανάληψη συνεργατικών δράσεων εκ μέρους της επιχειρηματικής κοινότητας, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα οφέλη που θα αποκομίσει κάθε επιχείρηση που εδρεύει στην πόλη καθώς επίσης και ο  ρόλος που οι επιχειρηματικοί φορείς θα μπορούσαν να διαδραματίσουν, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας να επωφεληθούν από την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου στην πόλη.

Οι δυνητικοί συνεργατικοί σχηματισμοί, έχουν επιλεγεί με επιστημονικά κριτήρια που σχετίζονται με το χαρακτήρα της κάθε περιοχής, την εύκολη πρόσβαση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την ύπαρξη χώρων Τέχνης & Πολιτισμού και άλλων αξιοθέατων για τον επισκέπτη και την υψηλή συγκέντρωση επιχειρήσεων, ιδιαίτερα από συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Που και τι είδος

Η μελέτη έχει επικεντρωθεί στις εξής περιοχές:

  • την Ομόνοια όπου εδρεύει μεγάλος αριθμός εξειδικευμένων επιχειρήσεων τροφίμων.
  • το Μοναστηράκι και την περιοχή της Πλάκας όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει πολλά καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης.
  • του Κολωνακίου με βασικό χαρακτηριστικό τις πολυτελείς αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης
  • τα Εξάρχεια, με βασικό χαρακτηριστικό τους την συγκέντρωση εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και καταστημάτων μουσικών ειδών.
  • το Εμπορικό Τρίγωνο, για αγορές ειδών υπόδησης και προϊόντων δέρματος.
  • την μεγάλη αγορά της οδού Πατησίων, για είδη ένδυσης και υπόδησης.

Στόχος της πρωτοβουλίας των συνεργατικών σχηματισμών (Clusters) είναι η ισότιμη συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων του κέντρου της πόλης στα οφέλη που θα προκύψουν από την προσδοκώμενη αύξηση της επισκεψιμότητας από κατοίκους και επισκέπτες για ψυχαγωγία, επαφή με την ιστορία της πόλης και τον ευρύ πολιτιστικό της απόθεμα και τις καταναλωτικές αγορές.

Δήμος & φορείς

Σε ένα τέτοιο μοντέλο, ο Δήμος της Αθήνας θα υποστηρίξει οικονομικά και θα διευκολύνει επιχειρησιακά την δημιουργία κάθε Cluster, θα θέσει το γενικό πλαίσιο θεσμοθέτησης και λειτουργίας τους και θα συμμετέχει ενεργά σε κάθε στάδιο εξέλιξης τους, μετά από διαβούλευση με τα μέλη και τους συνεργάτες των Clusters. Ο στόχος είναι οι μηχανισμοί αυτοί να αποκτήσουν μια δυναμική αυτόνομης, με ευθύνη της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, λειτουργίας και ανάπτυξης.


Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

«Η σημερινή διαβούλευση που είχε σχέση με τον Μεγάλο Περίπατο, αλλά και τη σύνδεσή του με την επιχειρηματικότητα μέσω των Clusters των συνεργατικών σχηματισμών, μας βρίσκει αρωγούς και συνοδοιπόρους σε αυτή την προσπάθεια του Δήμου της Αθήνας. Είναι μια καινοτόμα προσπάθεια του Δημάρχου της Αθήνας του Κώστα Μπακογιάννη που παρά τις πρώτες αντιδράσεις νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα τον δικαιώσει, τόσο σε επίπεδο αύξησης της ελκτικότητας του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας και της Αθήνας γενικότερα, όσο στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος για τις επιχειρήσεις» 


Οι επιχειρηματικοί φορείς θα μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του συντονιστή ή του υποστηρικτή κάθε Cluster που θα δημιουργηθεί. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να προβάλλουν στο καταναλωτικό κοινό την τοπική επιχειρηματικότητα, να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στην προσαρμογή τους στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον της πόλης, να συμβάλλουν στην υλοποίηση δράσεων προβολής της κάθε τοπικής αγοράς, να αξιολογήσουν με την τεχνογνωσία τους την υλοποίηση των δράσεων αυτών και να διατυπώνουν σε διαρκή βάση προτάσεις βελτίωσης της λειτουργίας των Clusters.

You might also like