Ικανοποίηση στην ΕΔΟΚ για τις εξελίξεις περί γύρου

Κρέας ελληνικής παραγωγής στον φάκελο για την κατοχύρωση του Γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης- Αφορά γύρο και από τα τέσσερα κρέατα

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τον ελληνικό τομέα του κρέατος αποτελεί, σύμφωνα με την ΕΔΟΚ,  η ολοκλήρωση του φακέλου, που θα κατατεθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για την αναγνώριση του Γύρου και από  τα τέσσερα είδη κρέατος ως ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης), με τη συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων.

 

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Λευτέρης Γίτσας, «η αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με την καθοριστική αρωγή της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, είναι πολλά υποσχόμενη, τόσο για την τύχη του Φακέλου για το Γύρο ως ΠΓΕ, όσο και για το μέλλον του τομέα του κρέατος. Είναι πολύ σημαντικό ότι τελικά, με τη σύμφωνη γνώμη όλων, έγινε η στρατηγική επιλογή να πιστοποιηθεί ο Γύρος ως ΠΓΕ και όχι ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), γεγονός που θα έχει θετική επίδραση σε όλη την αλυσίδα του κρέατος αλλά και την οικονομία της χώρας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους επιστήμονες που εκπροσώπησαν την ΕΔΟΚ, συμβάλλοντας στην κατάρτιση των φακέλων, τον κτηνίατρο και μικροβιολόγο τροφίμων Νικόλαο Κασαλιά  και τον γεωπόνο επιστήμονα τροφίμων MSc και συγγραφέα, Σπύρο Τσιάπο. Μάλιστα η συμβολή του κ. Τσιάπου  ήταν σημαντική για την καταγραφή των ιστορικών στοιχείων που συνηγορούν στην ελληνικότητα του προϊόντος».


Στον φάκελο αναφέρεται ότι ως ελληνική πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται  το κρέας από ζώα που γεννήθηκαν και ζώα που εκτρέφονται στη χώρα. Περιλαμβάνεται ο Γύρος που παρασκευάζεται από όλα τα κρέατα, δηλαδή χοιρινό,  κοτόπουλο, μοσχάρι και αιγοπρόβειο. 


Η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή από την πλευρά της, επαναβεβαίωσε με την ευκαιρία, ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα στηρίξει αποφασιστικά και ενεργά την προσπάθεια για την κατοχύρωση αυτού του σημαντικού προϊόντος και υπογράμμισε: «Γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια ανηφορική διαδρομή για να κατοχυρωθεί η Ελλάδα ως μοναδική χώρα παραγωγής και προέλευσης του Γύρου. Έχουμε όμως, την ιστορική και τεχνική τεκμηρίωση και κυρίως την βούληση, που ενδυναμώνεται από την ενότητα, να πετύχουμε.»

You might also like