Έλεγχοι στα Τρόφιμα: η πολυδιάσπαση ελέγχων προβληματίζει

Η αντιπολίτευση αντιδράει στο 'διπλό' νομοθετικό πλαίσιο που αφορά και στην εστίαση

Με ερώτηση που κατέθεσαν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μέμφονται την κυβέρνηση σχετικά με το μεγάλο θέμα των ελέγχων στα τρόφιμα και τη μαζική εστίαση, θεωρώντας οτι κυβέρνηση ασκεί  «διαλυτική πολιτική» και χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «επιτελικό μπάχαλο».

 

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση κατηγορείται οτι «με τρεις θεσμικές παρεμβάσεις σε λιγότερο από ένα μήνα για το ίδιο ζήτημα, κατάφερε να αποσυντονίσει πλήρως το πεδίο των ελέγχων στα τρόφιμα και να διαμελίσει τις αρμοδιότητες σε αυτόν το κρίσιμο τομέα». Η αντιπολίτευση εκτιμάει οτι η εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων είναι η κεντρική πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ.

«Αντί για το συντονισμό όλων των ελεγκτικών μηχανισμών στον αγώνα για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων, την προστασία του παραγωγού και του καταναλωτή, την αξιοπιστία του ελληνικού τροφίμου, η κυβέρνηση της ΝΔ κατακερματίζει το ελεγκτικό σύστημα και ανοίγει πόρτες, αντί να κλείνει παράθυρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το πρόβλημα έχει προκύψει διότι, σύμφωνα με τους 36 βουλευτές που κατέθεσαν τη συγκεκριμένη επερώτηση, ενώ αρχικά (την 1η Ιουλίου) ορίστηκε ο ΕΦΕΤ ως κεντρική αρμόδια αρχή ελέγχου στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, παρασκευής και διάθεσης προϊόντων  πλήρους και μερικής  επεξεργασίας και επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών), λίγες ημέρες αργότερα ο ΕΦΕΤ παρακάμφθηκε. Στη θέση του συγκροτείται Συντονιστική Επιτροπή για τον συντονισμό των κεντρικών αρμόδιων Αρχών των επίσημων ελέγχων στον τομέα των τροφίμων.

Η αντιπολίτευση θεωρεί οτι με τις παραπάνω πράξεις και νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης συστήνονται μέσα σε δυο ημέρες παράλληλα συστήματα ελέγχου στον τομέα ελέγχου ασφάλειας των τροφίμων σε δυο Υπουργεία.

 

You might also like