Νέα μέτρα για τον περιορισμό του COVID-19

Σκέψεις για αλλαγές στους χώρους διασκέδασης- εστίασης. Νέα προγράμματα στήριξης για την εστίαση και τους εποχιακούς εργαζόμενους

Η αύξηση του κρουσμάτων COVID-19 έχει ανησυχήσει τις αρχές οι οποίες σκέφτονται διάφορους τρόπους για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Στη μαζική εστίαση και στη διασκέδαση (όπου νέα μέτρα ισχύουν από τις 3 Αυγούστου), οι σκέψεις έχουν να κάνουν με τον αριθμό ταυτόχρονης παρουσίας πελατών στον ίδιο χώρο, τη διοργάνωση εκδηλώσεων εντός των καταστημάτων που προσελκύουν μαζικά πελάτες αλλά και με τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας.

 

Από την πλευρά τους, οι καταστηματάρχες κάνουν λόγο για ‘δαιμονοποίηση’ της εκτός οικίας διασκέδαση και για άγρια ‘καταδίωξή’ τους από τις ελεγκτικές αρχές με την επιβολή προστίμων. Ειδικά στα πολύ τουριστικά νησιά, το ‘κρυφτούλι’ ανάμεσα σε καταστηματάρχες και αστυνομία είναι όχι μόνο ενοχλητικό αλλά και καταστροφικό για τον τουρισμό. Οι ποινές είναι, πράγματι, εξοντωτικές.

Ο κλάδος της εστίασης μετράει σημαντικές απώλειες για το φετινό καλοκαίρι εξαιτίας και της απαγόρευσης της διοργάνωσης πανηγυριών σε όλη την Ελλάδα, ενώ σκληρά θεωρούνται από τους επαγγελματίες και τα νέα μέτρα που ισχύουν από την Δευτέρα 3 Αυγούστου (όριο 100 ατόμων στις τελετές και απαγόρευση όρθιων πελατών στα κέντρα διασκέδασης, μεταξύ άλλων)

Οι σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, φαίνεται όμως υπάρχουν εισηγήσεις, μετά την επιβολή του μέτρου για παρουσία μόνο καθήμενων εντός των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, για τον περιορισμό κατά 1-2 ώρες της λειτουργίας τους.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, σε συνεργασία πάντα με την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων που συμβουλεύουν την ελληνική κυβέρνηση. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται, χωρίς να έχει ληφθεί ακόμα απόφαση, είναι ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας.

Νέα πακέτα μέτρων-φθινοπωρινός σχεδιασμός

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση θέτει σε σχεδιασμό νέο πακέτο μέτρων τόσο για τη στήριξη των επιχειρήσεων όσο και για την ανακούφιση των εργαζομένων και όπως είναι αναμενόμενο, η εστίαση θα είναι μεταξύ των κλάδων που θα ευνοηθούν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα για ένα  ακόμα γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως επίσης στα σχέδια βρίσκεται και νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των εποχικών εργαζομένων που δεν θα απασχοληθούν φέτος το καλοκαίρι γιατί οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν παραμένουν κλειστές.

Τα μέτρα αναμένεται πως θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στον Αύγουστο και η υλοποίησή τους θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με την εικόνα που θα παρουσιάζει εκείνη τη δεδομένη στιγμή η αγορά. Επιπλέον μέτρο θα αποτελέσει η επιδότηση των στεγαστικών δανείων, για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να διαθέσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ.


Κεντρική φωτογραφία: Ψητοπωλείο ‘Γιώργος’, στο Ηράκλειο Κρήτης. Αυστηρή τήρηση των μέτρων.

You might also like