Ένωση Εστιατορίων & Λέσχη Αρχιμαγείρων συνεργάζονται

Προβολή και προώθηση της γαστρονομίας μέσω εκδηλώσεων στην Αττική

Μία πολύ σημαντική συνεργασία υπογράφτηκε στα τέλη Ιουνίου  μεταξύ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και της Ένωσης Εξοχικών  Εστιατορίων & Συναφών Αττικής (ΕΕΕΣΑ), συμφωνία η οποία έχει ήδη αρχίσει να δίνει τους πρώτους καρπούς ενώ και από τις δύο πλευρές των επαγγελματιών της εστίασης, υπάρχει η διάθεση για επέκτασή της στο άμεσο μέλλον και παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο

 

Σύμφωνα με τη σχετική, κοινή ανακοίνωση «Οι δύο φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους με βασικό στόχο να ενδυναμώσουν την εστίαση, δίνοντάς της την ταυτότητα που της αξίζει. Μία πολύ σημαντική συνέργεια  με πολλές παραμέτρους προς υλοποίηση όπως τη διαχείριση δράσεων ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, την προώθηση πρωτοβουλιών στον τομέα της γαστρονομίας στην περιοχή της Αττικής, την ανάπτυξη συνεργασιών, τη δικτύωση και την προβολή, αλλά και τον σχεδιασμό σήματος πιστοποίησης εστιατορίων της Αττικής».

Η συνεργασία υπογράφτηκε από τους προέδρους Τάσο Πρωτοψάλτη και  Ιωάννη Δαβερώνη και τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή με αποτέλεσμα να προκύψει και η πρώτη εκδήλωση. Πρόκειται για την τριήμερη συμμετοχή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος στο 1ο Φεστιβάλ Τοπικών Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων του Δήμου Μαραθώνα, το οποίο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 17-19 Ιουλίου. Εκεί τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος (φωτο) συμμετείχαν στα εγκαίνια του φεστιβάλ, πραγματοποίησαν γευσιγνωσία των τοπικών προϊόντων, επίδειξη σκαλίσματος λαχανικών και φρούτων, καθώς και τον 1ο διαγωνισμό παραδοσιακών συνταγών με τοπικά προϊόντα, νικήτρια του οποίου ήταν μία ‘Γλυκιά Τραχανόπιτα’ που ενθουσίασε τους κριτές της Λέσχης.

 

Το Grill επικοινώνησε με τον Ιωάννη Δαβερώνη, πρόεδρο της ΕΕΕΣΑ και του ζήτησε μια πρώτη γνώμη για την πορεία της συνεργασίας. «Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τη γαστρονομία στη χώρα και ειδικά στην Αττική στην οποία δραστηριοποιούνται τα μέλη της Ένωσής μας» μας είπε ο εστιάτορας από τη Ραφήνα και πρόσθεσε: «Ξέρετε, θέλουμε να κάνουμε κι άλλα πράγματα, πέρα από την αναγκαία συνδικαλιστική δράση της Ένωσης και την καθημερινή σχεδόν διεκδίκηση αιτημάτων για τα μέλη μας. Πρέπει να ανοίξουμε λίγο το πλάνο, να κάνουμε πράγματα που θα αφορούν την προώθηση της ελληνικής κουζίνας και την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων που πρέπει να μπουν στα εστιατόριά μας. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε μια νέα σχετική πρωτοβουλία».

Όπως μας ενημέρωσε ο Ι. Δαβερώνης, ήδη μια δεύτερη εκδήλωση, πάλι στο Μαραθώνα, έχει προγραμματιστεί για τις 21 Αυγούστου, ενώ την Ένωση έχει προσεγγίσει και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο για ένα φεστιβάλ γεύσεων το οποίο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής σε δίκτυο δήμων της Αττικής. «Είναι μια σκέψη την οποία αυτό το διάστημα επεξεργαζόμαστε προκειμένου να υλοποιηθεί. Σε πρώτη φάση αυτή η συνεργασία πηγαίνει εξαιρετικά…».

Η εικόνα της αγοράς

Ο Ιωάννης Δαβερώνης θεωρεί οτι η κατάσταση στον κλάδο της εστίασης δεν έχει ομαλοποιηθεί προς το παρόν αν και κάποια δείγματα ανάκαμψης είχαν εμφανιστεί το προηγούμενο διάστημα. «Δυστυχώς, άρχισε να επικρατεί και πάλι φόβος στους πελάτες. Είχαμε μπει σε μια ροή, προσπαθούσαμε να κρατηθούμε μετά το τρίμηνο αναγκαστικό κλείσιμο. Η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη στην καραντίνα: οι επιχειρηματίες πλήρωναν τους -μειωμένους ίσως- φόρους τους, πλήρωναν επίσης τα ενοίκια και τους λογαριασμούς τους, δεν συνέβη κάτι απ’ το οποίο να επωφεληθήκαμε.  Αντιθέτως δυσκολευτήκαμε».

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος των εστιατόρων τη στιγμή που ο κλάδος είχε μπει σε μια ροή, ακολουθώντας όλους τους κανόνες της πολιτείας και λαμβάνοντας όλα τα προληπτικά μέτρα όπως μάσκες και γάντια για το προσωπικό και αντισηπτικά στα τραπέζια, τραπεζοκαθίσματα σε συγκεκριμένες αποστάσεις κ.ά., αποφεύγοντας τον συνωστισμό, με καθήμενους όλους τους πελάτες στα εστιατόρια, «δημιουργήθηκε νέο αρνητικό κλίμα, πάνε να μας μπερδέψουν. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το αναγνωρίζουμε και πρέπει να τηρήσουμε οτι μας έχουν υποδείξει οι επιστήμονες. Το ζήτημα είναι οτι στις άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις έχουν στηρίξει την εστίαση με επιχορηγήσεις. Εδώ δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν ανακοινώσεις αλλά δεν υπάρχει στήριξη, με αποτέλεσμα η μια επιχείρηση μετά την άλλη να κλείνουν. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας επικρατεί η απόλυτη καταστροφή». 

You might also like