Τα γαστριμαργικά ανάλεκτα του κυρίου Schott

Ένα ασυνήθιστο βιβλίο για τον υπέροχο κόσμο των γαστριμαργικών απολαύσεων

Ποιο ήταν το ημερήσιο διαιτολόγιο του λιπόσαρκου Γκάντι στα τέλη της δεκαετίας του 1920; Τι απέγιναν τα εκατοντάδες ζώα που πουλήθηκαν από τους ζωολογικούς κήπους του Παρισιού ­–γιατί δεν μπορούσαν να τα συντηρήσουν πια-  κατά τη μεγάλη πολιορκία της πόλης το 1870; (Σωστά μαντέψατε: Μαγειρεύτηκαν και καταναλώθηκαν σε εστιατόρια της γαλλικής πρωτεύουσας).

 

Ποια είναι η γνώμη της διάσημης 80χρονης Βρετανίδας σεφ Delia Smith για τον φούρνο μικροκυμάτων; («Είναι μόνο για να ακουμπάς τασάκια πάνω του…»). Τι περιλαμβάνει η δίαιτα του Λονδρέζου επιπλοποιού William Banting – η πρώτη του είδους της η οποία δημοσιεύτηκε το 1869 κι απευθυνόταν σε παχύσαρκους όπως ο ίδιος; Πως γίνεται η παραδοσιακή ταξιθεσία στο οικογενειακό τραπέζι των Άμις, ποια είναι τα μεγέθη ποτηριών μπίρας στην Αυστραλία και πως μαγειρεύουν τον σκύλο στη Χαβάη;

Ο Ben Schott είναι Βρετανός φωτογράφος, δημοσιογράφος, ερευνητής και συγγραφέας και θυμίζει σε πολλά σημεία (από τις λαμπρές σπουδές του και τα κορυφαία media που έχει εργαστεί μέχρι το ύφος της γραφής και την ευρυμάθεια), τον επίσης Βρετανό συγγραφέα Alain de Botton. Κοσμοπολίτης και λάτρης του καλού φαγητού, ρέκτης της παγκόσμιας ηθογραφίας και των γαστριμαργικών συνηθειών και παραδόσεων, ο Ben Schott ανθολογεί στο βιβλίο του έναν πλούτο πληροφοριών, συνταγών κι ερμηνειών για ότι μπορεί να φανταστεί κανείς και τον παρουσιάζει με έναν απολύτως ελκυστικό τρόπο.

Μικρά, σχεδόν ετυμολογικά κείμενα για φαγητά και γαστρονομικές συνήθειες απ΄ όλο τον κόσμο, μπλέκουν με ιστορικές αφηγήσεις, ρήσεις μεγάλων ανδρών και γυναικών (όχι πάντα της κουζίνας, μα και της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών) για την έννοια της τροφής, ενώ δίδονται δεκάδες χρηστικές πληροφορίες για παρασκευές και γεύματα.

Το υπερβολικό, όπως π.χ. το μαγείρεμα των άγριων ζώων, συνυπάρχει με το κοινότοπο όπως π.χ. ποιες είναι οι αρμοδιότητες ενός εκάστου εκ των μελών μιας οργανωμένης κουζίνας και το ιδιαίτερο όπως π.χ. ποια είναι τα ελληνικά ΠΟΠ τυριά συνυπάρχει με το ακραίο πχ. πως μαγειρεύονται από τους Ιάπωνες σεφ τα δηλητηριώδη ψάρια φούγκου- είναι το εξωτικό ψάρι με δηλητήριο του οποίου προσπάθησε να δολοφονήσει τον James Bond μια (πανέμορφη φυσικά…) σοβιετική μυστική πράκτορας στην ταινία ‘Από τη Ρωσία με αγάπη’.

Το βιβλίο του Ben Schott, γραμμένο με εκείνο τον λαμπερό κι ενθουσιώδη τρόπο που γράφουν οι Βρετανοί δημοσιογράφοι του εκλεπτυσμένου lifestyle, είναι κάτι περισσότερο από μια ανθολογία κειμένων για το φαγητό, τις τεχνικές παρασκευής και το σερβίρισμά του. Πολύ περισσότερο από έναν οδηγό μαγειρικής, τα ‘Ανάλεκτα’ είναι ένα μακρύ ταξίδι στην ιστορία της ανθρώπινης διατροφής κι ένα οδοιπορικό στον κόσμο μας ο οποίος, το τελευταίο διάστημα έγινε απίστευτα εφιαλτικός.

Ως ιστορικό, ηθογραφικό, γαστρονομικό και κοινωνικό ντοκουμέντο λοιπόν, ενός κόσμου που αφήνουμε πίσω μας μετά την πανδημία του κορωνοϊού, τα ‘Ανάλεκτα’ του Ben Schott θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως η άλλη, η απολεσθείσα αντίληψη για το μέγα μυστήριο της ζωής.


  • Τα γαστριμαργικά ανάλεκτα του κυρίου Schott
  • Συγγραφέας: Ben Schott
  • Εκδόσεις Κασταλία, 2007
  • Σελ. 158
  • Τιμή: 6 ευρώ
  • ISBN: 978-960-7560-76-6
You might also like