Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, το οποίο έχει συντονίσει το τελευταίο διάστημα την προσπάθεια για την κατοχύρωση του Γύρου ως ΠΓΕ, θέτει μια σειρά ερωτήματα τα οποία, κατά την άποψή του, προκύπτουν ύστερα από τη συνάντηση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων, της ΕΔΟΚ, της βιομηχανίας κρέατος και χοιροτρόφων, εν όψει της κατάθεσης του φακέλου για την κατοχύρωση του Γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το ΥπΑΑΤ η Φ. Αραμπατζή ανέδειξε το γεγονός «ότι για τον γύρο με ελληνικές πρώτες ύλες (κρέας), θα προβλέπεται επιπλέον (της ένδειξης ΠΓΕ) ειδική επισήμανση». Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΟΚ με τίτλο ‘Κρέας ελληνικής παραγωγής στον φάκελο για την κατοχύρωση του Γύρου ως ΠΓΕ’, «Στον φάκελο αναφέρεται ότι ως ελληνική πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται το κρέας από ζώα που γεννήθηκαν και ζώα που εκτρέφονται στη χώρα».
Κατά τον ΣΕΚ, με μια προσεκτική ανάγνωση και των δύο ανακοινώσεων προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:
– Αφού για τον Γύρο με ελληνικό κρέας θα προβλέπεται ειδική επισήμανση επιπλέον της ένδειξης ΠΓΕ, θα υπάρχει και γύρος με εισαγόμενες πρώτες ύλες που θα έχει την ένδειξη ΠΓΕ; σε τι ποσοστό; με ποιες διαδικασίες;
– Αφού ως ελληνική πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται το κρέας από ζώα που γεννήθηκαν και ζώα που εκτρέφονται στη χώρα θα υπάρχει και εισαγόμενη πρώτη ύλη από ζώα που δεν γεννήθηκαν ούτε εκτρέφονται στη χώρα μας;
– Αν ισχύουν τα παραπάνω τότε γιατί η ανακοίνωση της ΕΔΟΚ τιτλοφορείται ‘Κρέας ελληνικής παραγωγής στον φάκελο για την κατοχύρωση του Γύρου ως ΠΓΕ’;
– Αφού ο φάκελος δεν είχε κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ποια είναι η τελική πρόταση, έχει δοθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, πότε θα μας γνωστοποιηθεί το περιεχόμενό της;
Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο ΣΕΚ, «Η κατοχύρωση του Γύρου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική παραγωγή κρέατος, τους Έλληνες παραγωγούς, τις εγχώριες επιχειρήσεις του κλάδου και γενικότερα για την Ελληνική οικονομία, υπό το όρο ότι η πρώτη ύλη (κρέας) είναι ελληνική από ζώα που γεννήθηκαν και εκτρέφονται στη χώρα μας. Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητάει άμεσα να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει».