Κοτόπουλο με μπάμιες στην κατσαρόλα

Μια συνταγή από την Αρετή Παπαδοπούλου, από την Πτολεμαΐδα

Κλασσική καλοκαιρινή συνταγή οι μπάμιες, ‘παντρεμένη’ με μπούτια κοτόπουλου κοκκινιστά, ένα φαγητό ειδικά για μερακλήδες. Ακολουθήστε την συνταγή και λύστε όλες τις απορίες σας πως θα αποφύγετε να σας ‘σαλιώσουν’ οι μπάμιες. Τη συνταγή μας παραχώρησε η Αρετή Παπαδοπούλου από την Πτολεμαΐδα.

 

Η αγάπη και το μεράκι της για την κουζίνα ήταν το κίνητρο να δημιουργήσει την πετυχημένη στήλη μαγειρικής «Μαγειρεύοντας με την Αρετή» στην εφημερίδα Πτολεμαίος και στο site e-ptolemeos.gr. Η ίδια παρακολουθεί το πρόγραμμα ‘Επαγγελματική Μαγειρική και Ελληνική Κουζίνα’, το οποίο υλοποιείται από το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης  του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πολλές είναι οι αναφορές στις συνταγές της στα ιστολογίαδιακεκριμένων Ελλήνων σεφ, όπως του Άκη Πετρετζίκη. Στις συνταγές της δεν υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας καθώς είναι δοκιμασμένες και γραμμένες απλοϊκά προκειμένου να γίνονται κατανοητές από όλους. Η μεγάλη της αγάπη είναι τα γλυκά του κουταλιού και τα λικέρ. Συνταγές της Αρετής στο: https://e-ptolemeos.gr/c/editorials-columns/nutrition/mageireyontas-me-tin-areti/

Κοτόπουλο με μπάμιες στην κατσαρόλα

Υλικά

  • 4 μπούτια κοτόπουλο
  • 1 κιλό μπάμιες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • Σάλτσα ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • Μαϊντανό
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Νερό

 

Εκτέλεση

[Το φαγητό το έφτιαξα με καταψυγμένες μπάμιες. Αν όμως διαλέξουμε φρέσκες, καθαρίζουμε γύρω από το κοτσανάκι τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις ραντίζουμε με ξύδι]

Πλένουμε τα μπούτια κοτόπουλου, τα πατάμε με χαρτί κουζίνας να φύγουν τα υγρά, τα βάζουμε σε μία πιατέλα και τα αλατοπιπερώνουμε.

Διαλέγουμε φαρδιά κατσαρόλα για να μαγειρέψουμε το φαγητό. Βάζουμε τα μπούτια με λίγο νερό και τα μισοβράζουμε. Τα μεταφέρουμε σε μπολ με το ζωμό τους και ξεπλένουμε την κατσαρόλα που τα βράσαμε.

Σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Αποφεύγοντας το τσιγάρισμα, προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό του κοτόπουλου. Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα, την ζάχαρη, το κρασί και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει περίπου 10 λεπτά (πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία) να ενωθούν οι γεύσεις, αραδιάζουμε τα μπούτια κοτόπουλου στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τις μπάμιες από το σακουλάκι απευθείας στην κατσαρόλα και τις αραδιάζουμε γύρω γύρω από το κοτόπουλο, όπου έχει κενό. Συμπληρώνουμε με τον ζωμό από το κοτόπουλο. Αν δεν καλύπτει τις μπάμιες συμπληρώνουμε 1-2 ποτήρια ζεστό νερό, ίσα ίσα να σκεπαστούν οι μπάμιες όχι παραπάνω. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον μαϊντανό και παρακολουθούμε την βράση του φαγητού. Προσοχή : δεν ανακατεύουμε συνεχώς τις μπάμιες. Ανακάτεμα μόνο με ξύλινη κουτάλα ή κουνάμε την κατσαρόλα.

Το φαγητό είναι έτοιμο περίπου σε 20 λεπτά. Θα κλείσουμε το φαγητό όταν δοκιμάζοντας την μπάμια είναι ελαφρώς σκληρή. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, την αφήνουμε με το καπάκι κλειστή για 5 με 10 λεπτά και το φαγητό μας είναι έτοιμο.

[Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο βραστό νερό όσο μαγειρεύεται γιατί είναι φαγητό που θέλει ζουμάκι…]

You might also like