Υποφέρει η εστίαση σε όλη την Ελλάδα

Ανησυχία στις Περιφέρειες & κατήφεια στις τουριστικές ζώνες

Με σημαντική πτώση του τζίρου, η οποία κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 30% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, κινείται αυτό το διάστημα η εστίαση σε όλη την Ελλάδα ενώ τόσο από την περιφέρεια όσο και από τους τουριστικούς προορισμούς, οι ειδήσεις κάθε άλλο παρά θετικές είναι. Την ίδια ώρα οι θεσμικοί φορείς προσπαθούν να εξασφαλίσουν ‘δίχτυα’ ασφάλειας για έναν κλάδο που βρίσκεται σε συνεχή πτώση.

 

Δυσκολεύεται η Λάρισα

Στην Λάρισα, μεγάλη πόλη της κεντρικής Ελλάδας με ισχυρή εστίαση/ διασκέδαση, η οποία αντιμετώπισε από τις πρώτες το πρόβλημα των ‘ορφανών’ κρουσμάτων ήδη πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί στην εστίαση και η επανεκκίνηση του κλάδου δεν έχει εξασφαλίσει στους επαγγελματίες ένα εισόδημα ασφάλειας.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση και η απαγόρευση λειτουργίας μετά τα μεσάνυχτα ήρθαν να επιτείνουν το ήδη υπάρχον πρόβλημα και να καταφέρουν ένα δεύτερο ‘χτύπημα’ στην τοπική αγορά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του  Προέδρου  του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφέ – Μπαρ και Εστίασης Λάρισας Αλέξανδρου Σακελάρη στο ειδησεογραφικό site larissanet, « τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι τζίροι των καταστημάτων του Συλλόγου ήταν συγκρατημένοι και η πτώση ήταν στο 20-30% σε σχέση με περσινό αντίστοιχο διάστημα». Όπως επισημαίνει η απαγόρευση λειτουργίας μετά τα μεσάνυχτα ήταν μια πολύ αρνητική εξέλιξη ενώ, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, η Λάρισα 10 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα είναι μια ‘νεκρή πόλη’.

Αν κάτι φοβίζει τους καταστηματάρχες στην Λάρισα αλλά και στις πόλεις πάνω από αυτήν όπου ο χειμώνας είναι πολύ διαφορετικός από την Αθήνα, είναι το πώς θα λειτουργήσει η εστίαση όταν πιάσουν τα κρύα και οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να κάθονται έξω.

«Τον Οκτώβριο που θα ξεκινήσουν τα κρύα και έχουμε και αυξημένα κρούσματα καταλαβαίνετε τι θα γίνει. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Τα καταστήματά μας όμως χωράνε μέσα 30-40 άτομα. Πως μπορεί κάποιος να επιβιώσει έτσι; Δεν βγαίνει η εξίσωση. Δεν βγαίνει το ρεύμα που έρχεται, δεν βγαίνουν τα άλλα πάγια. Είμαστε προβληματισμένοι» αναφέρει στο θεσσαλικό ενημερωτικό site.

Η οδός Απόλλωνος στην Λάρισα, με πολλά καταστήματα καφεστίασης.

 

Γονάτισε και η Ήπειρος

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Epiruspost, «η Ήπειρος καταγράφει απώλειες εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής και η ανάκαμψη μοιάζει πολύ μακρινή». Πράγματι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία αφορούν στην Ήπειρο, οι απώλειες της εστίασης  στη συγκεκριμένη Περιφέρεια είναι αποκαρδιωτικές.

Η μείωση του κύκλου εργασιών στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας ανέρχεται στο 47% καθώς ο κύκλος εργασιών κατά το δεύτερο τρίμηνο έπεσε από τα 6,9 εκατ. ευρώ του 2019 στα 3,2 εκατ. ευρώ το 2020. Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας η μείωση ανέρχεται στο 63%. Το δεύτερο τρίμηνο του 2019 ο κύκλος εργασιών έφτασε στα πέντε εκατ. ευρώ και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 άγγιξε το 1,8 εκατ. ευρώ. Στο 54% φτάνει η μείωση στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Στα 16,6 εκατ. ευρώ ήταν ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και έπεσε στα 7,6 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2020. Για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας η μείωση φτάνει στο 73,5%! Το δεύτερο τρίμηνο του 2019 ο κύκλος εργασιών είχε ανέλθει στα 7,5 εκατ. ευρώ και το αντίστοιχο διάστημα του 2020 έπεσε στα 2 εκατ. ευρώ.

Μπαζάρ στην Πρέβεζα

Σε άλλες πόλεις της χώρας όπου η τοπική αγορά στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στο τουρισμό, οι επαγγελματίες αναζητούν τρόπους να τονώσουν τη ζήτηση, κινούμενοι πάντα – με δυσκολία όμως- εντός των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Στην Πρέβεζα, για παράδειγμα, η οποία έχει μια ανθηρή τους καλοκαιρινούς μήνες αγορά καφεστίασης, οι έμποροι και επαγγελματίες του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα τριήμερο bazaar ώστε να δώσουν την ευκαιρία στους ντόπιους και τους επισκέπτες, αντικαθιστώντας εμπορικούς θεσμούς όπως οι ‘Λευκές Νύχτες’ που πραγματοποιούνταν συνήθως στα τέλη Αυγούστου.

Ενέργειες όπως αυτή του Εμπορικού Συλλόγου της Πρέβεζας είναι ασφαλώς αναγκαίες, δεν μπορούν όμως να αναστρέψουν τη συνολική εικόνα της Ηπείρου η οποία είναι -όπως φαίνεται από τα στοιχεία- ιδιαίτερα αρνητική.

Η Κρήτη …διαμαρτύρεται

Στην Κρήτη η τουριστική σαιζόν ήταν αναιμική και δεν κατάφερε να καλύψει τις απώλειες από το πρώτο τρίμηνο της πανδημίας ενώ τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε ορισμένες πόλεις, π.χ. στα Χανιά, δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση και δημιούργησαν τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε επαγγελματίες και κεντρική διοίκηση. Η εστίαση σύμφωνα με υπολογισμούς των τοπικών ενώσεων επαγγελματιών έχει μειωμένο τζίρο κατά 40%.

Το Σωματείο Επιχειρηματιών Εστίασης Νομού Χανίων  κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι  η εστίαση και οι επαγγελματίες της βρίσκονται για άλλη μια φορά στο στόχαστρο της κυβέρνησης. «Μπροστά στα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα αντί να εξετάσουν ποιες επιλογές μας έφεραν σε αυτό το σημείο και πώς θα ανακοπεί επί της ουσίας το νέο κύμα πανδημίας, προχωρούν στην ίδια καταστροφική συνταγή. Επιπλέον συμπίεση και περιορισμός της λειτουργίας της εστίασης. Με ένα μέτρο που πραγματικά δοκιμάζει τα όρια της σοβαρότητας (απαγόρευση λειτουργίας 12-7), πιστεύει η κυβέρνηση οτι θα αλλάξει κάτι όσο αφορά το συνωστισμό».

Οι Χανιώτες εστιάτορες θεωρούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο, στον πιο παραγωγικό μήνα του καλοκαιριού, ενδεχομένως και όλου του χρόνου, επί της ουσίας ‘βάζει λουκέτο’ στην εστίαση. «Δεν αμφισβητούμε σε καμία περίπτωση την κρισιμότητα της κατάστασης. Δεν έχουμε όμως εμπιστοσύνη σε ένα κρατικό μηχανισμό ο οποίος ενώ σφυράει αδιάφορα μπροστά σε ναυτιλιακές, αεροπορικές εταιρείες και μεγάλα ξενοδοχεία, εξαντλεί την ‘αποφασιστικότητα’ του σε εμάς» αναφέρεται στην ανακοίνωση των Χανιωτών εστιατόρων.

«Η κραυγή αγωνίας χιλιάδων επαγγελματιών που είναι με το λουκέτο στο χέρι δεν ακούγεται. Οι τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και οι υποστελεχωμένες υγειονομικές υπηρεσίες δεν ενοχλούν την κυβέρνηση. Η ‘ανεύθυνη’ νεολαία την ενοχλεί. Η νεολαία που σπάει τα χέρια της και τα πόδια της στα ξενοδοχεία και η νεολαία που δουλεύει μαζί μας και κοιμάται και ξυπνάει με το φόβο της ανεργίας δεν την ενοχλεί…» επισημαίνει η ανακοίνωση.


Κεντρική φωτογραφία: πανό διαμαρτυρίας των εστιατόρων στα Χανιά, κατά την επανεκκίνηση της εστίασης.

You might also like