Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης στο Βόλο: Αγωνία και ανησυχία

Δηλώσεις προέδρων τοπικών συλλόγων απ΄όλη την Ελλάδα

Σχεδόν 40 επαγγελματικά σωματεία και τοπικοί σύλλογοι εστίασης που αντιπροσωπεύουν μεγάλο κομμάτι της μαζικής εστίασης σε όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στις εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Σωματείων Εστίασης το οποίο πραγματοποιήθηκε στον Βόλο στις 5 & 6 Οκτωβρίου, μέσα σε έκδηλο κλίμα ανησυχίας για το μέλλον του κλάδου.

 

Τη διοργάνωση ανέλαβε ο Πυρήνας των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της πρωτοβουλίας #menoumeoloimazi και τη φιλοξένησε ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφετεριών Μπαρ και Καταστημάτων Εστίασης Νομού Μαγνησίας.

Στο συνέδριο απεύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας Τρύφωνας Πλαστάρας και εκπρόσωποι κομμάτων.  Στο συνέδριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία από την Αθήνα την οποία αποτελούσαν ο  Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Κουράσης, καθώς και από τις Σέρρες ο Αναπληρωτής Γραμματέας Σωτήρης Κοτσαμπάς.

Όπως ήταν αναμενόμενο η σημαντικό αυτή συνεδριακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα ιδιαίτερα βαρύ καθώς διάφορες Περιφερειακές Ενότητες ανά την Ελλάδα υφίστανται ολοένα και αυστηρότερους περιορισμούς στη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αξίζει να σημειωθεί οτι τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού γίνονται εντονότερα σε ακριτικές περιοχές της χώρας όπου το μεταναστευτικό ζήτημα έχει επιδράσει αρνητικά στον τουρισμό εδώ και μια πενταετία.

 

Ο Πρόεδρος  του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Μαγνησίας Στέφανος Στεφάνου,  σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου στο Θεσσαλία Τηλεόραση τόνισε την αναγκαιότητα της συνεργασίας των συλλογικών φορέων ανά την Ελλάδα που ήταν ένα ζητούμενο τα προηγούμενα χρόνια αλλά σήμερα είναι απολύτως αναγκαίος όρος για το ξεπέρασμα της κρίσης: «Το μέλλον του κλάδου απειλείται εδώ και πολλά χρόνια, το θέμα είναι ότι έχουμε πλέον φτάσει στην τελευταία γραμμή, στο τελευταίο ‘οχυρό’. Πρέπει να αποκτήσουμε δυνάμεις, να είμαστε ενωμένοι και να βρούμε λύσεις γιατί είμαστε πριν το κλείσιμο. Δεν χρειάζεται μόνο αντίσταση στα προβλήματα, αλλά πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

Ο Νίκος Γεωργιάδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Νομού Έβρου, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο σχολίασε στο Θεσσαλία Τηλεόραση: «Η κατάσταση στην περιοχή του Έβρου είναι δύσκολη, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εμείς αντιμετωπίσαμε προβλήματα αρκετό καιρό πριν, λόγω του μεταναστευτικού- ούτε εμείς δεν πιστεύαμε αυτό που συνέβαινε στην περιοχή μας. Ήρθε και ο κορωνοϊός και ισοπέδωσε το νομό καθώς από τα τέλη Φεβρουαρίου έχουμε κλειστά σύνορα. Η Αλεξανδρούπολη αλλά κι ολόκληρος ο Έβρος δούλευε με τουρισμό από τις γειτονικές χώρες και με τουρίστες που εδώ και επτά μήνες δεν μπορούν να επισκεφτούν τη χώρα μας,  έχουμε πολύ μικρότερη σαιζόν από τα νησιά κι άλλους τουριστικούς προορισμούς, οπότε καταλαβαίνετε τι δυσκολίες αντιμετωπίζουμε. Ήρθε και ο περιορισμός στο ωράριο τον Αύγουστο, μέτρο που ήταν καθοριστικό για την περιοχή, με αποτέλεσμα σήμερα να μιλάμε για πτώση του τζίρου περίπου 70%. Το 10% των καταστημάτων είναι ήδη κλειστά και περιμένουμε ότι το επόμενο διάστημα, μέχρι τα Χριστούγεννα, αυτό το ποσοστό θα φτάσει γύρω στο 30% κλειστών καταστημάτων».

Ο Νίκος Γιαννακός, Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Λήμνου δήλωσε στον θεσσαλικό τηλεοπτικό σταθμό: «Δυστυχώς η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή. Στη Λήμνο είχαμε άπειρα προβλήματα στην εστίαση και τον τουρισμό όλη αυτή την πενταετία λόγω του μεταναστευτικού. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε προσπάθειες για να λυθούν προβλήματα αλλά δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.  Αν δεν βρεθούν άμεσα λύσεις και δεν υπάρξουν αποτελέσματα, μέσα στον επόμενο χρόνο η εστίαση θα έχει καταρρεύσει στο νησί


Χρησιμοποιήθηκαν ανακοινώσεις, δημοσιεύματα και φωτογραφικό υλικό από τον Σύλλογο Καταστηματαρχών Εστίασης Νομού Έβρου, τον Σύλλογο Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) και τον τηλεοπτικό σταθμό Θεσσαλία Τηλεόραση.

You might also like