Αντιδράσεις επαγγελματιών για τους περιορισμούς

Αιχμές για τις εικόνες συνωστισμού σε πλατείες και δρόμους

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας η απόφαση των αρχών για επιβολή περιοριστικών όρων λειτουργίας στα καταστήματα εστίασης, την ίδια στιγμή που σε άλλες περιπτώσεις συνάθροισης κοινού σε εξωτερικούς χώρους δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης, μέτρα για οποία καταστήματα καφεστίασης συχνά δέχονται εξοντωτικά πρόστιμα. Συλλογικοί φορείς με επιστολές τους αναδεικνύουν την αντίφαση και ζητούν ισονομία.

 

Χαρακτηριστική περίπτωση η Αχαΐα, στην οποία έχουν επιβληθεί νέα περιοριστικά μέτρα στα όρια του lockdown, μέτρα τα οποία έχουν φέρει απόγνωση στους καταστηματάρχες. Σε επιστολή του ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) τονίζει ότι «Κλείσαμε τα καταστήματα μας και οι πολίτες, νέοι κυρίως στην ηλικία, συναθροίστηκαν σε σκάλες, σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους, κατά εκατοντάδες για να συνεχίσουν την διασκέδαση τους. Χωρίς μάσκες, χωρίς αποστάσεις, χωρίς καμία τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με την εμφάνιση πλανόδιων πωλητών αλκοόλ».

Ο συλλογικός φορέα του κλάδου της καφεστίασης στην Αχαΐα, θεωρεί τουλάχιστον παράλογο να κλείνουν οι ελεγχόμενοι χώροι της εστίασης, όπου εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας και, την ίδια στιγμή, να αφήνει το κράτος τον κόσμο να διασκεδάζει ανεξέλεγκτα σε χώρους που εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να ελεγχθούν.

«Αφανίζουμε δηλαδή, έναν κλάδο στον βωμό της προστασίας κατά της πανδημίας και από την άλλη δεν καταφέρνουμε τίποτα, αντιθέτως δημιουργούμε υγειονομικές ‘βόμβες’», αναφέρει στην επιστολή του ο Σύλλογος. «Κατανοούμε πως είναι λεπτός ο χειρισμός της επέμβασης των αρχών σε ένα πλήθος νέων που διασκεδάζουν, αλλά θεωρούμε άδικο να εφαρμόζονται οι νόμοι σε δύο ταχύτητες» επισημαίνει ο ΣΚΕΑΝΑ και υπενθυμίζει ότι η τιμωρητική και εξοντωτική επιβολή κυρώσεων δεν αξίζει στους επαγγελματίες της εστίασης που πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμα πολύ σκληρά την πανδημία του κορωνοϊού.


Κεντρική φωτογραφία: Πάτρα, σκάλες Αγίου Νικολάου. Φωτογραφία: ΣΚΕΑΝΑ

You might also like