«Μ’ ακούς- Συνταγές της ζωής»

Το πρώτο βιβλίο μαγειρικής του σεφ Μπεν Προβή

Είναι ευτύχημα ότι η νεώτερη γενιά των σεφ που αποφασίζουν να γράψουν βιβλία συνταγών μαγειρικής, έρχονται αντιμέτωποι με μια πλούσια βιβλιογραφία η οποία, αν και διαμορφώθηκε εδώ και τριάντα ή και σαράντα χρόνια, εξακολουθεί να επηρεάζει ακόμα τις νεώτερες γενιές.

 

Έτσι, οι σύγχρονοι σεφ-συγγραφείς, καλούνται όχι μόνο να παρουσιάσουν τις δικές τους συνταγές ή τις παλαιότερες διασκευασμένες από τους ίδιους, αλλά και να προσθέσουν τη δική τους ‘ματιά’, να προσδώσουν στη μαγειρική τη δική τους ‘πινελιά’. Καλούνται δηλαδή, σε κάποιες περιπτώσεις,  να λειτουργήσουν πέρα κι έξω από τη μαγειρική, αλλά μέσα στην κοινωνία. Δεν είναι πάντα εύκολη η συγκεκριμένη συνθήκη καθώς προϋποθέτει, πέρα από μαγειρικές γνώσεις και επαγγελματική εμπειρία σε κουζίνες πρώτης γραμμής ‘πυρός’, μια κουλτούρα και μια ευαισθησία που δεν είναι πάντα δεδομένη στην εποχή μας.

Ο Μπεν Προβής (1978) ανήκει στη γενιά εκείνη που βρίσκεται στο μεταίχμιο των καιρών: προέρχεται ασφαλώς από ένα παρελθόν γνώσεων, γεύσεων και κοινωνικών σχέσεων που τον προικίζουν με έντονο πολιτισμικό φορτίο, αλλά απευθύνεται στον σύγχρονο αναγνώστη, επαγγελματία ή ιδιώτη, με τους όρους μιας κοινωνίας που έχει ασφαλώς περάσει στην εποχή της ταχύτητας και της ευκολίας. Ο ίδιος όμως δεν κάνει εκπτώσεις.

Το «Μ’ ακούς;» είναι το πρώτο βιβλίο μαγειρικής του Μπεν Προβή, γραμμένο ύστερα από μια ενδιαφέρουσα πορεία στην μαγειρική η οποία περιλαμβάνει συνεργασίες εντός κι εκτός Ελλάδας, με πιο πρόσφατες αυτές στο ξενοδοχείο Petasos Beach Resort Mykonos και στο εστιατόριο Tamarind Athens στον Κεραμεικό, στα οποία ήταν  ο executive chef.

Ο συγγραφέας είχε μια σπάνια ‘τύχη’ στη ζωή του: είχε μια γιαγιά από την Μικρασία η οποία του δίδαξε όχι μόνο τα μυστικά της μαγειρικής καθώς διατηρούσε φούρνο με τον παππού του, αλλά, κι αυτό είναι το σημαντικότερο, την αγάπη για το φαγητό ως προσφορά προς τον Άλλο.

Ο σεφ και συγγραφέας Μπεν Προβής. Το πρώτο βιβλίο του μαγειρικής κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος.

 

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι σε κάθε μια από τις συνταγές που παρουσιάζονται στο βιβλίο, το φαγητό ως διαδικασία και σχέδη προκύπτει μέσα από μια συζήτηση, μέσα από την ανάδυση μιας ανάμνησης, μέσα από τον σχολιασμό της περιρρέουσας πραγματικότητας. Έτσι, κάθε συνταγή στο βιβλίο του Μπεν Προβής είναι ουσιαστικά εγκιβωτισμένη μέσα σε μια ιστορία, σε ένα ολιγοσέλιδο διήγημα με πρωταγωνιστές τη γιαγιά του και τον ίδιο, πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος και αρχετυπικές φιγούρες όπως η γειτόνισσα, ο φίλος, ο μουσαφίρης κ.ά.

Το βιβλίο είναι μια μαγειρική πανδαισία, η οποία όμως για να ‘αποκαλυφθεί’ στον αναγνώστη, ο τελευταίος θα πρέπει να προσέλθει με ανοικτή καρδιά και με διάθεση χαλαρή: οι συνταγές αν και εύληπτες, εμφανίζονται μέσα στα μικρά κείμενα του βιβλίου, ενώ πολλά από τα σημαντικά μυστικά της κουζίνας ξεπροβάλουν κατά τη διάρκεια των διαλόγων των πρωταγωνιστών, μέσα από τις καταγραφές αναμνήσεων από την παιδική ηλικία του συγγραφέα, μέσα από γνωμικά κ.ά.

Η σύνδεση προσωπικών αναμνήσεων και σύντομων καθημερινών ιστοριών δεν είναι κάτι καινούργιο ούτε φυσικά κάτι σπάνιο- το αντίθετο. Όλο και περισσότεροι συγγραφείς επιλέγουν αυτόν τον ιδιαίτερο αλλά ριψοκίνδυνο τρόπο για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στη μαγειρική.  Στο βιβλίο περιλαμβάνονται 21 κεντρικές συνταγές (με διάφορες εκδοχές τους μάλιστα), με τη μορφή 21 διηγήσεων που μπλέκουν το προσωπικό με το κοινωνικό, το σήμερα με το χθες, σε ένα υπέροχο χαρμάνι, μια όμορφη ‘συνταγή’ γεύσης και λογοτεχνίας.

  • Μπεν Προβής
  • Εκδόσεις Οσελότος, 2020
  • Σελ. 226
  • Τιμή: 12 ευρώ
  • ISBN: 978-960-564-929-6
You might also like