Υψ. Τζούρος (EPENDYSIS): «Υπάρχουν ευκαιρίες στην εστίαση»

Αλλά χρειάζεται οργάνωση και καθοδήγηση για να αξιοποιηθούν

Μήνυμα αισιοδοξίας προς τους, ‘πελαγωμένους’ αυτό το διάστημα, ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στέλνει ο σύμβουλος επιχειρήσεων κι επικεφαλής της εταιρείας Ependysis, Υψηλάντης Τζούρος, καθώς σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοοικονομικά εργαλεία βρίσκονται στη διάθεσή τους προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους και να σχεδιάσουν ένα καλύτερο μέλλον.

 

Η συμβουλή του …συμβούλου όμως, κρίνεται απαραίτητη ειδικά αυτή την περίοδο και για το λόγο αυτό, ιδού κάποιες από τις επισημάνσεις του, έτσι όπως τις διατύπωσε για τους αναγνώστες του Grill.

 • Η νέα ‘κανονικότητα’ έχει δυσκολέψει κατά πολύ τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Το βασικότερο πρόβλημα που έχει προκύψει είναι η συνολική επιβάρυνση της λειτουργίας τους με επιπλέον κοστολόγια, αλλά και η μειωμένη αγοραστική κίνηση, στοιχείο που αναμένεται να αυξηθεί μετά το καλοκαίρι, λόγω της πτώσης του τουρισμού. Τα χρόνια προβλήματα έλλειψης οργάνωσης και υποστήριξης πλέον είναι φανερό ότι μεγεθύνονται ακόμα περισσότερο σε σημείο που να απειλούν την ύπαρξη των επιχειρήσεων που ήταν ήδη ‘πιεσμένες’.
 • Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των ελλείψεων η περίοδος της καραντίνας στην οποία οι επιχειρήσεις διαχωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, αυτές που συνέχισαν να εργάζονται και ήταν πιο έτοιμες και ευέλικτες και αυτές που δεν λειτούργησαν είτε επειδή ήταν ανέτοιμες είτε επειδή δεν πήραν το ρίσκο. Οι πιο οργανωμένες επιχειρήσεις πήραν τελικά την απόφαση να λειτουργήσουν, αντιμετωπίζοντας όμως δυσκολίες, δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών και του μειωμένου τζίρου.
 • Πολλές επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης δεν έχουν την απαραίτητη ‘υποστήριξη’ για να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τους παρέχονται. Δεν έχουν συνεργάτη, ο οποίος μπορεί να τους συμβουλέψει σε διοικητικό, χρηματοοικονομικό κι επενδυτικό επίπεδο. Η κύρια υποστήριξή τους είναι τα λογιστικά γραφεία που όμως έχουν τεράστιο φόρτο εργασίας και διαφορετική κατεύθυνση ως κλάδος.
 • Σκεφτείτε μόνο πως οι λογιστές εν μέσω πανδημίας έπρεπε να διαβάσουν και να εφαρμόσουν περίπου 600 διαφορετικές εγκυκλίους, χωρίς να ξεχνάμε πως και αυτοί έχουν φυσικά ανθρώπινα όρια αντοχής για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις.
 • Οι επιχειρήσεις που είχαν συνεργασία με σύμβουλο επιχειρήσεων, βελτίωσαν σαφώς τις πιθανότητές τους να λάβουν βοήθεια. Σκεφτείτε την απλή διαφορά ενός επιχειρηματία που πήγαινε στο υποκατάστημα μιας τράπεζας για να του συμπληρώσει την αίτηση δανείου ένας τραπεζικός υπάλληλος, ο οποίος ταυτόχρονα διαχειρίζεται και πολλές ακόμη τέτοιες, την ώρα που θα μπορούσε να στραφεί σε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία που ασχολείται χρόνια με την οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων. Οι σύμβουλοι αυτοί είναι φανερό πως μπορούν να ‘διαβάσουν’ καλύτερα την επιχείρηση, να ενημερώσουν τον πελάτη τους και να προτείνουν λύσεις, ώστε να λάβει υποστήριξη που δυστυχώς έχουν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες κι ελάχιστες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρότι αυτές είναι και περισσότερες σε πλήθος, αλλά και απασχολούν τους περισσότερους εργαζομένους.
ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
 • Αξίζει να σημειωθεί πως και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ μπορούν να βοηθήσουν. Τέτοια είναι το πρόγραμμα ‘Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας’ που αφορά πολλές επιχειρήσεις και του κλάδου της εστίασης, όπως αυτές που παρέχουν υπηρεσίες εκδηλώσεων για παράδειγμα. Χρηματοδοτεί εξοπλισμό, αγορά λογισμικού, δαπάνες διαφήμισης, αλλά και την πρόσληψη νέου προσωπικού.
 • Μάλιστα το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης δαπανών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τις 19/12/2018 και μετά. Αυτό είναι κι ένα από τα παραδείγματα της συνεργασίας με εξειδικευμένο επαγγελματία για την κάθε επιχείρηση, μιας και αυτή την περίοδο υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι ‘αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόγραμμα για την εστίαση’ που συχνά ακούμε κι εμείς.
 • Παράλληλα, υπάρχει και ο Αναπτυξιακός Νόμος που εντάσσει χώρους εστίασης, όπως οι πολυχώροι και τα ξενοδοχεία, ενώ είναι σημαντικό να λεχθεί πως γενικά είναι επιλέξιμη και η αμοιβή του συμβούλου που θα αναλάβει την υποβολή της μελέτης και τη σύνταξη του επιχειρηματικού σχεδίου.
 • Γενικά η σύσταση προς τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που θέλουν να βοηθήσουν την επιχείρησή τους είναι να έρθουν σε επαφή με επαγγελματία από τον κλάδο της συμβουλευτικής για να έχουν σωστή, ακριβή και πλήρη πληροφόρηση για όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
 • Βλέπετε πριν την κρίση του 2010 η χρηματοδότηση ήταν εύκολη, στη συνέχεια όμως οι επιχειρήσεις κινήθηκαν με τα ίδια κεφάλαια και την όποια ρευστότητά τους. Τώρα που αυτή μειώθηκε πολύ, λόγω της πανδημίας, είναι σημαντική η ορθή χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων, η οργάνωση και η βοήθεια από ειδικούς.
 • Ας δούμε και πέρα από προγράμματα, παραδείγματα συμβουλευτικής. Στο εξωτερικό κορυφαίοι σεφ με αστέρια Μισελέν, έχουν δημιουργήσει έτοιμα γεύματα τα οποία διατίθενται πλέον τυποποιημένα μέσω delivery από πλατφόρμες ή άλλα σημεία λιανικής πώλησης.
     ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
 • Ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός είναι το σημαντικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή, αλλά για να υλοποιηθεί χρειάζεται συμβουλευτική και οργάνωση, αλλά και ένα πρόγραμμα ‘Μετασχηματισμού των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του COVID-19’ με διάφορες δράσεις, ειδικά τώρα που επιτεύχθηκε η συμφωνία στην Ε.Ε. για το νέο πακέτο στήριξης με τα 72 δισ. ευρώ να κατευθύνονται στη χώρα μας.
 • Έχουμε ήδη πάει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το πρόβλημα όμως ενδέχεται να προκύψει στη συνέχεια εάν κι εφόσον η ελληνική επιχειρηματικότητα δεν μετασχηματιστεί, κάτι που όμως είναι χαρακτηριστικό του ευέλικτου κλάδου της εστίασης.
 • Τελικά, είναι φανερό πως θα αντέξουν όσοι δεν θα κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα. Περισσότερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο. Μάθαμε όμως στα δύσκολα την τελευταία δεκαετία. Γι’αυτό είμαι και αισιόδοξος.

—————————————————–

Ο οικονομολόγος Υψηλάντης Τζούρος (1979)  κατέχει Πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πατρών και Μεταπτυχιακό από το University of Kentucky. Είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής της Ependysis Business Consultants.

You might also like