Ενοίκια: Η μεγάλη απειλή για την εστίαση

Κλείνουν -εξαιτίας τους- πέντε καταστήματα Βενέτη- Κίνδυνος για χιλιάδες επαγγελματίες- Επιστολή αλυσίδων στον πρωθυπουργό

Σε μεγάλη απειλή για την οργανωμένη εστίαση εξελίσσονται τα ενοίκια που καλούνται να καταβάλουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι επαγγελματίες της εστίασης, την ίδια στιγμή που τα εισοδήματά τους περιορίζονται συνεχώς εξαιτίας του αρνητικού ‘κλίματος’ που επικρατεί στο καταναλωτικό κοινό αλλά και των περιοριστικών μέτρων που γίνονται μήνα με τον μήνα όλο και πιο αυστηρά.

 

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη έστειλε ο συλλογικός φορέας Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), στην οποία μεταξύ άλλων ζητάει να  παρέμβει νομοθετικά η πολιτεία προκειμένου να μειωθούν τα ενοίκια υποχρεωτικά για όλους τους επαγγελματίες κατά 40% για το επόμενο εξάμηνο, κάτι που όπως υποστηρίζει η Ένωση ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δίνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Σημειώνουμε οτι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εθελοντική μείωση των ενοικίων ύστερα από συμφωνία ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει ένταση στην αγορά μιας και η διαπραγματευτική δύναμη των επαγγελματιών της εστίασης ποικίλει, όπως ποικίλους και οι υποχρεώσεις τους.

Ήδη ορισμένες αλυσίδες εστίασης προσανατολίζονται στον περιορισμό των σημείων πώλησης που διαθέτουν ως μια κίνηση για τον περιορισμό των απωλειών που καταγράφουν το τελευταίο 7μηνο και μια από αυτές τις αλυσίδες η οποία έχει  λάβει τις αποφάσεις της είναι η Φούρνος Βενέτη η οποία ανακοίνωσε τα άσχημα νέα. Να σημειωθεί ότι πριν από την πανδημία, η εταιρεία διατηρούσε 110 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Σε δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε χθες αναφέρονται χαρακτηριστικά τα παρακάτω

«Στο κλείσιμο πέντε καταστημάτων εντός του Ν. Αττικής προχωρά η εταιρεία Βενέτη. Οι λόγοι που υποχρεώνουν την εταιρεία σε αυτή τη δυσάρεστη, αλλά αναγκαία επιλογή είναι:

  • Η εξάπλωση του ιού COVID-19, ο οποίος έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά και στη βιωσιμότητα των επιμέρους καταστημάτων.
  • Η αδικαιολόγητη άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων να αντιληφθούν την σκληρή πραγματικότητα που επέβαλε σε όλους η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών και να έλθουν σε καλόπιστη συνεννόηση με την εταιρεία για εύλογη μείωση των μισθωμάτων, για όσο διαρκεί η οξύτατη υγειονομική και οικονομική κρίση, αλλά αντίθετα εμμένουν στην είσπραξη των προ COVID-19 μισθωμάτων.

Η εταιρεία στο μέλλον θα αποχωρεί από τα καταστήματα εκείνα, των οποίων οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα, τηρώντας αδικαιολόγητα άτεγκτη στάση».

You might also like