Ενημερώνει κόμματα & πολιτικούς η ΠΟΕΣΕ

Κύκλος επαφών της Ομοσπονδίας για την προώθηση των αιτημάτων του κλάδου της εστίασης & προτάσεις για την ανακούφιση των επαγγελματιών

Συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις πραγματοποιεί η ΠΟΕΣΕ με τα κόμματα της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει τον πολιτικό κόσμο για την κατάσταση που επικρατεί στην εστίαση αλλά και για να προβάλλει κάποια αιτήματα τα οποία, κατά την άποψη του θεσμικού φορέα, είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή για την ανακούφιση του κλάδου που περνάει μια δεύτερη μεγάλη κρίση μετά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και το νέο κλαδικό lockdown.

 

Ο κύκλος των επαφών ξεκίνησε με την συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ)με τον Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση του θεσμικού φορέα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η κατάσταση του kλάδου μετά το νέο κλαδικό lock down που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Εκ μέρους της ΠΟΕΣΕ έλαβαν μέρος στη συζήτηση οι εξής: Γ. Καββαθάς Πρόεδρος, Ι. Τσάκος Α΄ Αντιπρόεδρος, Ι. Κουζούπης Β΄ Αντιπρόεδρος, Γ. Κουράσης Γενικός Γραμματέας, Σ. Κοτσαμπάς Αν. Γεν. Γραμματέας, Α. Βαφειάδης, Κ. Καραγεώργος και Ι. Παπαδόπουλος σύμβουλοι του διοικητικού συμβουλίου.

Στην τηλεδιάσκεψη από το Κίνημα Αλλαγής συμμετείχαν η Πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά, οι Βουλευτές   Βασίλειος Κεγκέρογλου, Μιχάλης Κατρίνης και Ανδρέας Πουλάς όπως επίσης τα Στελέχη του ΚΙΝΑΛ οι Απ. Πόντας-Γραμματέας Ανάπτυξης και Στ. Κομνηνός-Γραμματέας ΜμΕ. Από την πλευρά της ΠΟΕΣΕ συμμετείχαν ο Πρόεδρός της Γιώργος Καββαθάς, ο Γεν. Γραμματέας Γιώργος Κουράσης, ο Αν. Γεν. Γραμματέας Σωτ. Κοτσαμπάς, και τα μέλη της διοίκησης Ανδριανάκης Ανδρέας, Βασιλάκης Βασίλης και Τσιακίρογλου Μαίρη.

Για μια ακόμη φορά τονίστηκε το γεγονός ότι ο κλάδος της εστίασης και διασκέδαση στοχοποιείται άδικα από την Κυβέρνηση δεδομένου ότι όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι και τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται και η παραβατικότητα φτάνει μόλις στο 1%. Με το νέο κλαδικό lockdown ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας που απασχολεί 330.000 εργαζόμενους και 100.000 συμβοηθούντα μέλη των οικογενειών τους βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο χείλος του γκρεμού, με χαμένο το 57% του τζίρου του (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ και ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) και με χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων προ των πυλών.

Η Διοίκηση της ΠΟΕΣΕ επεσήμανε στην Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, στους βουλευτές και τα στελέχη του, ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι σημαντικά υποδεέστερα ακόμη και των μέτρων που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο, χωρίς να βοηθούν στη διάσωση του Κλάδου με ότι αυτό συνεπάγεται και έκανε σαφές ότι τα μέτρα που απαιτούνται πρέπει να είναι άμεσα και αποτελεσματικά.

Προτεινόμενα μέτρα 

  • Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης του Κλάδου με μη επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους κατ’ ελάχιστον του ποσού των 5.000 ευρώ.
  • Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη – εργαζόμενου) για το επόμενο 6μηνο.
  • Μείωση για την ίδια περίοδο του ενοικίου κατά 40%.
  • Μεταφορά όλων των υποχρεώσεων προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες στις 30/4/2021 και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο 6μηνο.
You might also like